Търси

Ситовски надпис - село Ситово

Още по темата ...

Акад.Антон Дончев за Вълчан войвода, Златото на траките, тайните на Ватикана и жертвите във войната за Свобода

Виж повече
Сфинксът е женски и се нарича Родопе

Илиян Бучков: Сфинксът е женски и се нарича Родопе. А Родопа е символ на Богинята майка (ВИДЕО)

Виж повече
Зор Алеф интервю

Зор Алеф: България е неслучайно място - Дом на богомилството и мистичното християнство (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
спиралата на Фибоначи

Проф.Христо Смоленов: Още Кубрат е знаел за златното сечение и спиралата на Фибоначи (ВИДЕО)

Виж повече
03.09.2023 г.
379
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Ситовският надпис е древен каменен надпис, открит върху скала близо до село Ситово, област Пловдив. Надписът и досега представлява предмет на различни тълкувания относно езика и значението му.

Надписът е издълбан върху загладена част от скала с форма на хоризонтално разположена лента с дължина приблизително 3,4 метра и ширина 23–30 см. Скалният масив, на който е издълбан надписът, се крепи на пет камъка. Върху един от тях е разпознат образ на Богинята майка от епохата на неолита, а друг един от камъните е оприличен на пясъчен часовник. Надписът е издълбан на място в скалата, където няма ерозия и затова се е запазил до наши дни.

Ситовският надпис се свързва със звездата Алциона от съзвездие „Квачката с пиленцата” (Плеяди), която е Централното
Слънце на нашата Вселена. Преди години иманяри са разрушили каменно образувание на квачка с пиленца, змия и стрелки, които сочели към Ситовския надпис.И тъй като учените все още не са разчели тайнствените знаци, избуяват всякакви теории на любители археолози и конспиратори, отвеждащи до формули за отваряне на торсионни полета и древни послания за идните поколения. „Душата, сътворена между Сатурн и Земята, трябва да се завърне обратно към светлината на своята звезда, както е наредил Хронос и Хадес – създателят на всичко живо”, е само един от предполагаемите преводи на Ситовския надпис. „Той е отишъл на небето, оплакан от синовете си тук, на Земята”, пък се свързва с бог Тангра.

Какъвто и смисъл обаче да стои зад знаците от родопската скала, истината е, че съвременните учени са оставили встрани от заниманията си разгадаването им. Заради други по-интересни находки или за да не пострадат дълго градени академични кариери от откритието, предполага Димитър Герганов от Пловдивското историческо дружество.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12