Търси

Сигирия - Дворецът в небето ( Sigiriya Rock )

Още по темата ...
Пир Султан Абдал

Каква е връзката между алевитите, суфизма и богомилите?

Виж повече
Елеазар: Пирамидите

Елеазар: Пирамидите са вход към Живота в Духа, който е Безкраен. Те са Чистият Духовен път към Бога

Виж повече
19.07.2022 г.
1342
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
1. Външните стени на Сигирия

За да влязат в Сигирия, посетителите на мястото трябва да преминат през ров с дълбочина 5 метра, за който се смята, че някога е бил пълен с крокодили и е необходимо да има подвижен мост, за да го пресече. Твърди се, че основата от външната страна на рова има стени, високи 3.5 метра. Защитните стени обикновено се изграждат зад рова. Това е така, за да могат враговете да бъдат атакувани, докато плуват през гъмжащи от крокодили води. Логиката подсказва, че като имат чисти проходи зад тези стени, мобилните войски биха могли да реагират навсякъде в отбраната. Липсващите укрепления вдъхновяват въпроси от любителите на историята и ентусиастите на древното чудо, което е Сигирия.Тези въпроси се отнасят до липсата на портални врати за защита на подвижния мост и защо ровът не обгражда изцяло имота. Тайната тук е, че предните части, които са били изкопани, са може би просто входна водна част.

2. Водните градини на Сигирия

Главната алея, която води до скалата Сигирия, има басейни, които се простират от двете й страни. Басейните от дясната страна са изкопани, докато тези от лявата остават заровени под пръст от джунглата. Всеки басейн се простира в перфектна симетрия. Това е брилянтен пример за градоустройствено планиране от епохата, в която е проектиран Сигирия.Има останали фонтани, които текат през дъждовния сезон, захранвани от тръби под земята от цистерни нагоре по хълма. Сред многото слухове за водните градини е, че те всъщност са „басейни за удоволствие“, построени от крал Кашяпа, който имал 500 жени, за да ги наблюдава как се къпят по цял ден. Въпреки това, поставянето на втория басейн в перфектна симетрия би послужило само за разреждане на гледката. Ако твърденията, че басейните са построени за негово удоволствие, бяха верни, логично е, че той щеше да ги построи на издигната беседка.

3. Боулдър Гардънс

След като преминете водните градини в основата на скалата Сигирия, ще стигнете до градините с камъни. Градините са силен контрапункт на симетрията на градините, разположени по-надолу. Има пътеки, които влизат през естествено оформените по периметъра скални порти. В една част от градините с камъни се намира естествен амфитеатър. Твърди се, че крал Кашяпа е забавлявал публика тук.Рядко е, дори в днешния модерен ден и епоха, да има толкова различни елементи на симетрия и асиметрия, които да стоят един до друг. Работното време на скалата Сигирия е сутрин и посетителите на района обикновено се отбиват, за да направят снимки на маймуни, които се катерят по руините тук, преди да стигнат до основата на Сигирия. 1200 скални стъпала на Сигирия и височина от 660 вертикални фута разделят пътниците до дестинациите от градините с камъни до върха на Сигирия.

4. Какво символизират стенописите на Сигирия?

Картините на Сигирия, известни също като фрески на Сигирия, са връхната точка на лъвската скала и ключова характеристика, която всички пътуващи до Шри Ланка искат да изпитат отблизо. Тези надписи са на повече от хиляда години и се смята, че някога са украсявали цялата планина. Когато крал Кашяпа започна да строи Сигирия, орден от монаси бяха преместени от него в скалата Пидурангала, която се намира в непосредствена близост до скалата. След падането на Сигирия скалата се връща в собственост на монасите. Оттогава около 700 надписа от 8-ми, 9-ти и 10-ти век са преведени от стената. Те разказват историята на 500 фрески, които покриват по-голямата част от западната стена, която е почти 500 фута широка и 100 фута висока. От многото тайни около стенописите е, че монасите вярвали, че жените разсейват духовенството. Други шепоти предполагат, че стенописите всъщност са символ на Шри Ланка, обединена под управлението на яка.

5. Лъвската порта

Прочутата огледална стена завършва с двор, който някога е бил доминиран от Лъвската порта. Всичко, което остава от конструкцията сега, са две масивни лапи, които ограждат стълбище.Някога стълбите са водели през отворената уста на главата на лъв, който е лежал свит между лапите. Там седи разкритие, където клекнал пазач може да е трябвало да остане буден на поста си или да падне до смъртта си. Скалата беше в процес на издигане върху шини, като този масивен камък беше готов да бъде хвърлен върху армии, решили да нахлуят.Очевидна слабост на тази стратегия е, че тя наистина не надвисва над нито един от пътеките, които човек би използвал, за да влезе през Лъвската порта. Има много малко защитни структури, които са били построени, за да заобиколят това вътрешно светилище. Подозира се, че те може би са се срутили преди много време с лъвската глава или може би изобщо не са съществували.

6. Многото дами на Сигирия

Някои от най-ранните графити, открити върху огледалната стена в скалата Сигирия, датират от 8-ми и 10-ти век сл. Хр. От графитите, открити по стените на Сигирия, най-забележителните са тези, изобразяващи дамите от двора на крал Касяпа. Други изобразени фигури включват богове, богини и други небесни същества. Смята се, че дамите от двора на Касяпа са били свързани с манастира на Сигирия, където кралят е дарил вихара в памет на двете си дъщери, Упалавана и Бодхи. Така се заключава, че дамите от Сигирия всъщност са кралски особи.

7. Поезия, препращаща към фрески по стените на Сигирия

Малко известен факт за Сигирия е поезията, посветена на фреските на жените върху скалата. Някои от жените са изобразени със светла кожа, докато за други се споменава, че са с по-тъмен тен.„The Chant of the Lover Boy Agboy“ е едно стихотворение, което сравнява различния тен на две дами и фино загатва за предпочитанията му към едната пред другата:

Nil katrola maleka aevunu vaetkola mala sey
Saendaegae sihi venney mahanel van ahoy ran vana hun
(Като цвете Luffa, оплетено в синьо цвете Clitoria, този със златист тен, който стоеше с този с цвят на лилия, ще бъде запомнен на вечерта. Източник: Roar Media)
Разнообразие от други поети на Сигири описват физическите качества на жените по планинския склон. Един такъв поет от Сигири, наречен Kokeḷae Deva, разказва как една дама със златист тен (sam vanak) е откраднала сърцето му. Това е в рязък контраст с други поети, които са говорили свободно за предпочитанията си към жените със светла кожа.

8. Художественото мислене зад стенописите

Стенописите в Шри Ланка силно приличат на „стила Гупта“ на рисуване, обичаен за пещерите Аджанта в Индия. Стенописите в Сигирия обаче са по-живи и течни в сравнение с тези, открити в пещерите Аджанта. От артистична гледна точка те представляват древното сингалско изкуство в разцвета му. Те са и единствената известна открита проява на женска чувственост, която някога е била изобразявана в местното изкуство във форма, която не е строго стилизирана и са единствените светски антични произведения на изкуството, съществуващи в Шри Ланка днес.Хотелите близо до Сигирия включват Cinnamon Lodge Habarana. Това е хотел, обект на световното наследство, който е домът на Sigiriya Sri Lanka, който предоставя на пътешествениците шанса да изживеят тази историческа забележителност в обиколката на лукса. Местоположението е обявено за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1982 г. Принадлежи към културния триъгълник на Шри Ланка, който се състои от Канди, Дамбула, Анурадхапура и Полонарува. Ако искате да изживеете приключение, докато пътувате с раница из Шри Ланка, добавете изкачването на Сигирия към списъка си с кофи и открийте многото тайни на подходящо наречената Лъвска скала, включително и особено тази на нейните световноизвестни фрески. Гарантирано е, че няма да съжалявате.

Спонсори на Портал 12