Търси

Какво е закодирано в кръглата църква в Преслав, известна още като Златната църква?

14.01.2024 г.
535
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Кръглата църква в Преслав, известна още като Златната църква, е символ на богатото културно и духовно наследство на средновековна България.Построена през 10-ти век по времето на цар Симеон Велики, църквата е символ на културния и духовен разцвет на България, в която точно тогава се заражда богомилското Учение.

Конструкцията на църквата е уникална със своята кръгла форма, което я отличава от традиционните правоъгълни църковни сгради. Тази форма не само придава естетическа красота, но и символизира вечността и небесното съвършенство, като особено закодиране в пропорциите на самият строеж, които отразяват дълбоката духовност на богомилството.

Кръглата църква в Преслав не е само архитектурен шедьовър, но и място, което съхранява спомените за величието на българската история и култура. Тя остава свидетел на времето, когато България е била един от водещите културни и духовни центрове в Европа. Посещението на това историческо място е поглед назад към една вълнуваща епоха, която е оформила българската нация и нейното богато наследство.

Особеността на Кръглата църква се крие в нейната необичайна кръгла форма, която е рядкост в православното църковно строителство. Централната част на сградата е кръгла, с три апсиди и внушителна куполна конструкция, олицетворяваща небесния свод. Стените на църквата са били украсени с богати мозайки и релефи, показващи влиянието на Византийското изкуство, но също така и уникалната самобитност на българската култура.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12