Търси

Кой е Елифас Леви и каква е връзката му с Кабала?

Още по темата ...
Елеазар Хараш

Елеазар Хараш: Великото учение - това е да се родиш в Чистото Слово

Виж повече
5 задължителни неща за ученика

Кои са първите 5 задължителни неща за ученика тръгнал в Пътя на себепознанието?

Виж повече
 от егоистична на отдаваща

В Зохар е казано: Да променим нашата природа от егоистична на отдаваща, защото нашият Източник е Абсолютната безкористност

Виж повече
30.04.2023 г.
1036
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Елифас Леви, чието истинско име е Алфонс Луи Констан (1810-1875), е известен френски окултист, магьосник и писател от XIX век. Леви е основен фигура в модерния окултизъм и езотеризъм, считан за един от основателите на западната магическа традиция. Той обединява елементи от различни традиции и учения, като херметизма, Kабала, таро, розенкройцерството, масонството и други, и ги интегрира в своята система на окултна мАгия ( което няма общо с широко разпросътраненото тълкуване на думата "магия")

Елифас Леви е автор на няколко важни книги по окултизъм, включително "Трансценденталната мАгия: нейната доктрина и ритуал" (Dogme et Rituel de la Haute Magie) и "История на магията" (Histoire de la Magie). Тези трудове са вдъхновили множество други автори в областта на окултизма, и неговите идеи са оказали силно влияние върху появата и развитието на различни окултни движения и организации като Златната зора (Hermetic Order of the Golden Dawn), Теософското общество и др. 

Една особена случка с Елифас Леви:
Елифас Леви искал да разбере по-дълбоки тайни на магията, след като напуснал църквата и станал херметик. И четиридесет дена се пречиства, пости, подготвя се и призовава Аполоний Тиански да му разкрие нещо дълбоко. И Аполоний идва, обаче Елифас припада, не може да понесе такава висока чистота и не е знаел какво иска. Не е знаел намеренията си.

Цитати от Елифас Леви:

Елифас Леви: Най-голямото изкуство е да се научиш да побеждаваш себе си.
Елифас Леви: От любовта на някои хора може да се умре така, както и от тяхната омраза.
Елифас Леви: Любовта е магически инструмент за разтопяване на злото.
Елифас Леви: "Не хвърляй бисерите на свинете!" Да казваш Истината на глупак, значи да го лъжеш. Когато Учението се предава на недостойни хора, е голяма грешка.Елифас Леви и Кабала

Елифас Леви е известен със своето изучаване на Кабала (или Qabalah), еврейска мистическа традиция, която се фокусира върху вътрешната интерпретация на свети текстове като Тората и Талмуда. Кабалата изследва структурата на Божественото и света чрез символи и език, като се опира на символични системи като древо на живота (Etz Chaim) и десетте Сефироти (Божествени еманации).

Елифас Леви включва кабалистичните учения в своите трудове по магия и окултизъм. Той интегрира кабалистичните концепции със западната езотерика, магически практики и симболи от различни традиции. Чрез това обединение, Леви се стреми да предложи синтезирана и съвременна система на магия, която да послужи на магьосниците и окултистите на неговото време.Важен аспект от кабалистичното влияние в работата на Елифас Леви е неговото използване на еврейските азбучни знаци, числа и съответстващите им символи. Той ги съчетава с астрологически и таро символи, за да създаде система на съответствия, която може да бъде използвана в магически практики. Това влияние може да бъде видяно в неговите произведения като "Трансценденталната магия: нейната доктрина и ритуал" (Dogme et Rituel de la Haute Magie) и "Ключът на големите тайни" (La Clef des Grands Mystères).Кабала (или Qabalah) е еврейска мистическа традиция, която се фокусира върху изучаването на вътрешната, символична структура на света и Божественото. Ето някои от ключовите акценти на Кабала:

Свещените текстове: Кабала се основава на изучаването на свещени еврейски текстове, като Тората и Талмуда, като целта е да се разкрие дълбочините на Божественото и да се получи по-голямо духовно разбиране.

Дървото на живота (Etz Chaim): Това е главният символ в кабалистичната традиция, представящ схема на Божествените еманации (Сефирот) и пътеките между тях. Древото на живота служи като карта на духовното развитие и посредник между Бог и създанието.

Сефироти: Това са десетте Божествени еманации, които представляват атрибути на Бог и принципи на създанието. Всяка Сефира се асоциира с определени аспекти на Бог, свързани със създанието, управлението и поддръжката на света.

Еврейски азбучни знаци и числа: Кабалата използва символите на еврейската азбука (иврит) и гематрия - числови стойности на буквите - за да изследва символичното значение на текстовете и да открие скрити духовни истини.

Познание и медитация: Кабалистичната практика включва изучаване на свещените текстове, медитация и молитва, както и контемплация върху символите и концепциите на Кабала. Целта е да се разшири духовното разбиране и да се достигне до същността на Бог.

Мистичен опит: Кабала стреми да доведе до мистично просветление и опит, който да обедини човека с Бог. Тази цел се постига чрез постепенно проникване във все по-голяма дълбочина

Спонсори на Портал 12