Търси

Кой е Джордано Бруно?

12.01.2024 г.
587
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Джордано Бруно (1548 – 1600) e италиански философ, математик, астроном и монах от ордена на доминиканците (свързан с богомилите), който става известен със своите революционни научни виждания, които предшестват и подготвят пътя за научната революция по времето на Ренесанса. Той е известен със своята вяра в Безкрайността на вселената и множеството светове, което е в разрез с тогавашните астрономически и философски представи, доминирани от геоцентричния модел на Птолемей.

Бруно е роден в Нола, Италия и в ранна възраст влиза в доминиканския орден (след особена история с богомилско-катарска връзка). След като напуска ордена, той пътува из Европа, като преподава и публикува своите идеи. Неговите възгледи предизвикаха недоволството на църковните власти, и той е обвинен в ерес и е изгорен на клада през 1600 година.

Сред най-известните творби на Джордано Бруно са:
"De l'infinito, universo e mondi" („За безкрайното, вселената и световете“, 1584) - В тази работа той развива идеята за безкрайната вселена и съществуването на множество светове, което е радикална концепция за неговото време.
"De umbris idearum" („За сенките на идеите“, 1582) - Тази работа представя Бруновата система за мнемотехника и теория на идеите, като е важна за разбирането на неговата философия.
"Explicatio triginta sigillorum" („Обяснение на тридесетте печата“, 1583) - Този труд допълнително развива неговите идеи в областта на мнемотехниката и философията.

Бруно е важна фигура в историята на науката и философията, не само заради своите идеи, но и заради трагичната си съдба, която символизира конфликта между свободната мисъл и ортодоксалните вярвания.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12