Търси

Как се произвежда колаген и защо веганите трябва да внимават? (СПИСЪК с опасни източници)

22.05.2023 г.
948
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Колаген може да бъде произвеждан по различни начини, включително:


Екстракция от животински източници: Това е най-традиционният метод за производство на колаген и обикновено включва използване на кожи, кости и вътрешности на животни като говеда, свине или риба. Тези материали се обработват, за да се премахнат нежеланите съставки и да се извлече колагенът.

Най-широко е разпространението на колаген от свински панкреас. Най-често се използва в "уелнес" напитки и вода с колаген.

Производството на колаген от свински панкреас обикновено се извършва чрез следния процес:
  • Приемане и предварителна обработка на материала: Свинските панкреаси се събират от кланиците и се обработват, за да се премахнат нежелани части. Те се мият, почистват се от кръв и други отпадъци, след което се редуцират до по-малки части.
  • Деминерализация: Тази стъпка се извършва, ако се използват кости, но може да бъде пропусната, ако се използват тъкани от панкреас.
  • Екстракция на колаген: Колагенът се извлича чрез процес на хидролиза или ензиматична обработка. Хидролизата може да бъде киселинна или алкална и разбива молекулите на колаген до по-малки пептиди. Ензиматичната обработка използва ензими като пепсин или трипсин, за да разложи колагеновите влакна.
  • Пречистване: След това колагенът се пречиства чрез серия от филтрации и центруфугиране, за да се премахнат нежеланите вещества. В някои случаи може да се използва и диализация, за да се отстранят малки молекули.
  • Сушене: След като колагенът е бил пречистен, той се суши чрез спрей сушене, лиофилизация или друг метод.
  • Пакетиране: Сухият колагенов продукт се пакетира и се подготвя за транспорт до клиенти или разпределителни центрове.

Ферментация с помощта на микроорганизми: Този метод за производство на колаген използва генетично модифицирани бактерии или дрожди, които са били програмирани да произвеждат колаген. Тези микроорганизми се отглеждат в контролирана лабораторна среда, където те произвеждат и изхвърлят колаген.

Производство на колаген в лаборатория (in-vitro): Някои методи за производство на колаген включват използването на клетъчни култури в лаборатория. Тези методи могат да включват използването на стволови клетки или други типове клетки, които могат да бъдат стимулирани да произвеждат колаген.

Синтезиран колаген: Това е един от най-новите методи за производство на колаген и използва химически процеси за създаване на колаген в лабораторни условия. Този метод е все още в началните си етапи на развитие и не е широко използван.

Всеки от тези методи има свои предимства и недостатъци, включително различия в степента на чистота на колагена, потенциални алергени или рискове за пренос на болести (при животински източници), както и различия в производствените разходи и мащаба.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12