Търси

Каква е разликата между равноденствие и слънцестоене?

Още по темата ...
Кои са Космическите йерархии във Вселената?

Кои са Космическите йерархии във Вселената? (СПИСЪК)

Виж повече
дъждове

Необичайните дъждове пречистват чрез водата етерното свръх-замърсяване на Европа

Виж повече
12-торен ключ

Билки и астрология: Защо розенкройцерите са имали специален 12-торен ключ за работа с 12 билки?

Виж повече
21.06.2023 г.
4547
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Равноденствие и слънцестоене са два астрономически термина, които се отнасят до положението на Земята спрямо Слънцето по време на движението й по орбитата.

Равноденствие
Равноденствие се случва два пъти в годината, около 21 март (пролетно равноденствие) и 23 септември (есенно равноденствие). По време на равноденствие денят и нощта са приблизително равни на продължителност по цялата Земя, тъй като екваторът е насочен към Слънцето. При равноденствие Слънцето изгрява точно на изток и залязва точно на запад независимо от местоположението на наблюдателя.

Слънцестоене
Слънцестоене също се случва два пъти в годината, около 21 юни (лятно слънцестоене) и 21 декември (зимно слънцестоене). По време на лятното слънцестоене, денят е най-дълъг и нощта е най-къса (за северното полукълбо), защото Северният полюс е максимално наклонен към Слънцето. Обратното е вярно за южното полукълбо. По време на зимното слънцестоене, денят е най-къс и нощта е най-дълга (за северното полукълбо), тъй като Северният полюс е максимално отдалечен от Слънцето. Отново, обратното е вярно за южното полукълбо.

Или казано най-общо равноденствието е характеризирано с равни ден и нощ, докато слънцестоенето е свързано с максималната разлика в продължителността на деня и нощта.

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12