Търси
Сириус
11.02.2024 г.
3363

Слънцето и Сириус в астрономически и духовен ракурс според Древен Египет и мистериите на догоните

Слънцето и Сириус са две от най-ярките звезди в нашето нощно небе, въпреки че Слънцето не е звезда в нощното небе, а нашият дневен светилник. Всеки елемент от тяхната същност играе важна роля не само в астрономията, но и в различни мистични и духовни традиции по света. В тази статия ще разгледаме как се различават тези два космически обекта по отношение на тяхното местоположение, числови характеристики и символично значение в древните Школи на мъдростта.
Виж повече
Кръглата църква в Преслав
14.01.2024 г.
331

Кръглата църква в Преслав, известна още като Златната църква е белег за сакралност при богомилите

Кръглата църква в Преслав, известна още като Златната църква, е символ на богатото културно и духовно наследство на средновековна България. Разположена в древния град Преслав, столица на Първото българско царство между 893 и 972 година, тази църква е блестящ пример за архитектурното майсторство на онази епоха.
 
Виж повече
Джордано Бруно
12.01.2024 г.
369

Кой е Джордано Бруно?

Джордано Бруно (1548 – 1600) e италиански философ, математик, астроном и монах от ордена на доминиканците (свързан с богомилите), който става известен със своите революционни научни виждания, които предшестват и подготвят пътя за научната революция по времето на Ренесанс
Виж повече
Какво е Петдесятница?
12.01.2024 г.
517

Какво е Петдесятница - Денят на Светия Дух?

Петдесятница, известна още като Денят на Светия Дух, е християнски празник, който се отбелязва на петдесетия ден след Великден. Той има голямо значение в християнството, тъй като се смята за деня, в който Светият Дух се е слял с апостолите. Петдесятницата често се разглежда като "рождението" на Християнската църква.
Виж повече
Елеазар Хараш - списък с всички интервюта
07.09.2023 г.
3562

Елеазар Хараш - списък с всички интервюта

Хронологичен списък с всички интервюта с Елеазар Хараш - по дати, теми, видео клипове и файлове с пълен текст от всяко интервю с Елеазар Хараш за Портал12
Виж повече
Ситовски надпис - село Ситово
03.09.2023 г.
540

Ситовски надпис - село Ситово

Ситовският надпис се свързва със звездата Алциона от съзвездие „Квачката с пиленцата” (Плеяди), която е Централното
Слънце на нашата Вселена. Преди години иманяри са разрушили каменно образувание на квачка с пиленца, змия и стрелки, които сочели към Ситовския надпис.
Виж повече
Серафим Вирицки
27.08.2023 г.
2952

Кой е Свети Серафим Вирицки, написал мистичния текст - Това беше от Мене?

Свети Серафим Вирицки (на руски: Серафим Виритский) е руски православен монах и старец, който е живял през 19-20 век. Той е станал известен със своята духовна проницателност, както и с многобройните чудеса, които се приписват на него както приживе, така и след смъртта му.
Виж повече
Едуар Шуре
25.08.2023 г.
372

Едуар Шуре - писател, мистик, просветлен (СПИСЪК с ВСИЧКИ КНИГИ)

Едуар Шуре (Edouard Schuré) е френски философ, поет и писател, роден през 1841 г. и починал през 1929 г. Той е най-известен с творбата си "Великите посветени" ("Les Grands Initiés"), в която разглежда живота и учението на някои от най-великите духовни фигури в историята, като Рама, Кришна, Хермес Трисмегист, Мойсей, Орфей, Питагор, Платон, стигайки до Христос.
Виж повече
история на богомилите
29.06.2023 г.
2175

История на богомилите - Какво трябва да знаем за богомилското Учение и богомилството?

Богомилството е Българско реформаторско духовно и социално движение през Средновековието, възникнало в началото на Х в. и разпространено впоследствие на Балканския полуостров, както и в Западна Европа – главно Италия и Франция, под различни форми и названия (катари, патарени, албигойци, квакери)
Виж повече
Уилям Уокър Аткинсън
28.06.2023 г.
945

Кой е Уилям Уокър Аткинсън и кои са неговите псевдоними в литературата?

Уилям Уокър Аткинсън (1862–1932) е влиятелен автор и основен разпространител на движението "Новата мисъл" в началото на 20-ти век. Той е публикувал множество книги под своето истинско име, както и под псевдонимите Тереза Мери Лонгард, Тодд Уолтърс, Йоги Рамачарака , Терон Дюмонт и др.
Виж повече
парадокси на Зенон
28.06.2023 г.
694

Как Нютон и Лайбниц разбиха дихотомовите парадокси на Зенон?

Зеноновите дихотомии са парадокси, които са формулирани от гръцкия философ Зенон от Елея през 5-ти век пр.н.е. Те са опити да се докаже абсурдността на мнението, че пространството и времето се състоят от безкрайни и делими части.
Виж повече
равноденствие и слънцестоене
21.06.2023 г.
3248

Каква е разликата между равноденствие и слънцестоене?

Равноденствие и слънцестоене са два астрономически термина, които се отнасят до положението на Земята спрямо Слънцето по време на движението й по орбитата.
Виж повече
Как се произвежда колаген
22.05.2023 г.
1134

Как се произвежда колаген и защо веганите трябва да внимават? (СПИСЪК с опасни източници)

Колаген може да бъде произвеждан по различни начини, включително: Екстракция от животински източници: Това е най-традиционният метод за производство на колаген и обикновено включва използване на кожи, кости и вътрешности на животни като говеда, свине или риба
Виж повече
Солта на живота
18.05.2023 г.
1126

Какво символизира Солта на живота в думите на Христос? ( Матей 5:13 )

Този израз също така носи предупреждение. Както Христос казва: "Ако солта обезсоли, с какво ще се осоли? За нищо вече не струва, освен да се изхвърли навън и да бъде потъпкана от хората." (Матей 5:13). Чрез този израз Христос ни напомня, че като християни, ние носим голяма отговорност.
Виж повече
Кои са 7-те смъртни гряха?
11.05.2023 г.
4724

Кои са 7-те смъртни гряха?

В допълнение има 9 сатанински гряха, единият от тях е, че никой няма право да бъде неискрен към себе си, много се държи на това. Но най-опасният грях, според сатанистите, е тъпотата, това не се прощава там. Също не се прощава да нямаш чувство за красота — деветият им грях
Виж повече
Елифас Леви
30.04.2023 г.
1221

Кой е Елифас Леви и каква е връзката му с Кабала?

Елифас Леви, чието истинско име е Алфонс Луи Констан (1810-1875), е известен френски окултист, магьосник и писател от XIX век. Леви е основен фигура в модерния окултизъм и езотеризъм, считан за един от основателите на западната магическа традиция. Той обединява елементи от различни традиции и учения, като херметизма, Kабала, таро, розенкройцерството
Виж повече
Може ли да се програмира ДНК
21.04.2023 г.
949

Може ли да се програмира ДНК?

Може ли да се програмира ДНК? Да, може да се програмира ДНК. През последните години биотехнологичният прогрес е позволил на учени и изследователи да разработват методи за редактиране и синтезиране на ДНК. Това се постига чрез използването на различни инструменти и технологии, като CRISPR-Cas9, TALENs и ZFNs.
Виж повече
Раджа йога
04.04.2023 г.
1192

Какво е Раджа йога - описание, структура, мъдрости и цел - Самадхи

Виж повече
Бахови есенции
01.04.2023 г.
5798

Списък на 38-те Бахови есенции (цветни капки) и техните предназначения за лечение

Цветните есенции на д-р Едуард Бах, известни като Бахови цветни есенции или Бахови капки, са система от 38 натурални ремедии, създадени като система през 1930-те години. Д-р Бах е английски лекар, бактериолог и хомеопат, който вярваше, че емоционалните и душевните проблеми са основни фактори за физическите болести и неразположения.
Виж повече
Думата АУМ - (Ом)
18.03.2023 г.
2334

Думата АУМ - (Ом) - значение, символи, мантруване

Аумъ е дума на чистия Дух. Учителят казва: “Може да я произнасяте, може да я ползвате, но не искайте да я разбирате. Оставете я, дайте й една свобода, просто я произнасяйте. Вашият Дух дълбоко във вас знае какво означава тя. Това е дума на неговия език, тя е неопределена, но той знае точно, няма нужда от обяснения. Просто я произнасяйте, тя ще увеличава във вас единството.”
Виж повече
Думата Ахайра
18.03.2023 г.
1223

Думата Ахайра - какво означава, освен специална формула за молитви?

Виж повече
Храмът на Ванга в Рупите
06.01.2023 г.
1902

Храмът на Ванга в Рупите (СНИМКИ+ВИДЕО)

Храмът на Ванга в местността Рупите е един сбъднат завет на българската пророчица и проницателка в невидимия свят. Точно по нейни указания, Храмът е построен в подножието на връх Вулкан, за който Ванга казва, че в миналото е имало вулкан, който е изтригнал. Намира се на юг от Сандански, в разклон преди село Рупите. (вижте картата по-долу)
Виж повече
Михалаки Георгиев
27.07.2022 г.
1833

Бай Митар - Пророкът | Михалаки Георгиев

Да река 30 — можете да речете и 35, па може да има и повече години, откогато покойният бае Митар пророкът се пренася на онзи свет. Може да съм объркал годината — това не пречи: не се пита кога е било, а се пита какво е било. А това, дето ще ви разкажа, да не мислите, че ще го изсмуча из пръстите си — не!
Виж повече
Сигирия
19.07.2022 г.
1173

Сигирия - Дворецът в небето ( Sigiriya Rock )

Сигирия или Синхагири (Лъвска скала на сингалски: සීගිරිය, тамилски: சிகிரியா/சிங்ககிரி, произнася се see-gi-ri-yə) е древна скална крепост, разположена в северния град Дабула на централната част на Проматалем Ланка. Това е място с историческо и археологическо значение, което е доминирано от масивна скална колона с височина около 180 метра
Виж повече
Манастирът Хемис в Северна Индия
09.07.2022 г.
3718

Тибетско евангелие - апокрифно евангелие от Манастирът Хемис в Северна Индия - Тибетските години на Христос

Тибетско евнгелие - апокрифно евангелие от Манастирът Хемис в Северна Индия - Тайната история на Христос. Открито в Манастирът Хемис в Северна Индия, където се съхранява оригиналният ръкопис на Тибетското евангелие 
 
Виж повече

Спонсори на Портал 12