Търси

Живот на село и други магии - лагерът, който ни подготвя за нова социална система

02.08.2016 г.
2066
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В дните от 3 до 5 август ще се проведе лагер „Живот на село и други магии“. Домакини ще са “Зелената порта” - младо семейство, което развива малка пермакултурна градина в село Добри Дол, Пловдивски регион, а в последния ден от лагера ще има посещение на “Веселата ферма в Родопите”, с. Горнослав. Организатор на лагера е Кристиян Найденов от “За Земята” - независима неправителствена организация.

Портал12 се свърза с Кристиян, както и с Ани и Стоян от “Зелената порта”. С тях си поговорихме за лагера, който предстои, за живота на село, който крие повече възможности, отколкото могат да си представят градските хора и за интересните трансформации, които ни очакват в бъдеще.

Какво ще се случи през дните на лагера?
Идеята на лагера е участниците да се докоснат до живота на домакините от “Зелената порта” и “Веселата ферма в Родопите”, да добият представа за това как се започва подобно начинание - да напуснеш града, да си отглеждаш сам храната, да бъдеш до някаква степен независим. Курсистите ще научат как се развива екологично земеделие, как се прави компостна тоалетна и колко полезна е тя, как се компостират кухненски отпадъци, както и други интересни техники и методи за съприкосновение с околната среда. Някои от лагеруващите ще разкажат за опита, който са натрупали до момента.

Кристиян сподели, че има някои аспекти от селския начин на живот, които го плашат и които всъщност по наши наблюдения се припокриват с тези на повечето хора, които тепърва се интересуват от живот извън града. Един от тези аспекти е откъсването от социума и липсата на контакти. Друг аспект е първоначалната липса на удобства, с които сме свикнали в града.

След като човек се премести в къща с компостна тоалетна и соларен душ, в началото може да е малко стресиращо, но според мен много бързо се свиква. Това не са някакви нови неща или пък първобитни. Те са съвсем естествени.

Лагерът ще даде отговори на въпроси като “Какъв капитал ми трябва, за да започна?”, “Ще успея ли да се справя с отглеждането на храната, ако нещо се прецака?”, а също и ще опровергае някои от гореспоменатите по-широко разпространени митове и страхове.

Завръщане на село
Статистиката все повече затвърждава, че тенденцията към завръщане на село е необратима и все по-засилваща се. По тази тема Кристиян сподели:

Може би това говори, че на хората им е писнало от големия мръсен град. Нищо лошо не искам да казвам за големите градове, но лично аз понякога чувствам, че не съм достатъчно естествен в големия град и губя връзката с природата, със земята. В други моменти пък си мисля, че развитието на техниката е също толкова важна част от мен. Трябва някакъв баланс.

По думите на Ани и Стоян, обществото е част от природата, а в природата всичко се самобалансира. При повсеместното изселване и концентриране на хора в мегаполиси и обезлюдяването на извънградските райони през периода на индустриализация, в селските райони се е създал “вакуум”. Това води до започналото сега обратно движение.

В града хората са много на гъсто, полага им се малко вода, малко въздух, малко жизнено пространство и то скъпо, а тук на село е изобилие – дишаш с пълни дробове, бягаш, катериш се, викаш с пълно гърло.

Има ли работа на село?
“Да, аз познавам доста хора, които са си на село и си работят, нямат никакъв проблем. Работа на село и на полето винаги има. Някои може да си представят конкретна работа в магазин или във фирма - такава може би наистина невинаги има. Но човек, ако иска да гледа плодове, зеленчуци и т.н. - такава работа има. Друг е въпросът дали сме поощрявани, когато го правим. Не съм сигурен, че има проекти, които подкрепят малките стопанства” - казва Кристиян.

Домакините от “Зелената порта” споделят своето виждане, че понятието “работа”, наследено от соц-парадигмата, означава служба в предприятие или за някого срещу възнаграждение. Често се срещат работни места, на които човек извършва минимална или никаква ползотворна дейност.

Същевременно съществува необятен океан от възможности за действия и дейности, с които човек да е полезен на себе си и на околните. Да си полезен на хората около теб често е доста по-трудно, отколкото да “ходиш на работа”, но и възнаграждението е много по-голямо. Работа има навсякъде – много работа!

Какъв е пътят за изграждане на устойчиво земеделие у нас?
Кристиян е убеден, че със сигурност трябва доста да си чел, преди да започнеш. Отнема доста време, докато колелото заработи и започне да се върти от само себе си. Напълно възможно е, стига човек да има желание и това наистина да е за него.

“Земеделието е метод за обезпечаване нуждите на обществото от природни суровини – хранителни и технически такива. Следователно устойчивото земеделие е само едно проявление на устойчивото общество, а то се гради с обич и уважение към заобикалящото ни - хора и природа. - споделят Ани и Стоян и допълват:

Толерантността и търпението към околните с различен житейски път и мироглед ни дават възможност да се сработваме помежду си. Единствено уповаването на собствените си сили като общност ни дава стабилност и ни предпазва от вредни външни влияния.

Възможна ли е трансформация на социалните системи?
“Някой е казал, че промяната започва от самите нас. Когато ние се променяме, влияем и на останалите, и на заобикалящата ни среда.” - споделя убежденията си Кристиян.

Младото семейство от “Зелената порта” е на мнение, че в съвременното общество присъстват с различна сила всички системи, измислени досега – стари като семейството, църквата, съда и по-скорошни като държавата, социалното здравеопазване и образование. Вътрешните трансформации водят до социални системи, алтернативни на досегашните. Грешно е две различни неща да се наричат по еднакъв начин...объркващо е. Затова няма как новите системи да се дефинират чрез старите.

Провеждайки лагерите “Живот на село и други магии”, организаторите от “За Земята” се стараят да пратят едно съобщение към хората...

Има нужда от промяна на системата. Това звучи доста тежко и силно, но виждаме как все повече и повече има нужда от промяна в системата не само в производството на храна, но и в начина на живот. Виждаме климатичните промени, войните, има много бежанци, загуба на биоразнообразие - всякакви аспекти. Ние вярваме, че с тези теми, които застъпваме, и с тези методи, които искаме да промотираме, можем да се справим с изброените проблеми. Малките селски стопанства, собствено производство на храна, липсата на големи вериги, които да разпращат храна по целия свят - това е нашата далечна цел.

За този лагер местата вече са заети, но Кристиян обещава, че ще има и други лагери от такъв тип занапред, с подобни теми, с практика на терен. При избиране на мястото за провеждане на събитието организаторите не са имали специални критерии, а имат наблюдения, че стопанствата, подобни на “Зелената порта”, се увеличават и се надяват в бъдеще да организират посещения в повечето от тях.
Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/263290137372643/

Програма:

03.08 - сряда - Зелената порта
08:00 - 09:00 - Закуска
09:00 - 10:00 - Приказка за Земята и Невидимото училище
11:00 - 13:00 - Що е пермакултура и какви са нейните етики и принципи?
13:00 - 14:00 - Обяд
14:00 - 16:00 - Разходка край реката
16:00 - 16:30 - Кафе пауза
16:30 - 19:30 - Обиколка на градините - въпроси, отговори и разяснения относно пермакултурата и градинарсвото
19:30 - Вечеря

04.08 - четвъртък - Зелената порта
08:00 - 09:00 Закуска
09:00 - 11:00 - Личен опит с подобни общности и села
11:00 - 12:00 - Компостиране или цикъла на живота
12:00 - 13:00 - Компостни и други типове тоалетни
13:00 - 14:00 - Обяд
14:00 - 16:00 - Разходка край реката (на друго място)
16:00 - 16:30 - Кафе пауза
16:30 - 19:30 - Различните градински инструменти и техните приложения (практически опит)
19:30 - Вечеря

05.08 - петък - Веселата ферма в Родопите
07:00 - 08:00 Закуска
08:00 - 09:30 Пътуване от с. Добри дол до с. Горнослав
09:30 - 13:30 - Червеи и Компостиране
13:30 - 14:30 Обяд
14:00 - 19:00 - Зараждането на подобни общности и устойчивостта им и Фермерска кошница
19:00 - 20:30 Пътуване от с. Горнослав до с. Добри дол
20:30 – Вечеря или отпътуване

Свързани публикации

най-красивите села в България - на снимката - село Жеравна
11.12.2015 г.
30044
11

12 от най-красивите български села (СНИМКИ)

Портал 12 съвместно с Асоциация на българските села ви представяме 12 от най-красивите български села, които препоръчваме да посетите.
Виж повече
село Илинденци е в подножието на Пирин планина
15.03.2016 г.
35851
7

Руснаци, германци, естонци и англичани живеят щастливо в едно българско село

Къпем се в рекичката, има и водопад, мъжът ми се катери по скалите, той е алпинист. Посещаваме често Арт центъра на скулптора Иван Русев, в който има страхотни скулптури. Природата е чудна, въздухът е чист.
Виж повече
общността Живо село
14.05.2016 г.
7672
7

Животът на село дава свобода за това да реализираш вътрешните си стремежи

Животът на село дава много свобода, за това да реализираш вътрешните си виждания и потребности по начина, по който искаш, във всеки един момент, в който искаш. 
Виж повече
Приеми ме на село
01.06.2016 г.
2044

Инициативата 'Приеми ме на село' дава шанс на градски деца да усетят магията на българските села

Участниците трябва да бъдат на възраст 9-14 г. и да имат желание да станат „внучета назаем“ за 5 дена на баби и дядовци „под наем“ от с. Поповци, без да остават да нощуват в селото
Виж повече
Коментари 3
 • Иван
  04.08.2016 г. 10:10
  Все повече хора познавам, които се изнасят в наследствения имот на село или имат сериозни намерения да го направят. Когато семейството е било разумно и не е продало къщата на село, на младите им е малко по-лесно да започат живот там. Познавам и такива, на които им се иска, но или имотите на баба и дядо са отдавна продадени, или не са на подходящо място. Мисля че трябва да има някаква подкрепа за млади семейства, които имат желание, но нямат възможност да си купят имот на село.
 • Георги Георгиев
  04.08.2016 г. 09:53
  Едно време беше лесно да се завърнеш на село при все, че всички имахме села и наследствени имоти. Сега за младите е голямо изпитание - да направят преход от чужд град, в който живеят заради едната работа, и да се заселят в село, в което най-вероятно нямат ни имот, ни познати хора, ни нищо... но ето че все пак се случва . Браво на тези млади хора за пример :C
 • Виолета Демирева
  02.08.2016 г. 16:35
  Я какъв хубав лагер сте заформили! Ще препоръчам на приятели, които биха се радвали да се включат при следващия. :C

Коментари:

Спонсори на Портал 12