Търси

Житният режим - възможност за пълно обновяване на нашето тяло и дух

Още по темата ...
Жена

Учителя: Новата култура изисква светещи жени със светли умове, широки сърца и диамантена воля

Виж повече
Житен режим

Житният режим помага на човек да изправи връзката си с Бога

Виж повече
смирението

Елеазар: Смирението - това е да виждаш духовно и божествено (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Виж повече
житен режим

Житният режим дава обновяване на нашето тяло и дух само в Пътя на Чистотата

Виж повече
25.01.2016 г.
8052
10
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

Настъпва времето за подготовка по прилагането на житния режим, на който през последните години все повече хора се подлагат. Неговият създател Всемировият Учител Беинсá Дунó казва за житото следното:

“В хляба се крие Божествен живот, в него се крие Божественият Дух. В житото се крият най-мощните, най-благородните сили в живота. Животът на житното зърно е тъй свещен, както нашия. Житото е най-чистата храна.”

Както житният режим, така и всеки пост е едно своеобразно тайнство, който свързва постещият с висшите полета на духа. Постът прочиства организма, освобождава го от ненужните натрупвания в тялото и съзнанието и дава възможност за пълно обновяване както на физическо, така и на духовно ниво.

В последните години постът стана модерен начин за отслабване, детоксикация на организма, който често се организира и в групи за споделяне на опит. Всеки обаче решил да извърши житния режим, следва да знае, че ако режимът трябваше да бъде масова практика, Учителят щеше да я предостави на учениците си.

Учителят Беинсá Дунó е правил режима тайно и никой от неговите ученици не е бил посветен в него. Единственият човек, който е знаел за негото провеждане е била готвачката на Учителя, която му е подготвяла нужната храна.

Житният режим прави пречистване и обновяване на организма на човека, но за да се извърши цялостно, е необходимо човек да вложи участие в поста на своите ум, сърце и воля, като направи това индивидуално и дълбоко обърнат към себе си. Най-вероятно именно затова, Учителят не е споделял за режима и не го е правил групово със своите ученици.

Житният режим през тази година започва на 27 януари и продължава в 10 дневен пост, когато Слънцето е влязло в знака на Водолея. Целият режим ще бъде на разсипа на Луната, защото тогава тя се освобождава от старите енергии и се приготвя да придобие нови сили и енергии, което най-добре ще способства за пълноценното изчистване и оздравяване на организма.

Житният пост се извършва именно в периода на съзвездието Водолей, защото неговият смисъл е да ни обнови и ни направи нови, като тези, които ще дойдат през новата Епоха на Водолея, и които Учителя нарича Слънчеви Деви. 

Ето какво казва Учителят в една своя беседа: „От няколко години насам ние сме навлезли вече в областта на Водолей, в която всички снегове и ледове са започнали да се топят. Много противоречия ще се явят през това време, но едно ще се постигне – чистота. Главното качество на Водолей е чистотата. Който е попаднал в тази област, той непременно трябва да се пречисти. Чистотата пък е свързана с водата, чрез която новият живот ще дойде.“

Житният режим не е изключен и през другите месеци, когато според провеждането му, може да постигнем определени цели, но само през периода на Водолея, човек може да се пречисти и обнови в синхрон с Природата и Божествените сили.

За провеждането на житния режим е необходимо всеки, решил да го приложи, да подготви своя организъм минимум седмица преди датата с консумирането на леки храни - предимно плодове и зеленчуци.

По записки на готвачката на Учителя, сестра Йорданка Жекова, Учителя е правил житния режим с грухано жито, орехи, мед и ябълки, като 100 грама жито е разпределял на три части за консумиране през деня. Три ябълки е отделял за сърцето, девет ореха за мозъка, а медът е бил предназначен да подпомага кръвта. През деня е консумирал и минимум литър и половина гореща изворна вода за пиене.

На първия ден сутринта  режимът започва с изричането на следната формула:
„Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за 10 дни.“

Учителят е провеждал житния режим с накиснато във вода жито, като за използването на лимец не е споменавано никъде. В последните години, практикуващите поста избират лимеца, тъй като смятат, че е по-чиста зърнена култура. Следва обаче да се отбележи, че Учителят е правил режима с грухано бяло жито. Такова жито може да се намери в малки семейни земеделски стопанства, запазили и поддържащи старите сортове или в манастирите, които имат и произвеждат жито за собствени нужди.

Преди всяко хранене житото се накисва в гореща вода за два часа, след което се консумира. Времето е напълно достатъчно за омекването му, като така то запазва своите свойства. Половин час преди консумация на житото се изпива самата житена вода, която обаче не се пие, а се дъвче. По този начин живителните ѝ елементи преминават директно в мозъчните центрове. Житената вода има лечебна сила, само ако житото е грухано, защото ако е с обвивка, водата не може да премине през нея и да поеме жизнената сила на житните зърна.

Житото следва да се консумира лъжичка по лъжичка, като всяка хапка се дъвче  задължително по 99 пъти с участието на всички зъби. Учителя казва, че храната трябва да се дъвче продължително и внимателно, за да се хранят духовните центрове и за да бъдем здрави.

Отпостването в края на режима трябва да стане все още на разсип на Луната, т.е. преди датата на Новолунието, като то трябва да стане с постепенно и бавно захранване.

Житният режим е рецепта не само за подмладяване и пречистване на организма. Това е моментът, в който можем да осъществим връзка и на трите нива - духовно, ангелско и физическо и това да ни извиси и обнови цялостно. Именно затова режимът следва да се извършва с чисто сърце и съзнание, в пост и молитва за това, което желаем да обновим в себе си и в света около нас.

Не приемайте житния режим просто като начин за разтоварване на тялото, защото той не е диета. Най-добре е да спазим и начина, по който Учителят е извършвал житния режим, а именно в тайнство и уединение. По този начин  ще извършим пост на ума, тялото и сърцето, и така ще имаме възможност да придобием необходимите качества и  Добродетели, към които се стремим.

Препоръчани книги:

Коментари 10
 • Анелия
  27.01.2016 г. 08:15
  Правих режима и докато работех. Не е толкова трудно, ако си извършил предварителната духовна подготовка за него. Там е акцентът. Всичко е в главата. И да - не смъкнах от него нито грам от теглото си, защото той не е диета. Но пък нематериалното желание, на което го посветих, се осъществи. И свалих много от духовните си тежести. Опитайте. Ако не успеете докрай, нищо лошо няма да ви се случи впоследствие.
 • Силвина Бел
  26.01.2016 г. 22:41
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205500348177207&set=a.1721074155791.2085186.1506426342&type=3&theater
 • Силвина Бел
  26.01.2016 г. 22:41
  Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно) за ЛИМЕЦА "Преди няколко деня при мене дойде един ученолюбив българин, който се занимавал ред години със земеделието, не само теоретически, но и практически. В него се явила идеята да намери предците на българското жито. Той искал да издири най-старото жито, което за пръв път се е появило на Балканския полуостров и да проследи пътя на неговото изменение, докато дойде в днешната форма, каквото го срещаме в България. Той започнал да изучава произхода на всеки житен клас, докато най-после, след усилени издирвания и труд, намерил в Хасково два класа, които с увереност приел за предци на сегашното жито в България. Той описва точно стъблото, листата, класа, осилите на това жито, като същевременно изтъква разликата между предците на нашето жито и сегашното, с което ние се храним. Той казва, че прадедът на нашето жито е бил в диво състояние. Според мене е точно обратно: прадедът на нашето жито е бил в питомно състояние, а сегашното е подивяло. Защо? Защото сегашното е доста издребняло. А всяко нещо, което подивява, постепенно издребнява. Когато крушата подивее, издребнява. Продължава - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205500348177207&set=a.1721074155791.2085186.1506426342&type=3&theater
 • Vortex Иванов
  26.01.2016 г. 19:26
  БълГариец, моите уважения, разбирам те напълно относно лимеца, но къде в статията четеш, че "Не се използва лимец". Статията е по-скоро "Как го е правил Учителя", на база източници, до които всеки има достъп днешно време. Аз лично не съм попадал досега в книги с беседи или в интернет, на различна информация от тази относно споделеното от готвачката на Учителя. Такова жито са имали, с такова са правели режима. Ясно е, че след такава статия привържениците на лимеца ще застанат в отбранително-нападателна позиция, аз самият ям лимец и ми харесва, но това не означава, че имам право да съдя... :) Ако искаш, пиши на редакторите и направете някоя хубава статия за лимеца, вместо да мрънкаш. Поздрави! :):N
 • Георги
  26.01.2016 г. 08:00
  Учителят не е правил режима с лимец,а с грухано жито,както пише тук.Всеки има право на избор как да го направи,но да не го приписваме на Учителя.Днес е много модерна темата с лимеца, но нека си че знае как се е правил режима.Мисля и че е по важно той да не се приема като диета а цялостно прочистване за което е нужно уединение,молитва и пост.

Коментари:

Спонсори на Портал 12