Търси

Житният режим дава обновяване на нашето тяло и дух само в Пътя на Чистотата

22.02.2019 г.
16119
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес е последната от трите дати, на която започва Житния режим на Учителя - Петър Дънов, Беинсá Дунó. Прилагането на житния режим набира все по-голяма популярност през последните години. Важно е да отбележим, че житният режим не е диета, пролетно прочистване, формула за подмладяване, както ще прочетете на много места днес.
Всемировият Учител Беинсá Дунó казва за житото следното:

“В хляба се крие Божествен живот, в него се крие Божественият Дух. В житото се крият най-мощните, най-благородните сили в живота. Животът на житното зърно е тъй свещен, както нашия. Житото е най-чистата храна.”

Житният режим, така и всеки пост е едно своеобразно тайнство, който свързва постещият с висшите полета на духа. Постът прочиства организма, освобождава го от ненужните натрупвания в тялото и съзнанието и дава възможност за пълно обновяване както на физическо, така и на духовно ниво. 
Житният режим не и панацея за обновяване на Духа, ако не е свързан с цялостен осъзнат начин на живот и стремеж към Чистотата във всички аспекти на живота - от най-малкият поглед, най-малката постъпка и мисъл във всеки миг.
Житният режим ще усили вашият стремеж, ще изостри възприятията ви към висшите полета на живота, само ако вече сте поели по Пътя на Чистотата.

Всеки  решил да извърши житния режим, следва да знае, че ако режимът трябваше да бъде масова практика, Учителят щеше да я предостави на учениците си. Учителят Беинсá Дунó е правил режима тайно и никой от неговите ученици не е бил посветен в него. Единственият човек, който е знаел за негото провеждане е била готвачката на Учителя, която му е подготвяла нужната хран и е правила режима с него. 

Житният режим прави пречистване и обновяване на организма на човека, но за да се извърши цялостно, е необходимо човек да вложи участие в поста на своите ум, сърце и воля, като направи това индивидуално и дълбоко обърнат към себе си. Най-вероятно именно затова, Учителят не е споделял за режима и не го е правил групово със своите ученици.

Житният режим продължава в 10 дневен пост, когато Слънцето е влязло в знака на Водолея. Целият режим ще бъде на разсипа на Луната, защото тогава тя се освобождава от старите енергии и се приготвя да придобие нови сили и енергии, което най-добре ще способства за пълноценното изчистване и оздравяване на организма.

Житният пост се извършва именно в периода на съзвездието Водолей, защото неговият смисъл е да ни обнови и ни направи нови, като тези, които ще дойдат през новата Епоха на Водолея, и които Учителя нарича Слънчеви Деви. 

Ето какво казва Учителят в една своя беседа: „От няколко години насам ние сме навлезли вече в областта на Водолей, в която всички снегове и ледове са започнали да се топят. Много противоречия ще се явят през това време, но едно ще се постигне – чистота. Главното качество на Водолей е чистотата. Който е попаднал в тази област, той непременно трябва да се пречисти. Чистотата пък е свързана с водата, чрез която новият живот ще дойде.“

Житният режим не е изключен и през другите месеци, когато според провеждането му, може да постигнем определени цели, но само през периода на Водолея, човек може да се пречисти и обнови в синхрон с Природата и Божествените сили.

За провеждането на житния режим е необходимо всеки, решил да го приложи, да подготви своя организъм минимум седмица преди датата с консумирането на леки храни - предимно плодове и зеленчуци.

По записки на готвачката на Учителя, сестра Йорданка Жекова, Учителя е правил житния режим с грухано жито, орехи, мед и ябълки, като 100 грама жито е разпределял на три части за консумиране през деня. Три ябълки е отделял за сърцето, девет ореха за мозъка, а медът е бил предназначен да подпомага кръвта. През деня е консумирал и минимум литър и половина гореща изворна вода за пиене.

На първия ден сутринта  режимът започва с изричането на следната формула:
„Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за 10 дни.“

Учителят е провеждал житния режим с накиснато във вода жито, като за използването на лимец не е споменавано никъде. В последните години, практикуващите поста избират лимеца, тъй като смятат, че е по-чиста зърнена култура. Следва обаче да се отбележи, че Учителят е правил режима с грухано бяло жито. Такова жито може да се намери в малки семейни земеделски стопанства, запазили и поддържащи старите сортове или в манастирите, които имат и произвеждат жито за собствени нужди.

Преди всяко хранене житото се накисва в гореща вода за два часа, след което се консумира. Времето е напълно достатъчно за омекването му, като така то запазва своите свойства. Половин час преди консумация на житото се изпива самата житена вода, която обаче не се пие, а се дъвче. По този начин живителните ѝ елементи преминават директно в мозъчните центрове. Житената вода има лечебна сила, само ако житото е грухано, защото ако е с обвивка, водата не може да премине през нея и да поеме жизнената сила на житните зърна.

Житото следва да се консумира лъжичка по лъжичка, като всяка хапка се дъвче  задължително по 99 пъти с участието на всички зъби. Учителя казва, че храната трябва да се дъвче продължително и внимателно, за да се хранят духовните центрове и за да бъдем здрави.

Отпостването в края на режима трябва да стане все още на разсип на Луната, т.е. преди датата на Новолунието, като то трябва да стане с постепенно и бавно захранване.

Житният режим е рецепта не само за подмладяване и пречистване на организма. Това е моментът, в който можем да осъществим връзка и на трите нива - духовно, ангелско и физическо и това да ни извиси и обнови цялостно. Именно затова режимът следва да се извършва с чисто сърце и съзнание, в пост и молитва за това, което желаем да обновим в себе си и в света около нас.

Не приемайте житния режим просто като начин за разтоварване на тялото, защото той не е диета. Най-добре е да спазим и начина, по който Учителят е извършвал житния режим, а именно в тайнство и уединение. По този начин  ще извършим пост на ума, тялото и сърцето, и така ще имаме възможност да придобием необходимите качества и  Добродетели, към които се стремим.
Ако сте решили да правите режима, следва да го заложите първо в Ума, Сърцето си, постъпките си и след това, да го практикувате.
 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12