Търси

Житният режим 2020 - посветен на Духовното пробуждане на българския народ

09.02.2020 г.
7237
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

Житното зърно е емблемата на човешката душа.

Ако вие можехте да разгърнете листа на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа.

Посейте едно житно зърно и то ще ви покаже какво трябва да правите.

И ние като житното зърно трябва да растем – да се стремим към Бога.


Наблюдаваме все повече как човекът започва да се пробужда, да разширява съзнанието си и прилагането на Житния режим, като повдигащ метод, е част от този стремеж. "Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа."

Вероятно, колкото и много да е изписано и казано до сега, все още малко може да разберем за величието на житното зърно и за неговото влияние и повдигането на човека. Но постепенно прилагайки методи като Житния режим подготвяме почвата в себе си, за да посеем семенца, които да израстнат в стремежи към любовта, мъдростта, истината, правдата, добродетелта, надеждата, вярата, красивото, търпението, смирението, постоянството, милосърдие, благостта. Живеем във време, в което е трудно човек да усети опора в традициите, в ценностната система, в примера, които вижда около себе си и за това е важно да имаме високоморален и ценностен образ, към който да се стремим.

Тази година Житният режим даден от Учителя Беинса Дуно започва на 12 ти февруари и ще бъде посветен за  "Духовно пробуждане и повдигане на българския народ". Това внася допълнителен смисъл и посока за прилагането му.


Нека като начало да си зададем въпросите: "Какъв искам да бъда?", "Към какво се стремя?", "Как да бъда добър и отговорен към себе си?" и тогава ако посветим периода на Житния режим в посока на "Духовното пробуждане и повдигане на българския народ" ще има още по-дълбок смисъл, тъй като ще сме започнали от личната си отговорност в този процес.

Все повече се говори за духовно пробуждане, за по-съзнателно живеене, но нека да се опитаме да не разделяме частите от цялото. Да бъде по същество човек духовен е физическо, психическо и духовно единство в цялост, има взаимосвързаност. Поради тази причина би било трудно да говорим само за духовно пробуждане и по-съзнателно живеене, ако сме пренебрегнали някоя от съставните части и не сме намерили баланса.

Житният режим е метод, обединяващ тези три измерения, като включва идея вложена в действията, чувствата и мислите и колкото по-съзнателно и отговорно се отнасяме към цялостта на процеса, толкова повече ще имаме добри резултати в дългосрочен план. Ако той бъде приложен само като диета, човек също ще усети добри резултати, но те няма да са напълно свързани с дълбочината и височината на този метод.


Нека да се стремим да изпълваме със смисъл всеки момент на съществуването си и ако имаме намерение да приложим Житния режим да се запознаем с идеята за влиянието му ако го прилагаме през различните периоди през годината, за влиянието на Слънцето и Луната, започването от определен ден от седмицата, като индувидуален или колективен метод.

Важна част от режима е да се чувстваме добре и ако имаме някакъв вид неразположение да не го усещаме като мъчение, да имаме приятно преживяване и да не сме съсредоточени с крайния период на завършването му, да наблюдаваме процесите, които се случват "в" и "извън" нас, а след като го завършим - да се захраним постепенно и разумно, запазвайки това, което сме придобили и постигнали по вътрешен път.

Житният режим е един добър педагогически метод за превъзпитание и пречистване и нека да си пожелаем и да се стремим все повече да влизаме в съзнателна връзка със силите на живата разумна природа и да осъществим потенциала, който е вложен в нас.

Всеки желаещ да се включи в общата идея на Житния режим за 2020 г. за  "Духовното пробуждане и повдигане на българския народ" , може да направи това с добри мисли, чувства и постъпки по време целия режим. Включени са също Молитва за България, Псалом 133, формула, които да бъдат казани сутрин по изгрев слънце (във всеки град е различен часът) или вечер от 22 ч., в зависимост от индивидуалните възможности.

Началото на инициативата: 9 февруари (неделя), 10 ч.
Край на инициативата: до 21 февруари.

1. Молитва за България
1. Господи, Боже наш, Ти Който бдиш над света, чуй нашата утринна/вечерна молитва, озари ни с лъча на могъщия Си Дух и разпали в сърцата ни искрата, която Си вложил в нас.
2. Укрепи в гърдите ни пламъка на Свободата и Правдата.
3. Просвети ни да бъдем смели и доблестни българи, достойни за своя славен род, за твоята велика Милост.
4. Ти, Който Си вдъхновил за светли дела нашите духовни първенци; Ти, Който Си благославял меча на нашия воин и Си го водил към подвизи и величие, Господи, Ти няма да забравиш и нас.
5. Простри десницата Си над нас, да вървим по Твоя Път с нашия избран народ и нашите братя - Твои верни, заседнали в своята земя по Твоя Воля.
6. Дай ни сила да живеем, да работим за благото и величието на Отечеството ни.
7. Дай на нашата скъпа Родина твърдост в изпитанията, воля за живот и вяра в нейния успех, за да летим през вековете, водени от своя мъдър Баща към победа и възход, към могъщество и вечност, за Твоя слава.
Амин
2. ПСАЛОМ 133
1. Ето, колко е добро и колко е угодно
да живеят братя в единомислие!
2. Като многоценното онова миро
на главата,
което слезваше на брадата,
брадата Ааронова,
което слезваше на полите на одеждите му;
3. като Ермонската роса,
която слезва на Сионските гори;
защото там е определил Господ
благословение и живот до века.
3. ФОРМУЛА
В изпълнението Волята на Бога е силата на човешката душа /3 пъти

автор: Камелия Костадинова
Коментари 1
  • Бранимирь
    13.02.2020 г. 03:11
    Благодаря

Коментари:

Спонсори на Портал 12