Търси

Зависимостите през призмата на метода Семейни Констелации

24.07.2020 г.
3452
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Зависимостите през призмата на метода "Семейни Констелации" или
Зависимостта като сляпа любов


В системната теория, пристрастяването може да е симптом, който се отнася до някакво минало травматично събитие в семейната система, като напр.: изключване, ранна смърт или болезнена загуба.

Берт Хелингер ни дава няколко хипотези, с които да работим със зависимите в констелациите.

1. От една страна той поддържа хипотезата: „Пристрастяването се появява, когато има прекъсната връзка с бащата ”. Липсващото присъствие на бащата може да предразположи деца и младежи към злоупотреба с наркотици, като начин за запълване на голямата празнота. Такъв може да бъде случаят в следните примери:
– Смъртта на бащата;
– Хронично болен баща;
– Отсъстващ баща;
– Баща, който има още няколко жени, освен майката;
– Откриване, че бащата не е биологичният баща;
– В случай на злоупотреба или кръвосмешение;
– В случай на насилие;
– В случай на война, природни катастрофи, миграция и т.н.


2. Берт Хелингер изразява и друга хипотеза по отношение на динамиката на зависимостта. Той подчертава необходимостта: „да вземете нещо, да погълнете нещо.“

Пушенето, нараняването на тялото, вдишващи или инжектиращи вещества, пиене, преяждане, всички се превръщат в заместител на получаването от майката и нуждата от нея.

Майката дава (съзнателно или несъзнателно) следното съобщение: „Не приемай нищо от баща си, защото това, което идва от него не е добро.” Следователно майката позволява на детето да взема само от нея. В противен случай тя ще го интерпретира като нелоялност и несъзнавано отговора на детето ще бъде: „Няма да взема нищо от баща си, защото ще те нараня майко; ще чувствам, че те предавам и сега ще взема всичко от теб, майко “.
Тази динамика може да доведе до „приемането“,поглъщане, въвеждане на нещо в тялото.

3. Берт също отбелязва самоубийствената тенденция при пристрастяване, когато зависимият следва някой в ​​смъртта, член на семейството, който вече е в царството на мъртвите. Тук изречението ще бъде: „Следвам те, дори и в смъртта.“

4. Друга важна динамика е, когато детето защитава родител, който иска да си тръгне, а сърцето му казва: „Аз за теб.“, “Аз ще отида на твое място.” Пристрастяването или злоупотребата с вещества може да бъде средството, чрез което детето се придвижва към смъртта от името на родителя.

Какво търсят зависимите хора?
От системната перспектива зависимостта е свързана с майката и бащата и следователно те търсят отново майка си и баща си. Това предполага, че те искат да се свържат отново с майка си и баща си и не намират начин да направят това реално в живота. И тогава те се обръщат към вещества.

Какво предлагат Семейните Констелации в областта на зависимостите?

С констелационната работа  фасилитаторите  могат да подкрепят клиентите си  да разберат динамиката на системната болка и да се свържат отново със  семействата си, с корените си: родителите си,братя и сестри, баби и прабаби. Така те имат възможност да се свържат и със своята сила.

Берт Хелингер казва: „Трябва да вземеш решение: Дали  искаш да бъдеш в служба на живота или в служба на смъртта? “ Това е индивидуален избор, който всеки сам да направи.

В семейните констелации, ние сме в служба на живота!
 
❤️❤️❤️ В памет на Евлоги: Помним голямото ти, щедро и любящо сърце.❤️❤️❤️
 

 
Материалът е публикуван в Портал12 от:

Веселина Калчева Амрита: 
https://vesiantaramrita.com/2020/07/15/addiction-trauma-family-constellations/

Спонсори на Портал 12