Търси

Защо човек мисли право, а действа криво? Заради влиянието на звяра

17.07.2019 г.
3280
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Учителят казва: Сфинксът означава човекът, който излиза от състоянието на звяр. Той е обвит в звяра, тъй както птичката в яйцето едва показва главата си от тялото на звяра. Засега само главата на човека е излязла от звяра, а цялото му тяло е още под негово влияние.

Точно затова човек мисли право, а действа криво.  Следователно задачата на човека е да се освободи от влиянието на звяра. И когато човек се освободи той ще разбере защо вселената е създадена.

Сфинксът е един таен говор на Древността, а знае се че Тайната е винаги ужас за непосветените.
От Тайната извира един специален звук, който за непосветените е абсолютно разрушение.
Трябва да се знае,че Тайната или Неизвестното, е ужас и за злото.
Всичко това означава, че Тайната си има свои вътрешни и специални трептения.

Учителят казва: Още преди създаването на Ева, Адам носеше в ума си мисълта да се отдели от Бога и затова както му забраниха да яде от Дървото за познаване на доброто и злото, той използва случая да се отдели от своя Баща и да стане самостоятелен.

Адам стана самостоятелен, но загуби себе си, загуби тихата и кристална духовност и дълго трябваше да се търси докато се познае отново. Това става чрез тайния път към вечността, наречен в Библията - ,,тесният път’’.

Учителят казва: Това което в миналото се е постигнало за хиляди години, сега се постига за секунди, минути, часове, дни и месеци.

За този път се иска да бъдеш неуморим в пречистването, и в търсенето на Истината - едно от най-важните условия.

Чистотата е много важна, защото тя е краят на всички съмнения, краят на всички мъки.

Учителят казва: Ако не се пречисти човек, змията го опасва и му диктува какво да прави. Така човек греши и натрупва змийски капитал.

В някои семейства възниква конфликт. Единият казва, че е на особено мнение и другият казва, че е на особено мнение. Учителят казва: Няма особено мнение, това е Луцифер!

Според Учителя, звярът може да действа разрушително под формата на скръб и мъка. Някой казва: Мъката ме коси.

Защо човек скърби? - Защото не може да обича по Божествения начин. Ако човек обича истински, той черпи сила направо от Бога и преобразява скръбта.

Нечистият не може да осмисля страданията си и точно затова той се мъчи.

Истинската Любов е много дълбок въпрос и същевременно много дълбока тайна. Тя е вътрешна канара за Посветените. Тази канара има властен глас и властно мълчание.

Тази Тайна говори на Посветените и непосветените по два начина:
1. Тайната говори на непосветените чрез дълбоко и невидимо предчувствие за Древното Начало. И наистина древните вътрешни спомени са свързани с тайните на Битието.
2. Тайната е свързана и с най-дълбоките пориви на душата (от окултна гледна точка), а душата е древна и мистична постройка именно на тази Тайна.

Тайната е свързана с Древността, а Древността е жива във вътрешността на душата. Това означава, че Древната Тайна е запечатана дълбоко в храма и битието на сърцето.

Основното свойство на Тайната е мълчанието, но същевременно чрез мълчанието тя може да прониква във вътрешността на душата, при условие, че душата не е свързана с мътните течения (нисшите желания на сърцето) на природата.

Учителят казва: Няма абсолютно лош човек в света и ако се роди такъв човек, той не може да живее на земята повече от три години, защото злото в света е осъдено на смърт.

Любовта е най-важна за ученика, защото при Любовта човек е целеустремен (цялостно устремен).
Това означава, че когато ти обичаш истински един човек, ти внасяш цел в неговия живот. (Няма значение дали е в другия свят или е на някакво разстояние.)

Важен момент:
Учителят казва: Злото е в ръцете на Бога.
(И това е много хубаво, че то не е човешки ръце, защото само Бог знае как да работи със злото.)
Съмнението е оръжие на злото, защото то руши вътрешността.

За слабостите няма оправдание.

Веднъж завинаги трябва да се знае: Колкото и да е чист човек, той не е застрахован от грешки.
От всичко това става ясно, че злото е Божия сила, и затова то е мощно, и затова в Библията се казва: ,,Не се противете на злото.’’ Защо? - Защото при съпротива то става победител. Ти се натъкваш на Божията сила.

Злото е част от Божията сила. Когато Бог управлява злото, то има строго определена разумна цел.
Само чрез благодарност, но вътрешно, се подготвя ново израстване, нова будност, нова цел.

Ученикът няма право да пита, каква е Божествената цел на злото. Това, което се иска от него, е че той трябва да обича, за да има равновесие.
 • Истинската Любов е тази, която дава равновесие.
 • (Говоря за равновесието в най-висш смисъл.)
 • Равновесието е скалата на Живота.
 • Равновесието е ядро без пукнатина.
 • Равновесието идва от Любовта.

Това значи да обичаш истински, да знаеш към кого да имаш дълбоки чувства. Това не е лесен въпрос. Раздялата с най-скъпите хора е практически окултизъм. След такава раздяла се иска голяма будност и равновесие.

Не трябва да говориш нито отчаяно, нито като буря, нито кармично - това е изява на една скрита гордост.

Тази раздяла е метод на Бялото Братство. Изпитват се устойчивостта на чувствата.
Как се лекува гордостта? - С изтезания. Иначе гордостта носи смърт, отнема бъдещето.
За гордия Любовта има опасно лице. В този случай Любовта има смразяващи трептения, но това не означава, че това е истинското лице на Бога.

В злото има три степени на хаоса. Тази мощна сила отстъпва само на по-мощна сила.
Учителят казва: Но тази мощна сила на злото застава на колене пред Любовта.

Учителят казва: Защо злото пакости на хората? - Защото не го обичат. Щом хората обикнат злото, то ще измени своя характер, то няма да е вече зло, защото Любовта, която е Бог, преобразява злото.

Библията казва: ,,Любете враговете си.’’

из лекция на Елеазар Хараш - Доброто и злото, Варна, 1995-а година
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12