Търси

Започват археологически разкопки до храма на Ванга край Рупите

31.05.2016 г.
4863
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Утре 1-и Юни започват археологически разкопки до храма на Ванга край Рупите. Група български археолози, ръководени от доц. Д-р Людмил Вагалински, ще изследвана античния град Хераклея Синтика, който е до храма на Ванга.

„Финансирането за тази наша дейност е от община Петрич. С новото общинско ръководство намерихме общ език. Отпуснати са ни 33 000 лева. Всички открити находки се почистват в Националния археологически институт с музей към БАН, който ръководя. После се връщат в историческия музей в Петрич. Разкритите археологически обекти и експозицията на интересни артефакти водят до развитие на туризма в региона”, заяви доц. Д-р Людмил Вагалински.

Екипът му ще продължи да разкрива откритата вече римска градска базилика – съдебна и търговска палата. Тя е от 3 век след Христа и е с височина 5 метра. Експертите ще изследват и комплекс от втората половина на 4 век преди новата ера. Възможно е обществената сграда да е била собственост на македонския управител по онова време.

Античният град Хераклея Синтика се намира само на 1 километър от църквата на Ванга, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. Някога е бил населяван от тракийското племе синти, за което споменават няколко древногръцки историци. Основан е около 300 г. пр. Христа от древномакедонския владетел Касандър. Специалистите попаднали и на гробове от раннохристиянски погребения. Открита е оброчна плоча с лика на богинята на възмездието Немезида, както и на различно въоръжение – стрели, оловни тежести за прашка. В петричкия музей се съхранява и монета с лика на римския император Флавий Маркиан.

Едно от предсказанията на Ванга за региона е, че :„Кожух Вулкан един ден ке гръмне, та чак в София ке го чуят“. Приживе пророчицата твърдеше, че в района е имало град със златни кубета, над чийто порти имало две статуи отново от жълтия метал. След изгригването си вулканът е  погребал града под тонове пепел и лава, а хиляди хора измрели. Това, което обаче някои от земляците на пророчицата днес изтъкват е, че има разминаване в датировката. Докато учените са на мнение, че вулканът не е действал от поне милион години, то Ванга разкрила, че последният страшен катаклизъм е погребал града 6-7 хил. години преди началото на новата ера.
Че вулканът може да стане активен свидетелства и един от асистентите, работил някога в лабораторията за ядливи водорасли край Рупите. На него пък пророчицата му казала, че един ден тия водорасли ще струват хиляди левове и ще можем да ги изнасяме около век по цял свят. После водата щяла да заври много силно и отглеждането на тези култури щяло да стане невъзможно.

В скалата на Кожух планина на Рупите в момента има изграден мраморен кръст. в памет на загиналите под вулкана Кожух, който е застинал. „На 14 октомври (Петковден) преди хиляди години тук, в местността Рупите, е изригнал вулкан, разказвала пророчицата. Под огнената му лава бил погребан голям град на име Петра, в който имало три големи храма.” Вулканът взел живота на хиляди хора. Ванга ги описвала като „високи, едри, облечени в дрехи, тънки и блестящи като станиол”. Били много просветени и вярващи. А реката, която течала през града, била златоносна и всяко новородено дете го потапяли във водите й. Градските порти на Петра били украсени с позлатени крилати животни. „Горещата бездна, която погълна това селище сега ни изпраща топлите си пари (на Рупите има горещ минерален извор-бел.ред.), за да се лекуваме, пояснявала пророчицата. Това са въздишките на загиналите хора. Те искат да ги помним и почитаме, да знаем, че са живели по тези земи. Не забравяйте, че Природата и Бога са по-силни от хората.”

Свързани публикации

Енергийни центрове в България
12.12.2015 г.
204193
62

12 високо енергийни места в България (СНИМКИ)

Представяме ви 12  зареждащи места, които препоръчваме да посетите. Важно е да се знае, че всички тези места имат огледална ефективност - с каквито вътрешна енергия и настроение ги посетите - те ще се мултиплицират многократно
Виж повече
Ванга - Рупите
24.03.2016 г.
13126
2

Ванга и извънземните цивилизации (СПИСЪК С ЦИТАТИ)

От 26-то ниво имаш право на прек контакт със Създателя. А от 33-то ниво можеш, ако искаш, да се слееш с Него. Така Създателят, колкото по-старее, толкова по-млад става, казва Ванга приживе
Виж повече
Ванга - Нешка Робева | © 2016 снимка Портал12
27.05.2016 г.
2288

Заради обидите към Ванга и себе си, Нешка Робева отказа орден Стара планина

Леля Ванга пред мен никога не е говорила кой ще бъде на власт, какво ще се случи и какво – не. Но наистина е казвала да се държим за Русия, да не се делим от нея и че Америка няма да ни помогне, казва Нешка Робева
Виж повече
Коментари 1
  • аа
    03.06.2016 г. 17:04
    Единственото разминаване с научните факти и пророчеството на Ванга е, че градът е бил потопен от вулкана Кожух Това няма как да се е случило от научна гледна точка", убеден е Сотир Иванов, който прави проучване по този въпрос. "Когато започнахме археологическите разкопки, правихме подробни изследвания. Хераклея Синтика, църквата на Ванга и целият район са разположени върху кратер на вулкана с размер 4 квадратни километра. Градът се намира от външната страна на кратера, а църквата е вътре в него. Има много ясен критерий, че твърдението не е вярно. Самата р. Струма преминава през средата на кратера. Това е най-ниското място на територията на община Петрич - 65 м надморска височина. "Кожух" е изригвал два пъти - преди 1 млн. г. и преди 20 хил. г. Но по времето, когато тук са живели хора, не се е събуждал. Ако е имало изригване, леглото на реката щеше да е съвсем различно. Това не изключва друга тактонична активност, но нека да я ограничим в рамките на земетресение." Според Сотир античният град съществува повече от 1000 г.

Коментари:

Спонсори на Портал 12