Търси

Започват Ботеви дни 2016, посветени на 140-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета

26.05.2016 г.
1528
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
От утре, 27-и Май, във Враца започват Ботеви дни-2016, посветени на 140-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

С изпращането на участниците в 70-ия национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета. Козлодуй - Околчица" утре във Враца започват честванията "Ботеви дни-2016".

Националните чествания, посветени на 140-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета, тържествено ще бъдат открити в 10.00 ч. с издигане на националния флаг и запалване на вечния огън до паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца. Кметът на общината и председател на Ботевския организационен комитет Калин Каменов ще изпрати с китка здравец туристическите групи от града, които на 28 май сутринта ще потеглят от козлодуйския бряг по пътя на Ботевата чета към Врачанския балкан.

Национална научна конференция, посветена на живота, революционното дело и творчеството на Христо Ботев, започва след откриването на честванията от 10.30 ч. в Регионалния исторически музей. В конференцията научни доклади и съобщения ще направят проф. Пламен Митев, проф. Иван Стоянов, Ася Николова, директор на Националния музей "Христо Ботев" в Калофер, и други. 

От 12.00 ч. в художествената галерия в музея ще бъде открита общата художествена изложба "Земята на Ботев". В "Ботевата зала" на музея ще бъде открита гостуваща изложба на оригинални материали от Априлското въстание 1876 г. от фондовете на историческия музей в Батак. От 17.30 ч. ще бъдат наградени победителите в Двайсетия национален конкурс за стихотворение и есе за ученици и студенти "Живеем в земята на Ботев". 

Официалното откриване на "Ботеви дни-2016" във Враца ще завърши с концерт и представянето на светлинен и звуков спектакъл. Той е подготвен за честванията и представя събития от живота на Христо Ботев, героичния път на Ботевата чета и последния й бой във Врачанския балкан. 

Свързани публикации

снимка: tishomir / Shutterstock
17.12.2015 г.
2128

Премиерата на филма 100 000 крачки с Ботев очаква много публика (ВИДЕО ТРЕЙЛЪР)

Режисьор и автор на филма е дългогодишният оператор Искрен Красимиров, който преди две години направи филма „Ботев от Голгота към Свобода".
Виж повече
снимка: Shutterstock
11.12.2015 г.
2227
1

Маестро Валентин Стамов: Раковски е вдъхновение за нас!

Раковски е създателят на плана за освобождението на родината ни, той организира първата българска легия. Писател, публицист, фолклорист, етнограф, археолог, възродител на българския език - това е Раковски до последния си дъх. Неговият живот заслужава много сериозно изследване, защото неговите дела са важни за нашето съвремие
Виж повече
Незабравимата България - интерактивни уроци по история
23.03.2016 г.
1300
1

Националните ни герои оживяват в часовете по история в училище

Група родолюбци и ентусиасти създават проекта „Незабравимата България“, който чрез лекции, беседи, дискусии и скромни, но вълнуващи художествено-документални филми популяризира българските национални герои.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12