Търси

Занаятите са полезни за душевното здраве

17.02.2016 г.
4181
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Всички имаме любими занимания, с които си помагаме да се освободим от стреса, да се отпуснем и да се отдадем на нещо, което наистина ни доставя удоволствие. Едно изследване показва, че плетенето действа много добре на душевното здраве. Ако все още не сте опитвали да плетете, в следващите редове ще откриете защо е толкова важно да се занимавате с плетене или друг занаят.

Изследване, проведено с хора, които плетат, показва че повечето от тях се чувстват „много щастливи“ след такова занимание. Те споделят, че плетат специално за успокояване и намаляване на стреса. Хората, които плетат по-често, показват повече душевно и емоционално облекчение от тези, които плетат по-рядко, а те споделят, че се чувстват по-спокойни, по-щастливи, по-малко тъжни, по-малко изнервени и по-уверени.

Творческите занимания заедно с приятели подпомагат благоденствието на мозъка и съзнанието, като подобряват способността за решаване на проблеми, осъзнаването за себе си и света, способността за състрадание и милосърдие. Заедно с това помагат в развитието на координацията между очите и ръцете, и на пространственото съзнание. Също така придават чувство за гордост и постижения, учат ви на търпение и постоянство, стимулират активното творчество, улесняват формирането и връщането на паметта. Хората, които плетат с компания, са по-щастливи от тези, които плетат сами.

Плетенето може да се използва като начин за постигане на медитативно състояние и така много повече хора могат да усетят ползите от медитацията. Дори не се налага хората специално и продължително да изучават конкретна медитативна техника – тя просто се появява като естествен страничен ефект от плетенето. Някои дори наричат плетенето „новата йога“. Различни проучвания показват, че плетенето и други подобни занаяти, като шиене и тъкане, имат много допирни точки с майндфулнес и медитация, и оказват положително въздействие върху здравето на ума и общото благосъстояние.

Когато творим, мозъкът ни произвежда допамин, който е естествен антидепресант. Творческите моменти обикновено изискват концентрация, която може да доведе до чувство на естествено опиянение. Много учени смятат, че има връзка между творческите дейности и способността да се намалят когнитивните нарушения, свързани със стареенето. Участието в творчески дейности дори може да помогне за облекчаване на депресията.

Помислете за моментите, в които правите нещо творческо – може да е четене, писане, пеене, бродиране, снимане, рисуване, изработване на картичка или албум за снимки – нали ви кара да се чувствате прекрасно? Тези дейности не са загуба на време, а жизненоважни за вашето здраве и благоденствие. Отделяте ли достатъчно време за творчески занимания?
 

Свързани публикации

Валерий Пощаров - фотография
23.12.2015 г.
3330

Валерий Пощаров: Всички искаме да хванем времето, но то е като пеперуда, която не може да задържим жива (ИНТЕРВЮ)

В интервюто, което даде за Портал 12, виждаме, че освен професионален фотограф изразяващ своите вътрешни усещания чрез черно-бялата фотография, то Валерий Пощаров е и своеобразен мислител на новото време
Виж повече
снимка от България - 2016
24.01.2016 г.
1487
2

Тимоти Алън: Търся да снимам хора, които са щастливи с това, което вършат

В интервю за Портал 12 Тимоти Алън сподели какви емоции улавя с фотоапарата си. „Аз търся всякакви емоции. Мога да кажа, че не търся непременно ядосани хора. Търся хора, които са щастливи с това, което вършат и се гордеят да ми го покажат. Търся предимно добри емоции като съпричастност и любов. Бях фоторепортер на новини много години и там не се изискваше да търся хубави емоции, но сега имам избора да улавям това, което търся“
Виж повече
Тиоти Алън - фотограф | © снимка: Портал12
26.01.2016 г.
1773
2

Тимоти Алън: Хората в планините на България живеят доста скромно, но имат невероятно свободен живот (ИНТЕРВЮ)

С красивите си фотографии от Родопите, от мъжкото хоро в Калофер, от портретите на възрастни и мъдри българи, той вдъхновява хиляди хора. Световноизвестният фотограф е запечатал с камерата си кадри на истинските места и хора в различни краища по света
Виж повече
Коментари 2
  • Златина
    17.02.2016 г. 15:21
    И аз съм забелязала такъв ефект като шия. Отнасям се... и после все едно се връщам в реалния свят.
  • Дилмана Гюрова
    17.02.2016 г. 14:34
    Като се замисля, вярно е това, толкова е отпускащо плетенето... Пък и радва и теб, и близките, за които плетеш :) Трябва по-често да хващам плетката.

Коментари:

Спонсори на Портал 12