Търси

Занаятите са полезни за душевното здраве

17.02.2016 г.
3876
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Всички имаме любими занимания, с които си помагаме да се освободим от стреса, да се отпуснем и да се отдадем на нещо, което наистина ни доставя удоволствие. Едно изследване показва, че плетенето действа много добре на душевното здраве. Ако все още не сте опитвали да плетете, в следващите редове ще откриете защо е толкова важно да се занимавате с плетене или друг занаят.

Изследване, проведено с хора, които плетат, показва че повечето от тях се чувстват „много щастливи“ след такова занимание. Те споделят, че плетат специално за успокояване и намаляване на стреса. Хората, които плетат по-често, показват повече душевно и емоционално облекчение от тези, които плетат по-рядко, а те споделят, че се чувстват по-спокойни, по-щастливи, по-малко тъжни, по-малко изнервени и по-уверени.

Творческите занимания заедно с приятели подпомагат благоденствието на мозъка и съзнанието, като подобряват способността за решаване на проблеми, осъзнаването за себе си и света, способността за състрадание и милосърдие. Заедно с това помагат в развитието на координацията между очите и ръцете, и на пространственото съзнание. Също така придават чувство за гордост и постижения, учат ви на търпение и постоянство, стимулират активното творчество, улесняват формирането и връщането на паметта. Хората, които плетат с компания, са по-щастливи от тези, които плетат сами.

Плетенето може да се използва като начин за постигане на медитативно състояние и така много повече хора могат да усетят ползите от медитацията. Дори не се налага хората специално и продължително да изучават конкретна медитативна техника – тя просто се появява като естествен страничен ефект от плетенето. Някои дори наричат плетенето „новата йога“. Различни проучвания показват, че плетенето и други подобни занаяти, като шиене и тъкане, имат много допирни точки с майндфулнес и медитация, и оказват положително въздействие върху здравето на ума и общото благосъстояние.

Когато творим, мозъкът ни произвежда допамин, който е естествен антидепресант. Творческите моменти обикновено изискват концентрация, която може да доведе до чувство на естествено опиянение. Много учени смятат, че има връзка между творческите дейности и способността да се намалят когнитивните нарушения, свързани със стареенето. Участието в творчески дейности дори може да помогне за облекчаване на депресията.

Помислете за моментите, в които правите нещо творческо – може да е четене, писане, пеене, бродиране, снимане, рисуване, изработване на картичка или албум за снимки – нали ви кара да се чувствате прекрасно? Тези дейности не са загуба на време, а жизненоважни за вашето здраве и благоденствие. Отделяте ли достатъчно време за творчески занимания?
 

Свързани публикации

Валерий Пощаров - фотография
23.12.2015 г.
2952

Валерий Пощаров: Всички искаме да хванем времето, но то е като пеперуда, която не може да задържим жива (ИНТЕРВЮ)

В интервюто, което даде за Портал 12, виждаме, че освен професионален фотограф изразяващ своите вътрешни усещания чрез черно-бялата фотография, то Валерий Пощаров е и своеобразен мислител на новото време
Виж повече
снимка от България - 2016
24.01.2016 г.
1293
2

Тимоти Алън: Търся да снимам хора, които са щастливи с това, което вършат

В интервю за Портал 12 Тимоти Алън сподели какви емоции улавя с фотоапарата си. „Аз търся всякакви емоции. Мога да кажа, че не търся непременно ядосани хора. Търся хора, които са щастливи с това, което вършат и се гордеят да ми го покажат. Търся предимно добри емоции като съпричастност и любов. Бях фоторепортер на новини много години и там не се изискваше да търся хубави емоции, но сега имам избора да улавям това, което търся“
Виж повече
Тиоти Алън - фотограф | © снимка: Портал12
26.01.2016 г.
1600
2

Тимоти Алън: Хората в планините на България живеят доста скромно, но имат невероятно свободен живот (ИНТЕРВЮ)

С красивите си фотографии от Родопите, от мъжкото хоро в Калофер, от портретите на възрастни и мъдри българи, той вдъхновява хиляди хора. Световноизвестният фотограф е запечатал с камерата си кадри на истинските места и хора в различни краища по света
Виж повече
Открий своя глас
11.01.2016 г.
1131

Открий своя глас – творчески курс по пеене

Виж повече
Антропософска терапия чрез пеене
25.01.2016 г.
932

Антропософска терапия чрез пеене (въвеждащ семинар)

Виж повече
работилница за портрети
04.02.2016 г.
485

Работилница за портрети - портретна фотография

Виж повече
Курс по народно пеене за начинаещи
12.02.2016 г.
674

Курс по народно пеене за начинаещи

Виж повече
Ателие за плетене на гривни "Шамбала"
12.02.2016 г.
1017

Ателие за плетене на гривни "Шамбала"

Виж повече
Коментари 2
  • Златина
    17.02.2016 г. 15:21
    И аз съм забелязала такъв ефект като шия. Отнасям се... и после все едно се връщам в реалния свят.
  • Дилмана Гюрова
    17.02.2016 г. 14:34
    Като се замисля, вярно е това, толкова е отпускащо плетенето... Пък и радва и теб, и близките, за които плетеш :) Трябва по-често да хващам плетката.

Коментари:

Спонсори на Портал 12