Забраниха достъпа до древните рисунки в Магура

21.06.2019 г.
6837
Добавена от: Борислав Борисов
Забраниха достъпа до древните рисунки в Магура с решение на Община Белоградчик. Праисторическите рисунки в пещерата са затворени за туристи до подобряване на средата на сигурност, както и поставянето на камери за видеонаблюдение.


Мярката е предприета, след като преди месец в близост до рисунките се появиха вандалски надписи, обясни кметът на Община Белоградчик Борис Николов:

"Рисунките са затворени, докато не получим допълнителни указания от Министерството на културата, поради вандалския акт, който се случи. Надраскаха близко до рисунките, на 4-5 метра, това възбуди общественото мнение и трябва да се вземат мерки."


Докато очакват указания от министерството, от общината са взели и други мерки, допълни кметът:

"Назначихме допълнително двама души. Единият ще изпълнява ролята на охрана, заедно с екскурзоводите, когато групите са малко по-големи, повече от 4-5 човека, защото екскурзоводът не е в състояние сам да оглежда всичко, след като изнася беседата. Има още един човек да съпровожда екскурзовода и да наблюдава."


Прави се обследване за изнасяне на модел на рисунките навън, така че въпросът с достъпа до тях да се реши трайно и впоследствие в галерията да се влиза само в краен случай, добави кметът. 
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12