Търси

За първи път астрономи заснеха звезда, която умира

30.08.2018 г.
3525
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Тази драматична снимка от Космическия телескоп Хъбъл на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) показва планетарната мъглявина NGC 3918 - блестящ облак от цветен газ, намиращ се в съзвездието Кентавър, което е на 4900 светлинни години от Земята.
В центъра на облака от газове,  почти невидими от мъглявината, са умиращите останки на червен гигант. По време на последната конвулсивна фаза на еволюцията на тези звезди, огромни облаци от газ се изхвърлят от повърхността на звездата, преди да излезе от пашкула ѝ като бяло джудже. Поради интензивното ултравиолетово излъчване от малката остатъчна звезда, околният газ свети като флуоресциращ знак.

Тези необикновени и колоритни планетарни мъглявини са сред най-драматичните забележителности на нощното небе и често имат странни и неправилни форми, които е нормално да не могат да бъдат обяснени от конвенционалната наука.
Специфичната, наподобяваща очи, форма на NGC 3918 с ярка вътрешна газова обвивка и разпръсната външна обвивка, която се простира далеч от мъглявината, изглежда, че може да бъде резултат от две отделни изхвърляния на газ. Но всъщност това не е така: изследванията на обекта предполагат, че те са били образувани едновременно, но се “издухват” от звездата с различни скорости.

Мощните струи газ се отделят от повърхността на звездата с приблизителна скорост от 350 000 километра в час. По стандартите на астрономическите явления планетарните мъглявини като NGC 3918 са много краткотрайни, с продължителност на живота само няколко десетки хиляди години.
Красотата на Вселената ни е дадена за да се разпалва все повече нашето вътрешно чувство и вдъхновение за търсене на Истината. 
Изображението е съставено от видими и близки инфрачервени снимки, заснети с Wide Field и Planetary Camera 2 - камерата, инсталирана на Хъбъл. 
 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12