Търси

За да намери Истината, човек трябва да бъде смирен и с чист подход

24.01.2019 г.
5350
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Темата за намирането на Истината или пътят към Истината в хода на духовното израстване на човек, за някои хора звучи абстрактно - какво да разбират под думата Истина?...Именно за да се разясни поне малко тази неяснота ще споделим с вас мисли и напътствия от Брат Михаил - Омраам:

Как бихме могли да си въобразяваме, че Създателят, Космичният разум, е поставил човека в положение никога да не намери своя Път? Че не е лесно човек да получи Откровение за Абсолютната Истина - това е ясно. Но че няма как да познае онази Истина, която е достатъчна за да управлява правилно своя живот - не, това е невъзможно!

Истината е много лесна за намиране, Тя е навсякъде. Вие сте я виждали, чували, докосвали сте се до Нея, но никога не сте Я приемали, защото главата ви е пълнба с куп други неща. Вие търсите една "истина", която ви е удобна - и когато се изправите пред самата Истина, понеже не отговаря на вашите желания, и обръщате гръб.

Повтаряте "търся, търся, но търсите само и единствено онова, което ще ви даде възможности, начини и средства да удовлетворите собствените си алчни желания, страсти и амбиции. Вие не търсите Истината, но слугиня, която да задоволява всичките ви капризи.

Много е изгодно да претендираш, че търсиш Истината. Изгодно е дори на материален план. Има хора, които са превърнали това в професия: те ходят непрестанно насам-натам, разправяйки за безплодните си търсения, пишат книги, в които разказват своите надежди и разочарования...мнози други пък се впускат "да търсят Истината", понеже усещат, че нямат вече същата енергия и динамика, за да продължат със същите дейности от младежките си години...

Но защо не намират това, което търсят? Защото винаги го очакват под форма, отговаряща на представата, която имат за него. 

Дори и Истината трябва да се съобразява с техните желания - и когато се занимават с някакво духовно учение, то е с надеждата да намерят в него определени теории, условия и ситуации, удобни и изгодни за тях. Ето защо ги виждаме как се прехвърлят от едно учение на друго. Или мисленето на хората не им харесва...или не са били приети достатъчно добре...или не виждат материални облаги, които да могат да извлекат...или учението, което им е дадено, е с твърде високи изисквания...или пък Учителят на това учение не им дава очакваните от тях обещания...

Хората търсят лъжите, илюзиите, сапунените мехури - и ето защо се отвръщат от истинския Учител: защото Той не е продавач на илюзии!

Край Него те се чувстват изтерзани, нещастни. Именно това е доказателството, че не търсят Истината. Истината никога и с никого не се отнася несправедливо, не се налага, не прави съществата нещастни - ако ги смазва, то е, защото те не жадуват истински да Я намерят.

Истината се разкрива единствено и само на онези, които са съумели да постигнат правилния подход. 

Хората търсят Истината също както векове наред мъжете са си търсели жена за съпруга: трябва да им е слугиня, за да им ражда деца, да готви, да върши домакинската работа, да пере и кърпи дрехите и да търпи лошия им нрав. Но ето, че такова нещо не съществува - Истината да бъде слугиня!

Ученикът на Духовната школа е този, който трябва да се превърне в рицар, служещ на Истината - защото Истината е принцеса, царска дъщеря! "И аз искам да бъда принц, царски син" - ще кажете вие. Разбираемо е - защо не? Но тогава трябва да докажете, че сте достойни да се извисите чак до Истината, а не да се опитвате да Я принизите до своето равнище.

За да намери Истината, човек трябва да бъде смирен. А да бъдеш смирен - това значи преди всичко да престанеш да имаш толкова големи изисквания, да бъдеш толкова придирчив към Природата, към хората, към Създателя. От къде иде този глас, който търси лесното, който настоява да живее в благополучие, охолство и удоволствия, а отказва да полага усилия, да търпи изисквания и ограничения, да спазва правила, да има задължения? Това е гласът на нисшата природа. Само че точно тази нисша природа - това ли сте вие наистина?...Не.

Нисшата природа е част от човека, но не е самият човек. Тя е като материя, върху която човек трябва да работи, за дая храни своята Висша природа, която е безсмъртна, вечна. Именно с тази Висша природа трябва да се отъждествяваме. Докато човек няма различаване, не познава себе си и затова погрешно се отъждествява с нисшата си природа, той все ще си казва: "Аз искам това, аз желая онова, аз съм обиден и наранен, аз страдам..."; ще продължава да се скита навред, повтаряйки: "Търся Истината, търся, търся..."...- и все няма да Я намира.

За да познаем Истината, трябва да се отъждествяваме с онази Светлина, онова благородство, онази неподкупност и нерушимост, които са присъщи на Висшата природа.


* из книгата Истината - Плод на Любовта и Мъдростта / Омраам Микаел Айванов.
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12