Търси

Йордан Камджалов: Човек мечтае за бързи промени, но те винаги са некачествени (ВИДЕО)

26.12.2015 г.
5979
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Бъдещето на България и Света е определено "нагоре", тъй като ние в момента сме доста "надолу". Ние обичаме бързи рецепти, искаме бързо да стават нещата. По принцип обществото хем постоянно бива атакувано с краткосрочни модели, които постоянно се провалят, хем продължава да жадува за тези краткосрочни модели. Това заяви по време на дискусия с обществеността, Йордан Камджалов, диригент и мислител на новото време.

Според него много добър виртуозен пример за търсенето и предлагането на бързи идейни рецепти са предизборните кампании в България, много от които обещават буквално "утре" или сред 3 месеца да се промени всичко. Камджалов е категоричен, че макар човек винаги да мечтае за бързите промени, то те винаги са некачествени.

"Трябва да се подготвим с много търпение, с много интензивна вътрешна и външна работа, за да можем да отстоим зад една идея. Защото ако стоим зад една идея 2 години или 2 часа или 20 минути тя ще има различни плодове. Просто това е пътя и такава е прогнозата за бъдещето - ще бъде много, много трудно. Както е във всяка една борба, когато се строи една нова сграда .... има хаос, има мръсотия, боклуци, няма ток, няма вода...Това е по време на строеж.  Трябва да имаме търпение да се довърши една сграда, но това става само с колективни усилия.", заявява Камджалов.

"Също трябва да скъсаме с илюзията че свръх постиженията от тук нататък могат да бъдат индивидуални. От тук нататък те винаги ще бъдат колективни. Защото ние знаем, че зад тази формула, с тези три елемента, до която достига Айнщайн, ние знаем колко много труд на други учени стои там. Същото е и с периодичната система..., същото е с 9-та симфония на Бетовен, Това са хора, които стъпват на резултатите и работата на други хора преди тях.  Ние заедно сме шанс един за друг, но само когато сме заедно! Ще вървим бавно нагоре, но сътресения, кризи, недоимък..., не са нещо което противоречи на възхода. Често забравяме условията, в които е живял Ван Гог или Менделеев например, а да не говорим за супер мизерията в която е живял Шуберт или Достоевски. Трудностите не са противоречия за прогреса.", каза Камджалов.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

Свързани публикации

Йордан Камджалов, © снимка и видео: Портал12
16.12.2015 г.
6485
3

Йордан Камджалов: Ако има нещо по-интересно от музиката, това е физиката! (ВИДЕО)

Аз съм търсач на суперсиметрии сблъсквайки се пермаментно с асиметрията. Ако ние не виждаме симетриите и асиметриите значи всъщност не виждаме точно.
Виж повече
Йордан Камджалов
09.12.2015 г.
6201
3

Фондация 'Йордан Камджалов' откри първата безплатна теоретично-практическа музикална школа

Мотото на Йордан Камджалов е: "България трябва да пее. Българският народ е оцелявал през вековете и хилядолетията и този метод, тази живителна и спасителна сила не трябва да се изоставя
Виж повече

Спонсори на Портал 12