Търси

Йордан Камджалов: Акордирането на душата е път към авто-революция

07.07.2020 г.
8141
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Душата - душата е едно голямо неизвестно. Аз не знам какво е душата. Може би акордирането (на човешката душа) започва в моментът, в който човека допусне, че има какво да се акордира?...Защото ние живеем и си казваме "всичко е прекрасно", "всичко е акордирано", после идва някаква криза и разбираме, че всичко е някаква фалшификация.

Може би сме свикнали с много фалшиви тонове?...Може би сме свикнали с много фалшиви теории?...Може би сме свикнали с много фалшиви догми?...Може би сме свикнали с много фалшиви критерии?...

Мисля, че акордирането е един Път към Истината. Един Път към Реалността, един път към смъкване на всички илюзии - здравословни, творчески, артистични, морални, обществени и всякакви ...

Всъщност, акордирането е път към авто-революция. Защото един настроен инструмент и един ненастроен инструмент - имат различен живот. 

Успеха. Аз мисля, че всяко едно малко усилие - излизане от рутината, комфорта, страха, догматиката...е една победа. Всяка една победа - вече е мерило за успех. Мисля, че няма абсолютно успял човек. Всъщност пълният успех е Безсмъртието, може би само Исус Христос и в тази посока...може би само Исус Христос е успял.

Аз мисля, че това търсене на "успешността" в нашето съвремие е много опасна. И мисля, че е излишно, и подвежда децата.., и младите хора. Може би ако Менделеев си беше задавал въпроса за своята "успешност", нямаше никога да имаме периодичния закон. Наистина така мисля. Или Бах, който всяка седмица създава феноменални шедьоври в Лайпциг... дали ако той мислеше за шедьовъра щеше да създаде "Добре темперирано пиано", "Изкуството на фугата", "Матеус Пасион", "Йоханес Пасион" и всичките тия неща? 

Критерият "успех" е част от фалшификацията на възпитанието. Аз бих се отказал от тази дума. 

Всъщност все повече се вижда, че човекът се нуждае от удовлетвореност. Кога е удовлетворен човек? Може би когато разпознава Твореца в себе си? Аз лично бих извадил думата "успех" от речника. Може би "успех" е правопропорционален на разгръщането на творческия потенциал на човека? По-скоро бих пожелал на всички перманентно съмнение в успеха, отколкото "успех", който след 2 години ще събори всичко. Или както нашата култура е много развита, европейската култура, цивилизация, икономика..са толкова развити и за 2 седмици рухват заради някаква молекула. Това успешен модел ли е? Изобщо успехът е съвсем друга категория и мисля, че е свързан с душевните пластове на човека..., пряко свързан с акордирането на човешката душа.

Йордан Камджалов, Юли 2020, Ямбол.

Вижте още - интервю с Йордан Камджалов:

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Емил Елмазов
Емил Елмазов
Д-р Емил Елмазов е създател на природния резерват Билкария, в Габровския балкан. Един от най-сериозните и задълбочени изследователи на билките и лечебните растения. Д-р Елмазов е възкресителя на отглеждането на лимец в България, известно още като зърното на Христос.

“В първичните форми на всички растения е вложена космическа светлина, която постепенно изгасва в тяхната хибридизация. Изчезването на светлината от хляба е най-мъчителната стъпка от хранителната деградация на човечеството.“, споделя д-р Елмазов.

Емил Елмазов е също писател и поет, а в областта на медицината е ивестен ирисолог. Във Велико Търново има кухня-магазин-ресторант за живи храни, в които широко се използва лимец и др. полезни съставки. Едни от най-популярните му продукти са напитката "Меча сила", "Кафе с лимец", Меденки с лимец" и др. На Самоводската чаршия във Велико Търново, д-р Елмазов има специализирана билкопродавница, където могат да се намерят различни видове билки.

Свързани публикации

Йордан Камджалов, © снимка и видео: Портал12
16.12.2015 г.
5988
3

Йордан Камджалов: Ако има нещо по-интересно от музиката, това е физиката! (ВИДЕО)

Аз съм търсач на суперсиметрии сблъсквайки се пермаментно с асиметрията. Ако ние не виждаме симетриите и асиметриите значи всъщност не виждаме точно.
Виж повече
Йордан Камджалов
09.12.2015 г.
3864
3

Фондация 'Йордан Камджалов' откри първата безплатна теоретично-практическа музикална школа

Мотото на Йордан Камджалов е: "България трябва да пее. Българският народ е оцелявал през вековете и хилядолетията и този метод, тази живителна и спасителна сила не трябва да се изоставя
Виж повече
Йордан Камджалов - снимка © Портал12
15.01.2016 г.
3157
3

Йордан Камджалов: В идеята за Genesis orchestra може да въплътим всичките си идеи, които търсим в музиката (ИНТЕРВЮ)

Kакто не може вярата на човека да бъде затворена в един храм, така и изкуството не може да бъде затворено в една институция. Ние имаме нужда от тези форми, но те без съдържанието са нищо. Така че – да освободим изкуството от оковите на институционалността. Мисля, че е много важна и животоспасяваща за изкуството стъпка
Виж повече
Йордан Камджалов
20.07.2016 г.
3170
1

Genesis Orchestra на Йордан Камджалов – нова страница в културната ни история

Отдавна в зала „България” слушателите не са били така силно разтърсвани, като че не от музиката, а от виб­ра­циите на Вселената.
Виж повече
Йордан Камджалов, Фотография АНДАРИ
11.08.2016 г.
5013
4

Йордан Камджалов: Тишината - това е Алфата и Омегата на музиката, нейната кулминация

Световноизвестният диригент Йордан Камджалов участва в АртЕкстремните разговори на АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева. Събитието се проведе със съдействието на Фондация „Йордан Камджалов” и домакинството на Интерхотел Черно Море. За връзката между слово, образ и музика говориха културологът Чавдар Колев, композиторът Иван Кръстев и Анатолий Радев от АНДАРИ.
Виж повече
Елеазар Хараш за Суфи
03.04.2019 г.
18992

Елеазар: Съблюдаването на Истината е по-високо от всички практики (ВИДЕО+ТЕКСТ)

Днес ще говорим за Суфи. Днес разбрах, че в Иран тази дума са я забранили да се произнася. Все едно да забраниш думата „Чистота“ да се произнася. Преди да започна, само се сещам – един древен египетски жрец казва: „Краят на света ще настъпи, когато човечеството бъде обсебено 90 %“ – това ще е белегът за края на света
Виж повече
Морис Метерлинк за Бог
09.07.2021 г.
926

Метерлинк: Нашето истинно щастие не се нуждае изобщо от материално пространство

Бог, в когото аз не вярвам, ще стане по-мощен и по-утешителен от онзи, в когото вярвате вие, ако моето съмнение се основава върху по-широки и по-чисти мисли и чувства, отколкото онези, които събужда вашата увереност. 
Виж повече
Огюст Роден показа как животът може да бъде школа към Безвремието
13.11.2018 г.
2791

Огюст Роден показа как животът може да бъде школа към Безвремието

На днешния 12-и Ноември преди 178 години във Франция се ражда Огюст Роден - скулптор, търсач на Истината, смирен мислител и вдъхновител на поколения творци в изкуството.
Виж повече
Йордан Камджалов: Учителят Беинса Дуно е над всички композитори и поети живели на Планетата (ВИДЕО)
12.10.2018 г.
22770

Йордан Камджалов: Учителят Беинса Дуно е над всички композитори и поети живели на Планетата (ВИДЕО)

Днес ще говорим за един предстоящ концерт и за силата на музиката.
Виж повече
Елеазар Хараш: Здравето изисква да се грижиш много за своя невидим свят (ВИДЕО)
28.03.2018 г.
37865
1

Елеазар Хараш: Здравето изисква да се грижиш много за своя невидим свят (ВИДЕО)

Целта на болестите е да излекуват хората. Понеже болест означава слабост. Те индианците го казват, после ще започнем с индианската мърдост.
Виж повече
Лиса Жерард (Dead Can Dance): Тишината е моят приятел! (ВИДЕО)
14.03.2018 г.
8682

Лиса Жерард (Dead Can Dance): Тишината е моят приятел! (ВИДЕО)

Интервю с Лиса Жерард (Dead Can Dance) , София, 12.03.2018
Виж повече
съмнението - Елеазар
30.03.2020 г.
2719

Елеазар Хараш: Дълбокият вътрешен живот отстранява съмнението

Никакво съмнение не може да проникне в тебе, ако си чист. За да проникне съмнение в тебе, трябва да има скрита нечистота - това е главнотто условие. Затова да вярваш, значи да излезеш от забърканите въпроси на ума.
Виж повече
Неразумните желания са любов към удоволствията
05.04.2020 г.
4489

Елеазар: За да сме свободни от злото трябва да преодолеем идеята за изкушението в най-широк смисъл

Този, който се изкушава, не може да служи на Истината. Значи трябва да мине през тези неща, това е един дълъг период на учене, вътрешно и външно, ако иска да служи на Истината. Той може да проповядва, може да изнася много книги и какво ли не, но той не е служител на Истината.
Виж повече

Спонсори на Портал 12