Йордан Камджалов: Акордирането на душата е път към авто-революция

07.07.2020 г.
17360
Добавена от: Борислав Борисов
Душата - душата е едно голямо неизвестно. Аз не знам какво е душата. Може би акордирането (на човешката душа) започва в моментът, в който човека допусне, че има какво да се акордира?...Защото ние живеем и си казваме "всичко е прекрасно", "всичко е акордирано", после идва някаква криза и разбираме, че всичко е някаква фалшификация.

Може би сме свикнали с много фалшиви тонове?...Може би сме свикнали с много фалшиви теории?...Може би сме свикнали с много фалшиви догми?...Може би сме свикнали с много фалшиви критерии?...

Мисля, че акордирането е един Път към Истината. Един Път към Реалността, един път към смъкване на всички илюзии - здравословни, творчески, артистични, морални, обществени и всякакви ...

Всъщност, акордирането е път към авто-революция. Защото един настроен инструмент и един ненастроен инструмент - имат различен живот. 

Успеха. Аз мисля, че всяко едно малко усилие - излизане от рутината, комфорта, страха, догматиката...е една победа. Всяка една победа - вече е мерило за успех. Мисля, че няма абсолютно успял човек. Всъщност пълният успех е Безсмъртието, може би само Исус Христос и в тази посока...може би само Исус Христос е успял.

Аз мисля, че това търсене на "успешността" в нашето съвремие е много опасна. И мисля, че е излишно, и подвежда децата.., и младите хора. Може би ако Менделеев си беше задавал въпроса за своята "успешност", нямаше никога да имаме периодичния закон. Наистина така мисля. Или Бах, който всяка седмица създава феноменални шедьоври в Лайпциг... дали ако той мислеше за шедьовъра щеше да създаде "Добре темперирано пиано", "Изкуството на фугата", "Матеус Пасион", "Йоханес Пасион" и всичките тия неща? 

Критерият "успех" е част от фалшификацията на възпитанието. Аз бих се отказал от тази дума. 

Всъщност все повече се вижда, че човекът се нуждае от удовлетвореност. Кога е удовлетворен човек? Може би когато разпознава Твореца в себе си? Аз лично бих извадил думата "успех" от речника. Може би "успех" е правопропорционален на разгръщането на творческия потенциал на човека? По-скоро бих пожелал на всички перманентно съмнение в успеха, отколкото "успех", който след 2 години ще събори всичко. Или както нашата култура е много развита, европейската култура, цивилизация, икономика..са толкова развити и за 2 седмици рухват заради някаква молекула. Това успешен модел ли е? Изобщо успехът е съвсем друга категория и мисля, че е свързан с душевните пластове на човека..., пряко свързан с акордирането на човешката душа.

Йордан Камджалов, Юли 2020, Ямбол.

Вижте още - интервю с Йордан Камджалов:Това може да Ви заинтересува


Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...

Свързани публикации

30.03.2020 г.
5720

Елеазар Хараш: Дълбокият вътрешен живот отстранява съмнението

Никакво съмнение не може да проникне в тебе, ако си чист. За да проникне съмнение в тебе, трябва да има скрита нечистота - това е главнотто условие. Затова да вярваш, значи да излезеш от забърканите въпроси на ума.
23.07.2020 г.
3847

Метерлинк: Нашето истинно щастие не се нуждае изобщо от материално пространство

Бог, в когото аз не вярвам, ще стане по-мощен и по-утешителен от онзи, в когото вярвате вие, ако моето съмнение се основава върху по-широки и по-чисти мисли и чувства, отколкото онези, които събужда вашата увереност. 
03.04.2019 г.
42591

Елеазар: Съблюдаването на Истината е по-високо от всички практики (ВИДЕО+ТЕКСТ)

Днес ще говорим за Суфи. Днес разбрах, че в Иран тази дума са я забранили да се произнася. Все едно да забраниш думата „Чистота“ да се произнася. Преди да започна, само се сещам – един древен египетски жрец казва: „Краят на света ще настъпи, когато човечеството бъде обсебено 90 %“ – това ще е белегът за края на света
05.04.2020 г.
9607

Елеазар: За да сме свободни от злото трябва да преодолеем идеята за изкушението в най-широк смисъл

Този, който се изкушава, не може да служи на Истината. Значи трябва да мине през тези неща, това е един дълъг период на учене, вътрешно и външно, ако иска да служи на Истината. Той може да проповядва, може да изнася много книги и какво ли не, но той не е служител на Истината.
11.08.2016 г.
10904

Йордан Камджалов: Тишината - това е Алфата и Омегата на музиката, нейната кулминация

Световноизвестният диригент Йордан Камджалов участва в АртЕкстремните разговори на АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева. Събитието се проведе със съдействието на Фондация „Йордан Камджалов” и домакинството на Интерхотел Черно Море. За връзката между слово, образ и музика говориха културологът Чавдар Колев, композиторът Иван Кръстев и Анатолий Радев от АНДАРИ.
09.12.2015 г.
6900

Фондация „Йордан Камджалов” откри първата безплатна теоретично-практическа музикална школа

Мотото на Йордан Камджалов е: "България трябва да пее. Българският народ е оцелявал през вековете и хилядолетията и този метод, тази живителна и спасителна сила не трябва да се изоставя
15.01.2016 г.
6773

Йордан Камджалов: В идеята за Genesis orchestra може да въплътим всичките си идеи, които търсим в музиката (ИНТЕРВЮ)

Kакто не може вярата на човека да бъде затворена в един храм, така и изкуството не може да бъде затворено в една институция. Ние имаме нужда от тези форми, но те без съдържанието са нищо. Така че – да освободим изкуството от оковите на институционалността. Мисля, че е много важна и животоспасяваща за изкуството стъпка

Спонсори на Портал12