Търси

Йордан Камджалов: Ако има нещо по-интересно от музиката, това е физиката! (ВИДЕО)

16.12.2015 г.
6511
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Представяме ви въпрос на учен физик от Пловдивския университет към диригента Йордан Камджалов, по време на обществена среща-дискусия:

- Приятно ми е да общувам сега с вас. Много приятно ми стана когато казахте за симетрия и суперсиметрия. Във физиката ние обожаваме симетрията, защото във всяка симетрия отговаря закона за запазване, но ние уважаваме и обичаме нарушаването на симетриите. Отличията днес се дават за това, че симетрия се нарушава и според мен ние живеем в един красив свят, защото при него симетрията е нарушена. Какво мислите по този въпрос?
 
- На мен ми е приятно, беше ми приятно като музика за моите уши... да слушам как говори един физик! Между другото ако има нещо по-интересно от музиката това е физиката, физиката е абсолютно всичко! Самата музика е физика в различно пространство. Аз съм търсач на суперсиметрии, сблъсквайки се перманентно с асиметрията, за която вие казахте. Ако ние не виждаме симетриите и асиметриите значи всъщност не виждаме точно.

В музиката всъщност е толкова интересно... Но всъщност това е голямата дилема, с която аз се занимавам всеки ден обработвайки звукова материя. С всеки един музикант ние работим с една абсолютно несиметрична материя, тя е свръхасиметрична и рационална, бих казал. Нашата задача е да може да я обработим максимално добре и да намерим симетриите дори там, където ги няма и точно методът, с който работя е посветен на рационализиране на ирационалното.ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
видео Йордан Камджалов


Благодарение на това нещо човешкият ум, човешкият мозък има достъп до редица други неща, до които иначе не би могъл да има достъп. Ирационалната част остава да бъде запълнена и организирана от интелекта на сърцето и когато стане мобилизиране на сърцето е възможно да стане симетризиране на асиметричност и асиметризиране на симетричност и това е изкуството, което виждам и живея.
 
Винаги съм знаел, че в Пловдив ще получа най-интересните въпроси, всъщност аз трябва отново да дойда тук. На коя октава искате да отговоря?... Значи от най-високата октава, симетрията е тотална, ненарушима, неизменна. Така може да сме спокойни. В по-долните октави има всякакви нарушения, но те са в реда на нещата.
 


 
Коментари 3
 • Катя
  24.04.2017 г. 10:34
  :)Винаги Ви гледам, слушам и чета с голямо удоволствие!:)
 • Златина
  21.09.2016 г. 11:31
  Изключителен!Поклон, Маестро!
 • Мария
  12.01.2016 г. 16:30
  Успех и поклон пред вас Маестро...:N

Коментари:

Спонсори на Портал 12