Търси

Йога не е спорт. Тя е начин на мислене и живот

18.03.2016 г.
4054
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Йога (Раджа йога) представлява система от асани (пози) и дихателни практики (пранаяма), които спомагат за трениране на тялото, но работят и върху духа и ума на човека. Йога не е поредица от упражнения, тя е много повече. Позите по естествен път въздействат и оздравяват пряко и косвено всички органи и системи на човешкото тяло. Йога включва и философски принципи, което превръща тази система в начин на живот.
 
Йога няма състезателен характер. В спорта като цяло се работи за спортни постижения, медали, титли и рекорди, докато йога е неизменно ориентирана към масово практикуване за здраве и благоденствие. Това, че тя няма състезателен характер е един от аспектите, по които се различава от спорта. В йога не се търсят постижения за време, сила, издържливост. Целта е психическо и физическо укрепване, а от друга страна релаксация на човешкия организъм и духовно осъзнаване, израстване и развитие.
 
Практикува се според физическите възможности, способности и особености на практикуващия. Изискване, което се поставя при практиките е изпълнението на асаните да се прави без физическо пренапрежение и пренатоварване на отделните мускулни групи и стави, без изпотяване.  Като основната цел е цялостно енергизиране на организма, освобождаване от стреса, отваряне на чакрите и прочистване на енергийните канали за безпрепятствено протичане на жизнената енергия.
 
Изискването към практикуващия е по-скоро за постоянство и редовност в изпълненията на практиките, което довежда до желаните резултати - поддържане на духа и тялото в добра психическа и физическа форма. Практиките по йога са неделимо свързани с ефекта и въздействието на асаните и дихателните практики върху човешкото тяло и търсеният краен резултат от практиките е здраве.
 
Вече не е тайна за никого, че огромен процент от заболяванията на съвременната човешка цивилизация е на база стрес, нервно и психическо пренапрежение. Съвременният човек живее отделен от природата, дори в много случаи във война с нея и заедно с това е загубил връзката си със собственото си тяло и дух, със собствения си „Аз”.
 
С практикуване на йога целта е пълно вникване във вътрешния свят на човека и спиране (макар и за кратко) на мисловния поток, концентриране във вътрешния „Аз”, с цел докосване до собствената природа, концентриране върху истинската същност, откриване и осъзнаване на индивидуалните стойност и капацитет и тяхното развитие и реализация.
 
За разлика от много спортове, йога се препоръчва за всички възрастови групи хора, без ограничение по възраст, пол. Дори и хора с редица заболявания могат да я практикуват, разбира се след консултация с компетентен и опитен инструктор и прилагане на индивидуална програма. Като резултат те получават значително подобряване в здравословното си състояние.
 
В йога целта е постигане на добро физическо и психично здраве и добър тонус на организма като цяло.
 
Йога е философия, тя е начин на мислене и задълбочено изследване на вътрешния свят на човека, с цел неговото личностно и духовно израстване и издигане на по-високо ниво на съществуване и функциониране.
 
 

Свързани публикации

медитация - йога киртан
15.01.2016 г.
3771
2

Киртан йога - един от най-силните методи за себепознание в съвременната епоха

Християните правят киртан на иврит или на старобългарски, или на руски, или на какъвто си искат. Мюсюлманите могат да си правят киртан на арабски – това също е киртан
Виж повече
Йога Айенгар
09.02.2016 г.
2845
4

Олга Звонцова: Йога помага на хората да осъзнаят и почувстват, че са духовни същества (ИНТЕРВЮ)

Йога Айенгар е много практична и се основава на това- всеки човек да може сам да почувства своето тяло, своето дишане, мислите си. Концентрирайки вниманието си  върху това, което е тук и сега, практикуващият повишава  своята осъзнатост за хармонично развитие на тялото, ума и духа
Виж повече
йога
11.02.2016 г.
1832
3

Практикуването на йога помага за интуитивното познание за смисъла на живота

Съществуват 4 основни вида йога. Тoва са: Раджа йога, Гяна йога, Бхакти йога и Карма йога. Това са различни пътища на духовно развитие и усъвършенстване, но всички те водят към единение с Бог или Брахман
Виж повече
Коментари 2
  • Мина
    20.03.2016 г. 09:34
    Размишление, именно затова не избрах да се занимавам с йога - и физическата, и духовната работа някак не ми пасна изцяло. Опитах няколко пъти (с правилните инструктори, по правилния начин) на различни места и осъзнах, че не е "моето нещо". Предпочитам упражненията на Беинса Дуно - на мен лично ми влияят най-добре от всичко, което съм опитала. Иначе имам приятели, които си практикуват йога редовно и се чувстват прекрасно.
  • Размишление
    18.03.2016 г. 21:19
    Да, съгласен съм. Именно за това призовавам хората, които се занимават или те първа ще се занимават с йога, да правят осъзнати избори във всеки един детайл от живота... значи ако ще се занимаваш с йога като спорт, без духовната работа и начин на живот, по-добре недей! Нищо няма да постигнеш - ще получиш само едно голямо ЕГО и ще си в крак с модната йога индустрия и ще си мислиш, че си се извисил... но това ще е поредната временна заблуда...

Коментари:

Спонсори на Портал 12