Търси

Йога и медитацията помагат да балансираме умa си и връхлитащите го 80 000 мисли дневно (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

29.06.2016 г.
1539
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Йога не са просто упражнения, а ценности, съюз и осъзнаване. Това заяви в интервю за Портал12 духовният учител от Индия - Свами Омкарананда, който бе гост във Велико Търново по повод Седмица на йогата 2016.

"Йога е голяма тема. Това, което в днешно време повечето хора правят и го наричат йога, това не е йога, а са просто физически упражнения - друга форма на фитнес. В днешно време съществуват малко центрове, било то в Европа или други части на света, където се практикуват автентични форми на йогата.", заяви Свами Омкарананда.

"Йога означава съюз. Затова ако правим просто упражнения няма да се получи съюз. Трябва да въведем йогистките ценности в живота си. Когато доведем тези ценности в живота си, ще се променим по всевъзможен начин. А какво правим под името йога – упражнения. Това са асаните. Но асаниет не са йога, те са част от йога. В днешно време асаните, според древните писания, не могат да се намерят никъде, защото хората нямат търпение да практикуват истински. Но дори когато практикуват по днешния начин, след известно време установяват, че нещо се променят. Когато открият тези промени, стават щастливи и се запитват защо се случват те и какмо още има. И така започват да се интересуват. Тогава откриват ценностите на йога. После наистина следват пътя на йога. Но веднъж като започнат да следват този път, автоматично отвътре се променят. Обикновено хората ходят по йога студиа за да отслабнат. И като започнат да практикуват за да отслабват, започват да разбират, че йога не е за отслабване, че е отвъд тези неща. Тогава откриват ценностите. И когато започнат да ги следват всичко се променя." посочи още Свами Омкарананда.

 

Кой е пътя към практикуването и живеенето в йога?
Трябва да се приготвите за това. Когато се подготвите за това, ще дойде и училя ви. Както Буда казва „Когато е готов ученика, се появява учителя.“ Когато отвътре има някаква нужда да следвате истинския път на йога, автоматично това ще последва. Първо отвътре трябва да пожелаете да достигнете до истинските неща.
 
А как достигаме до тях? Казахте, че хората нямат търпение да практикуват йога. С какви вътрешни усилия и действия е свързано това?
Първо учителите трябва да бъдат добре образовани за да доведат истинското осъзнаване в главата на ученика. И преди дори да влязат в йога студията да обучат учениците за това какво наистина е йога.  Когато и от двете страни се срещнат, ще намерят истината.
 
Ако трябва изразим философията на йога с 12 ключа, с 12 думи, кои са те?

1.Йога се смята за изкуството да живеем.
2.Един истински практикуващ ще излезе от всичките си затвори на своя живот.
3.Физически той или тя ще бъдат в добро състояние.
4.Умствено ще бъдат спокойни.
5.Емоционално ще израснат.
6.Психологически ще са стабилни.
7.Социално ще бъдат щастливи.
8.Връзката им със себе си и със вселената ще израсне.
9.Практикуващия ще открие безусловна любов с всичко където и да отиде.
10.Ако един човек практикува истинска йога, няма никога да бъде нещастен в живота си.

Какво е значението на вибрацията в медитацията и как може да я насочваме спрямо нуждите на тялото и духа?
Първо трябва да разберем с каква цел практикуваме медитация. Първото е да успокоим ума си. Според проучванията за 24 часа в нашата глава преминават до 80 000 мисли. От тези 24 часа ние спим по 7-8 часа. За останалите 14-15 часа сме будни и тези часове ни минават до 80 000 мисли през главата. Помислете за една минута колко мисли минават. В какво състояние е мозъка ни? Абсолютна катастрофа в главата ни. Какво ще се случи тогава. Когато правим медитация намаляваме мислите си. Ако през това време пеем някаква мантра. Тези мантри постоянно вървят в главата ни. Една мантра, или една дума, която постоянно повтаряме, не позволява толкова много мисли да ни влязат в главата. Ако например ви казват да изпеете 10 броеници с мантрата Ом – и вие пеете ом, ом, ом постоянно, когато пеете тази мантра, тези мисли не навлизат в главата ви. И малко по малко мислите ви стават по малко. От 80 на 60 хиляди, 40, 10 хиляди... Когато се намали броят на мислите ни се успокоява мозъкът ни. Когато се успокоим умствено можем да правим всичко щастливо. Ако умът ни не е релаксиран и ние не сме. Затова в медитацията, тези мантри, звуци и вибрации, за които говорите са много важни. Когато практикувате така месеци наред, ще откриете, че в един момент и мантрата спира. И се получава пълна тишина. Тогава навлизате в дълбока медитация. Когато навлезете в дълбока медитация ставате „Буда“. Медитацията е едно от най-важните неща да достигнем състоянието на божественост. Бих препоръчал на всеки едни човек да намери поне мъничко време да практикува медитация.
 
В днешно време смартфоните са „по-умни“ от нас. Проучванията говорят, че хората са прекалено пристрастени днешно време към смартфоните. По 3-4 часа прекарват пред телефона си. Ако хората имат време за фейсбук, ще намерят време и за медитация. И ако хората започнат да медитират, да използват медитации, мантри, лечебни действия и практики, със сигурност ще се успокоят и ще достигнат там, където трябва да стигнат. Животът им ще се промени напълно.
 
Какви са ви впечатленията от българите като народ и душевност?
За мен България е едно от най-хубавите места, които съм посещавал. Намирам хората за толкова добри, толкова нежни, любвеобилни. Където и да отида намирам любов, грижа. Винаги се чувствам като у дома си и никога не съм се чувствал като чужденец. Това е най-хубавото нещо, което усещам тук. Дори и в къщите на хората, които посещавам намирам хиндуистки богове и откривам вегетарианска храна. Когато съм у семейството на Мира, тя е здравословен консултант, вегетарианка и така намирам навсякъде все едно живея със собствените си хора. Впечатленията ми са много хубави от българите и България.
 
Тези 2-3 дни в България са много особени. Българите отбелязват лятното слънцестоене и имат свой обичай, който се нарича Еньовден, свързан с връзката с природата, лечебната сила на билките, които те берат рано на изгрев. Смятате ли, че връзката с природата е изключителна важна за истински добрите практики на йога и как тя помага допълнително при тях?
Много е важна е връзката. Без природата не може да оцелеем. Тялото ни е направено от пет елемента. Тези пет елемента изграждат и природата – земята, водата, въздуха, пространството, огъня. Как може да се отделим от природата! Без природата не бихме могли. Ако сме живи, това е заради природата. Много е важно да се свържем с нея. Същото, което казахте за България и как хората се опитват да се свържат с природата берейки билки, същите неща правим и  в Индия. Трябва да ни е грижа за природата, да се грижим за нея, да я обичаме, и тогава и природата ще се погрижи за нас. Ако я унищожаваме и тя ще ни унищожи.
 
Смятате ли, че това е възможно в този съвременен свят, в това ежедневие, което живеем?
Защо не?! Нищо не е невъзможно. Ако решим да го направим ще го направим. Няма такова нещо съвременен свят или древен свят. Светът е същия. Трябва просто да го решим.


ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО:

Свързани публикации

Йога Айенгар
09.02.2016 г.
2809
4

Олга Звонцова: Йога помага на хората да осъзнаят и почувстват, че са духовни същества (ИНТЕРВЮ)

Йога Айенгар е много практична и се основава на това- всеки човек да може сам да почувства своето тяло, своето дишане, мислите си. Концентрирайки вниманието си  върху това, което е тук и сега, практикуващият повишава  своята осъзнатост за хармонично развитие на тялото, ума и духа
Виж повече
йога
11.02.2016 г.
1815
3

Практикуването на йога помага за интуитивното познание за смисъла на живота

Съществуват 4 основни вида йога. Тoва са: Раджа йога, Гяна йога, Бхакти йога и Карма йога. Това са различни пътища на духовно развитие и усъвършенстване, но всички те водят към единение с Бог или Брахман
Виж повече
ТърновоRUNS
15.06.2016 г.
3085

ТърновоRUNS разгръща международния ден на йогата в 'Седмица на йогата'

Вдъхновени от огромния интерес и идеята за раздвижване на социалните маси, ТърновоRUNS плануват да продължат със своите БЕЗПЛАТНИ йога практики към един символичен сезон на йогата на открито
Виж повече
Аеро йога
21.06.2016 г.
2746
2

Чрез аеро-йога се връщаме към първия момент, в който сме се чувствали в безопасност (ИНТЕРВЮ)

Йога е универсална наука. Тя лекува и помага за повдигането на тялото, духа и съзнанието. Това, че се е запазила най-добре в Индия, не противоречи на факта, че е една от най-древните световни практики за духовно израстване и всеки може да я усвои, където и да се намира.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12