Търси

Японски учени доказаха, че светкавиците произвеждат антиматерия

21.10.2017 г.
2937
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Японски учени от Университета в Киото доказаха на база редица опити, проведени от 2015 година до Септември 2017, че светкавиците произвеждат антиматерия. Те описват как гама-лъчите от светкавиците реагират с въздуха, за да произвеждат радиоизотопи и дори позитрони - еквивалентът на антиматерията на електроните. 

"Вече знаем, че гръмотевиците и светкавиците излъчват гама-лъчи и предполагаме, че реагират по някакъв начин с ядрата на всички елементи в атмосферата", обяснява Теруаки Еното от университета в Киото, който ръководи проекта и допълва: "През зимата западната крайбрежна зона на Япония е идеална за наблюдение на силни светкавици и гръмотевични бури, така че през 2015 г. започнахме да изграждаме серия от малки детектори за гама-лъчи и да ги поставяме на различни места по крайбрежието".

Екипът от учени установява, че благодарение на инсталираните множество гама-детектори, те са успели да уловят ново и скрито до сега лице на светкавиците. По време на светкавица учените откриват три отделни гама лъчения. Първото е с продължителност по-малка от една милисекунда; второто е гама лъчение, което се разпада няколко десетки милисекунди; и накрая регистрират продължително излъчване с продължителност около една минута. Първото лъчение е от мълния, второто е от реакцията на неутроните в атмосферния азот, а третото е от разпадането на слаби неутрони и нестабилни азотни атоми, водещо до разпад на материята и създаване на източник на излъчване - позитрони. Тези освободени позитрони, които впоследствие се сблъскват с електроните при анихилиращи събития, освобождават дългите гама лъчи.

Позитронът е елементарна частица, изграждаща антиматерията и представляваща античастица на електрона – двете частици са с еднакви маса и спин, но с противоположен заряд. 

Съществуването на позитрона е предсказано теоретически (като пряко следствие) от уравнението на Дирак, релативистичен вариант на уравнението на Шрьодингер, описващо частици със спин 1/2. Дирак, известен със своята скромност и тих характер, попитан по-късно защо е пропуснал да обяви съществуването на позитрона още през 1928 година, казва: „чиста страхливост“.
 
 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12