Търси

WakeЪп! България показва как заедно творим света, в който живеем (ИНТЕРВЮ)

21.06.2016 г.
2193
8
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В дните между 7-и и 10-и Юли край Кукленски манастир “Св. Св. Козма и Дамян” ще се проведе фестивалът WakeЪп! България 2016. За това каква е идеята на фестивала, какво ще се случи тази година и с какво ще ни обогати, разказва пред Портал12 Румен,който е един от организаторите на събитието.

Всяка година провеждате събития под абсолютно различен надслов: „Мистериите на Странджа“, „Пътят на Орфей“, „Празникът на слънцето“. 2015-та имате „WakeЪп! България“, и сега 2016-та оставате с „Wake up България“. Какво искате да пробудите?
Искаме да пробудим себе си, да бъдем себе си, да мислим по наш си начин, да създаваме свой път. Не да следваме, да копираме, а да живеем както го чувстваме, не както са ни възпитавали. Това е основната идея и всичко това в симбиоза между човек и природа.

Надсловът тази година, въпреки че не е обявен, ще бъде приложен на място - „Единение“ - Един е Ние. Фестивалът се организира от десетки организации и различни групи. Сега всички ние работим като един за едно събитие, което обединява култури - всичко това заедно с общия ни български корен и с това, че сме хора и природата е част от нас, и ние сме част от нея.Единението ли е ключът, който държи новото съзнание, което си проправя път?
За момента мога да кажа „да“, защото когато аз разбера, че аз съм ти и ти съм аз, нито ти може да ме нараниш, нито аз теб, и ние сме едно цяло, и всички сме в една посока. И не че това е просто за добро, а че друго няма! Всичко е въпрос на гледна точка. Ние сме приели, че сме едно райско място и живеем в мир и свобода, и не искаме нито да разваляме системата, нито да я порицаваме, нито да недоволстваме, а просто си правим нещата, които чувстваме отвътре. Който ни подкрепя, идва и се включва.

Смятате ли, че именно пътят на примера би могъл да промени системата, в която в момента ние живеем – системата,  от която като цяло всички ние като общество недоволстваме?
При нас няма недоволство. За мен системата е перфектна и прекрасна. Щом ние успяваме да се чувстваме прекрасно в нея, значи всичките неща, които са като трудности в България и в света - те ни правят по-силни и подготвят съзнанието на хората за това, което се случва. Тоест - който приеме, че живее в ада и в мрака, той наистина ще живее там. Който смята, че живее в рая, в приятелството, във взаимопомощта, то се случва така. Поне хората, които сме във фестивала, преди говорихме за това нещо и с времето започнахме да го живеем, и за нас системата е прекрасна.

Програмата е обвързана със старите традиции, с автентичния фолклор, който прави връзка и с „модерното мислене“, така да го кажем. Кажете ни малко повече в тази насока.
Една от основите, в които лежи Wake up като организация и начин на мислене, е че ние като българи се чувстваме наследници на древната балканска цивилизация. Няма да я наричаме българска, няма да я наричаме тракийска или каквато и да било. Като представители на тази култура ние смятаме, че тя е такава, заради нивото си на съзнание, което се крепи на симбиоза между човека и природата, и единение между хората, а не моделът „разделяй и владей“, който управлява света и системата, за която ние говорим. Прекрасно е, че тя е такава, че я има, за да може да видим какви да не бъдем.

Прави впечатление, че все повече млади хора с будно съзнание се обръщат именно към тези ни корени. Това според вас случайно ли е или времето също пробужда това явление и го запалва с тях?
Смятам, че не се гаси туй, що не гасне. Точно сега, когато ситуацията е толкова тежка и мрачна, точно това е моментът преди изгрев слънце, когато е най-тъмно. Но хората, които следват вътрешния си глас и вярват, че от тях зависи, а не от някой спасител, се отличават и навлизат в тях тези мисли. Вярваме, че е дошло време тези мисли да слязат тук долу. Те минават през всеки, но не всеки има очите, ушите и съзнанието да ги преработи и да ги почувства като свой дълг и посока в живота. Не да бъдем българи патриоти, а да бъдем българи по съзнание – преди всичко хора с добродетели.

Времето на думите като че ли отминава. Идва  ли време за дейстие и прилагане на всички теории на практика?
Трябва да живеем този живот. Минали сме вече през какви ли не книги, езотерика, окултизми и какво ли не! Кое ни е помогнало, кое ни е объркало, но в края на всяка книга виждаме, че ние седим зад тази книга и не трябва да има нито събитие, нито личност, които да очакваме да променят нещо. Всичко е сега.

Какво ще се случи на фестивала? Какви активности сте приготвили? Разкажете за тази своеобразна смесица от различни инициативи, работилници, музика, нестинари и т.н.?...
Ще започна с нещо,  за което не сме обявили информация. Това е тридневният лекционен цикъл, на който ще ни гостуват изключително интересни личности, които ще водят лекциите. Ще ни гостуват и професор Дамян Попхристов, Розмари Де Мео. Очакваме отговор и от д-р Светла Балтова, която ще изнесе вероятно лекция за Паневритмията.

В София съществува организацията „Инди“, създадена преди 15 години от Олег Чорни. Той се занимава с даоистка алхимия и нинджуцо, което е философията на нинджите. Става дума за структуриране на тялото, за съществуване така, че когато стоим изправени тялом, вътрешно органите ни също се изправят и така енергията тече през нас. Ще присъстват и още няколко човека, които са на такова ниво, че те самите са учители с личния си пример.

И разпалват още повече огън в душите..?
Точно така - насочени изключително към тази посока. И не ние да казваме „Събудете се!“ или да излизат хора, които до голяма степен само на теория знаят нещата. Ние избрахме хора, които живеят тези неща и ще излязат да споделят личния си опит.

Какъв е достъпът за фестивала?
За шеста година фестивалът се случва на това място. Тази година ще бъде създадена организация на движението, тъй като предните години имахме затруднения. Пътят ще бъде пренасочен не през Куклен, а през селата Браниполе, Белащица и Гълъбово. Този път води към фестивалната зона, като 2 км преди нeя ще има паркинг зона с достатъчно места за всички. От там фестивални бусове ще извозват безплатно до фестивалната зона денонощно в продължение на четири дни. Билети за събитието вече се продават онлайн. - http://goo.gl/Xu2TaUА относно настаняване, хранене, места за отдих и забавление - как ще бъдат организирани тези неща?
Във фестивалната зона ще има няколко къмпинг зони – тихи и шумни – според предпочитанията на хората, тъй като ще има и деца. Ще има изградени тоалетни. Има пет чешми в района, тоест богато е на вода. До тихата къмпингова зона ще има баня в геодезичен купол. Ще има изградени душове с топла вода, които също ще работят денонощно.

Ще има барове и кухни с различна храна – от месо, през вегетарианска, веганска, суровоядска, мексиканска, тайландска и традиционна българска кухня.

Каубои от Чехия ще ни гостуват с американски коне и ще има свободна безплатна конна езда през четирите дни на фестивала за всички гости. Ще има също много традиционни работилници – грънчарско колело, месене на хляб, тепана вълна, иглонабиване, кукери, нестинари, гайди. Точно примесване на традиционното българско и иновативното, тъй като вярваме, че няма минало и бъдеще, всичко е сега и ние трябва да взимаме най-доброто и от двете.

Какво сте подготвили за децата?
Ще има голяма зона за деца със занималня, детски цирк, детски театър, работилнички. Децата ще могат да се учат на народни танци. Специално изграждаме детска къщичка, която ще завещаем горе на мястото. Тя е съобразена със свещената геометрия и в основата е цветето на живота.

Колко сцени ще има и каква е музикалната програма?
Ще има 3 музикални сцени, една от които е Wake up сцена, на която ще свирят познати артисти от България и чужбина, сред които Теодосий Спасов, групи от Македония, Гърция и други. Имаме Горска сцена, която е окачена на дърветата. За разлика от миналата година, когато имахме малка сцена на едно дърво, сега тя е закачена между 5 дървета на 3 метра от земята. Третата сцена е Сфера, която ще е с електронна музика, и на която ще ни гостуват световно известни имена от транс сцената.

40 дни преди фестивала ние сме горе, живеем до вълшебната Родопа като самодиви и нещата се случват по най-добрия начин.


По темата работиха: Таня Борисова, Пламен Петков
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова е холистичен терапевт, астролог и отдаден изследовател на учението на Петър Дънов. Тя е учител по паневритмия и един от забележителните автори на книги свързани с Учението на Бялото братство в България.

След като дълги години е практикувала в сферата на  конвенционалната медицина, тя се отдава на алтернативна медицина.
Светла Балтова владее метода за лечение с цветните есенции на д-р Бах, антропософска и холистична медицина, астропсихология и медицинска астрология.
Преподава паневритмия като провежда ежегодно курсове от 1997 г. в България, а от 2000г. в чужбина: в Австрия, Холандия, Финландия, Германия, Щвейцария, Италия, Гърция, Бразилия, САЩ, Израел.

 

"Душата е нещо, което не се вижда и много хора се питат дали има душа...но тя се проявява чрез мислите, чувствата и действията ни. Ако душата не се вижда, то пък тялото е нещо много осезаемо, и то показва какво става в душата ни. То е нашият най-добър съветник. Защото когато ние се завкостеняваме и влизаме в някакви модели - мисловни или емоционални, съответно точно определена част от тялото ни започва да дава сигнали (чрез болести), че нещо не е наред. "

 

"Учителят казва, че ако ние с волята си не можем да овладеем тялото, то просто нямаме воля. Тялото според духовната наука е създадено от душата и от Духът ни. По тялото, което сега имаме, можем да съдим каква работа сме извършили преди, в предишните си прераждания.", споделя д-р Балтова."Науката за неделимостта на душата и тялото, или за неделимостта на мислите и чувствата и физическото им проявление - това е много древна наука. Тя е била забравена в епохата на материализма, когато е било отделено физическото от духовното; осезаемото от неосезаемото. Сега тази наука се възвръща, нарича се психобиология. Тя показва как определени органи и системи от тялото как точно реагират при определени мисловни или емоционални модели. Това е развито и в антропософската медицина на Рудолф Щайнер. Към тези неща многократно насочва вниманието ни и Учителя Беинса Дуно, който говори за това кои части на тялото с какви процеси или с какви добродетели са свързани."'Коментари 8
 • Аврора
  22.06.2016 г. 18:09
  Цена на събитието?
 • Чавдар
  21.06.2016 г. 23:28
  ТАНЯ, права си за едно.... и на мен ми липсва българското заглавие... но за другото за братята... азбуката болгарска идва много преди византийските агенти Кирил и Методий... тя е много по-древна и болгарска!
 • ТАНЯ
  21.06.2016 г. 22:25
  Всичко това е прекрасно. Само си задавам въпроса, защо името на фестивала не е на български? Кой друг народ си има двама братя, създали азбуката им?
 • Младен
  21.06.2016 г. 16:38
  Магдалена, права си, и аз отивам за светлата част на деня, когато са светлите събития и хора... нощно време само таласъми и подобни бродят... ;):P:V
 • Весо
  21.06.2016 г. 16:37
  Именно - Въпрос на личен избор и отговорност. Който търси чисти и възвишени идеали, няма да забелязва и да се влияе от ниските страсти, а ще вземе само това, което му е нужно. Успех на фестивала и ползотворно изкарване на посетителите!

Коментари:

Спонсори на Портал 12