Търси

Възможна ли е Свобода за народ, съставен масово от несвободни индивиди? (ВИДЕО)

03.03.2016 г.
4198
7
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Възможна ли е Свобода за народ, съставен масово от несвободни индивиди? Този въпрос си задаваме днес, 138 години от Освобождението на България от турско робство.

За българите преди Освобождението Свободата е била най-висшата ценност, на която те са крепели своя вътрешен дух и сила за живот. Днес в забързаният ритъм на все по-глобализиращия се и потъващ в материални ламтежи свят, свободата на придвижване и право на избори е приета като някаква външна даденост. За сметка на това обаче вътрешната Свобода днес се задушава и дави в утопии, дезинформираност, демотивация, манипулации, програмирана психика, колективна загуба на индивидуалностите, разпространение на шаблонно говорене, въобще в негативни емоции и поведенчески модели.

Оказва се така, че днес всички съвременни хора са роби един на друг, а освен това са роби в продължение на целия си живот на материални и емоционални - външно привнесени псевдо-ценности, които съсипват цялото им битие. През последните години обаче това се случва по много фин начин, така че жертвите на това робство да нямат чувствителността и усета, че се намират в окови. Както умствени, така също физически и духовни окови.

Животът е средство за освобождаване и преоткриване на Свободата. На онази истинската свобода, в която човек съзнава, твори, възражда, саможертва. Свободен е само онзи, над когото смъртта няма власт.

Човек е свободен само дотолкова, доколкото всеки миг от живота си е в състояние да следва самия себе си. Единствено свободният човек има вярата и разбирането, че хората до него принадлежат ведно към същия духовен свят, в който лежи хармонията и връзката с всичко в Природата.

ВИЖТЕ И ВИДЕО ПО ТЕМАТА ЗА СВОБОДАТА:

какво е свободата - интервю с Тимен Тимев

 
Коментари 7
 • Богдан Маринов
  04.03.2016 г. 11:57
  До Биляна: на бедния руски народ даже им дължим извинение, но не и на Русия като държава и власт - следосвобожденската ни поробителка...
 • Баба
  04.03.2016 г. 05:33
  Всеки човек е длъжен да познава родословието си и да бъде отговорен за постъпките си.:(
 • Биляна
  03.03.2016 г. 14:46
  Страхотен синтез на това което и аз мисля по темата! Поздравления за материала, а също и за видеото! :N Честит 3-и Март българи! ...и струва ми се нещо което забравяме...благодарностите към Русия и руския народ
 • Георги Георгиев
  03.03.2016 г. 12:04
  В днешния ден преди да сме намерили повод за наздравици, мезета и клубове, нека се усамотим поне за 10-15 мин и да си помислим дали се чувстваме свободни и кой е пътят за нас към свободата!!! Честит Празник!
 • Чавдар
  03.03.2016 г. 11:51
  За съжаление много хора ще използват днешния ден не за размисъл, а за преяждане, напиване и шопинг на ненужни неща. Иначе статията е много подходящо провокативна!:V

Коментари:

Спонсори на Портал 12