Търси

Втора национална среща за свободно развитие на образованието ще се проведе през Февруари (ВИДЕО)

18.12.2015 г.
1984
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Втората национална среща за свободно развитие на образованието ще се проведе февруари 2016. След големия успех на Първата национална среща за свободно развитие на образованието, през февруари месец следващата година ние организираме и Втора национална среща (conference.nmr.bg). Това заяви за Портал 12 председателят на Национална мрежа на родителите Гаяне Минасян. По време на срещата родители, учители и чуждестранни експерти ще представят алтернативни модели и подходи в образованието. Датски специалисти пък ще представят датския модел на образование, който е въведен още през 1850 година.

Гаяне Минасян фокусира вниманието върху проблемите в българската образователна система,  един от които е липсата на достатъчно информация за различните подходи в образованието на децата и за различно разбиране на образованието. „Образованието не като средство да си гарантираш изкарването на прехраната, а средство да се развиваш като човешка личност, като средство не да се впишеш в света, който вече е формулиран, а като средство да създаваш нови светове. Това е съдържанието на думата развитие“, каза тя.

Искането на Национална мрежа на родителите е влизането в сила на член 23 от Конституцията, който така и не се изпълнява и в който пише, че държавата трябва да осигурява условия за свободно развитие на образованието. Според Гаяне Минасян това е и една от причините да има деградация на българското образование, което произвежда все повече неграмотни хора и хора, които са отблъснати от него. 

От правна гледна точка свободното развитие на образованието представлява свобода да се създават образователните форми, както и родителска отговорност, каза председателят на организацията. Родителите са тези, които решават как ще се образоват децата им, дали ще ползват държавната услуга, дали ще ползват домашното образование или ще създадат училище, което да не бъде цензурирано и дискриминирано от държавата, каза още Минасян.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

Свързани публикации

свободно учене - нови форми на образование
18.12.2015 г.
2572

Естественото учене стимулира децата, а не ги потиска както в повечето училища (ВИДЕО)

Естественото учене е в съзвучие с жизнената сила на децата, не я потиска, а напротив, освобождава я. По думите на Гаяне Минасян то освобождава заложбите и талантите на децата и не им краде от времето
Виж повече
Велико Търново RUNS
17.12.2015 г.
8541

Инициативата Велико Търново RUNS дава основа за промяна в здравето и душевното състояние

Вече близо 4000 души от различни възрасти, професии и социален статус са се обединили около идеята за здравословен и природосъобразен живот. Създаделят на движението е докторът по генно инженерство Калин Василев (маратонец и ултрамаратонец) завърнал се в старопрестолния град след образование в престижни световни университети (Кеймбридж и Карнеги Мелън)
Виж повече
семинар за образованието в център Серендипити
11.12.2015 г.
5357
8

Училище без стрес или другото възможно лице на образованието

В свободните училища няма властово разстояние – там учител, директор, чистач и ученик са равнопоставени, а децата със специални потребности са напълно пиети и приобщени
Виж повече
Див Рошков
12.12.2015 г.
2391

Сдружение „Див Рошков“ търси връзката на децата с природата

Целта ни е да запалим децата да прекарват повече време сред природата, да я наблюдават, да я разбират, да пипат повече жив материал, да проследят един жизнен цикъл и изобщо ботаниката в една нова светлина, споделя Магдалина Чавдарова.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12