Търси

Вселената, която виждаме има около 200 млрд. галактики

19.09.2017 г.
1519
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Астрономите и астрофизиците отдавна искат да се определи колко галактики има в наблюдаемата Вселена, където светлината от далечни обекти е имала време да достигне до нас. През последните 20 години учените са използвали снимки от космическия телескоп Хъбъл, на база на които днес се преценява, че Вселената, която виждаме,  съдържа около 100-200 000 000 000 галактики. Сегашните астрономически технологии ни позволяват да изучаваме едва 10% от тези галактики, а останалите 90% биха могли да се наблюдават само след изобретяването на по-големи и по-добри телескопи.

Международен екип от астрономи, начело с Кристофър Конселиче, професор по астрофизика в Университета на Нотингам, са открили, че Вселената съдържа най-малко 2 трилиона галактики, десет пъти повече, отколкото се смяташе досега.

Задачата, която стои сега пред астрономите е да обработят наличните снимки от дълбокия Космос и на база тях да направят 3D симулации, които да покажат плътността на различните галактики.

Интересен факт пред астрофизиците е, че техните изследвания приличат на арехеологическо проучване, тъй като те анализират данни, които са се случили преди хиляди, милиони и милиарди години, но пристигат като светлинна информация до нас, едва сега. Тук се отваря и въпросът за относителността на времето и пространството.

Според учените когато Вселената е била най-млада, на около 1 млрд. години, в нея е имало много повече галактики, отколкото сега. 

Спонсори на Портал 12