Търси

Водата - носителка на живота, в изобилни количества на Юпитеровата луна - Европа

13.05.2020 г.
3243
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Водата - носителка на живота, съществува в големи обеми в луната на Юпитер - Европа. Това показват най-нови данни на Европейската космическа агенция (ESA).

Луната Европа на Юпитер е един завладяващ свят. На повърхността - луната изглежда като одраскана и набраздена с червеникаво-кафяви белези, които се разпростират по цялата повърхност в пресичащ се модел. Тези белези са вградени в слой от воден лед, който се смята за дебел поне няколко километра и покрива огромен - и потенциално обитаем - подземен океан.

Първите кадри от луната Европа са от архивите на мисията Галилео на НАСА - базирани на изображения, направени от космическия кораб през 90-те. Те показват поредица от дълги пукнатини в ледената повърхност. Цветовете, видими по цялата лунна повърхност, са представителни за състава на повърхността и размера на ледените зърна: червеникавокафявите области например съдържат високи пропорции на неледените вещества, докато синьо-белите области са сравнително чисти и са вода.

Учените имат желание да изследват какво се крие под дебелото ледено одеяло на Европа и те могат да го направят косвено, като ловуват доказателства за активност, произтичаща отдолу. Ново проучване, ръководено от научния сътрудник на ESA Ханс Хюбригс и публикувано в Geophysical Research Letters, направи точно това. Въз основа на предишните изследвания на магнитното поле от Galileo, симулационното проучване има за цел да разбере защо по-малко от очакваното бързо движещи се протони - които са субатомни частици с положителен заряд - са регистрирани в близост до Луната.

Ханс и колегите му разкриват, че част от това изчерпване на протоните се дължи на струя водна пара, която се изстрелва в космоса. Шумът от тези изпарения прекъсва тънката атмосфера на Европа и смущава магнитните полета в региона, променяйки поведението и разпространението на близките енергийни протони.

Подземният океан е изключително труден за изследване, но представля голям интерес за предстоящата мисия на Европейската космическа агенция (ESA), планирана да стартира през 2022 г. за допълнително изследване на Юпитер и неговите ледени луни. Сондата на ESA ще носи оборудване, необходимо за директно вземане на проби от частици в лунните водни пари, както и да ги открива дистанционно, като се стреми да разкрие тайните на огромния тайнствен океан.

Планирано е сондата да пристигне в системата на Юпитер през 2029 г., като мисията има цел да проучи потенциалните форми на живот и подземните океани на три от луните на гигантската планета - Ганимед, Калисто и Европа. Проследяването на енергийно заредени и неутрални частици в околностите на Европа дават надежда на учените, че водата на луната Европа крие форми на живот от милиони години.


 

Спонсори на Портал 12