Търси

Водата ни е с все по-силен недостиг на кислород и замърсена с химикали. До какво води това?

19.04.2016 г.
2073
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Опасните нива на азотни отлагания и нитрати в питейната вода може да се задържат в продължение на десетилетия. Това повишава риска за синдром на синьо бебе и други сериозни здравни проблеми, твърдят изследователи от Университета във Ватерло в ново проучване, публикувано преди месец, показва справка на Портал12.

В продължение на 80 години азотните торове, с които се обработват земеделските полета, замърсяват почвата, а от там реки и езера. Торовете се просмукват в източниците на питейна вода, а в България ежегодно се регистрират редица смъртни случаи на крави, овце и други животни, които са пили от замърсени с торове и препарати води.

Дори фермерите да спрат да използват азотни торове и нитрати още днес, повишените концентрации ще останат в реките и езерата за десетилетия напред. Изследователите са открили, че азотът се натрупва устойчиво в почвата, като по този начин създава дългосрочен източник на замърсявания с в подземните и повърхностните води.

Твърде много азот причинява недостиг на кислород във водата
За съжаление, когато се добавя твърде много азот в торенето, излишъкът влиза във водните потоци, като причинява недостиг на кислород и влошава качеството на почвата, а също и на питейната вода. Отлагането на прекомерно количество азотни остатъци и нитрати в питейната вода пък причинява сериозни здравословни проблеми, включително метхемоглобинемия или синдром на синьо бебе при кърмачета.

Отговорността е в ръцете на земеделците
Може би ще успеем поне да намалим замърсяването, ако в най-скоро време земеделците масово започнат да отглеждат продукцията си по екологичен начин. Ясно е обаче, че това ще бъде дълъг процес на промяна в мисленето и осъзнаване на предимствата от екологичното земеделие. Това може да се приложи по-лесно и ефективно при фамилните и малки стопанства и по-трудно при корпоративните, където целта са единствено печалби и изтощаване до последно на природните ресурси на земята. Отдавна по света има земеделци, които успяват да обработват земите си природосъобразно и в същото време се радват на изобилни добиви. Едно партньорско взаимодействие между екологично и конвенционално земеделие би могло да промени страшните прогнози на проучването от Университета във Ватерло, които предричат все по-сериозно отравяне на почвата и водата в развитите аграрни страни.

Време е днешните фермери да осъзнаят своята мисия в съхранението на земята, както и отговорността си за здравето на хората, които се хранят с тяхната продукция. Време е също така, ако мислим за нашето здраве и за вътрешната ни хармония, която е неразривно свързана с природата майка, да се завърнем към нея истински, а не симулативно. Българските села са новата възможност за формиране на новите общности, където водещо ще бъде опазването на природата, взаимопомощта и израстването. Единственото, което ни трябва, е вяра, липса на страх от промяната и превъзмогване на егото, което предизвиква ламтежа към лесни и бързи пари.
 

Свързани публикации

Ярослав и Юлия Юнакови
11.01.2016 г.
9167
4

Споделено фермерство и градина под наем - мисията е възможна!

Младото семейство Ярослав и Юлия Юнакови от родопското село Старцево, обл.Смолян са инициатори на една много интересна идея – те предлагат градина под наем. Всеки, който поиска, срещу скромна сума за наем и доставка, може да поръча те да му отгледат в градината биологично чисти зеленчуци както и да приготвят зимнина.
 
Виж повече
Отговорното фермерство е споделено фермерство
2834
6

Отговорното фермерство - нова форма на взаимоотношения при обмен на стоки 

Отговорното фермерство е споделено фермерство. Хората се сплотяват, кооперират се. Дори в малките градове са започнали така да правят, събират се тези, които искат добра продукция, издирват месни производители, свързват се с тях, гарантират им, че ще им купуват продукцията и се получава взаимна връзка, от която всички са доволни. Това е една нова форма на търговски и въобще на човешки взаимоотношения с обмен на стоки, каза още Божидар Ламбов от "Бъдеще сега в Родопите"
Виж повече
фермерските пазари набират все по-голяма сила в България
01.02.2016 г.
1579
7

Фермерските пазари – естествено следствие на търсенето на природосъобразен живот

Фермерският пазар във Варна може да бъде посетен всяка събота в Мол-Варна, на ниво -2. Пред Портал 12 един от организаторите на пазара Никола Куташки сподели, че все повече хора започват да правят връзката, че живата, енергийната храна ги кара да се чувстват добре
 
Виж повече
биоземеделието вече измества конвенционалното
05.02.2016 г.
1740
4

Биоземеделието може да изхрани цялото човечество

Нов доклад на американски учени доказва не само ползите от биоземеделието, но се противопоставя на аргументите на конвенционалното земеделие, че само то може да изхрани всички хора по света
Виж повече
Коментари 2
  • Admin Portal12
    19.04.2016 г. 15:25
    До Христо Вълчев: Приемаме градивна критика на драго сърце :)
  • Христо Вълчев
    19.04.2016 г. 15:19
    Моля, автора на статията да посочи връзка към източника на информация за проучването в Университета във Ватерло. И един приятелски съвет от изследовател-учен,ако искате статиите и медията Ви да се приемат сериозно, е хубаво да посочвате достоверен източник на подобен тип научна информация! :)

Коментари:

Спонсори на Портал 12