Търси

Влиянието на Слънцето и Луната върху здравето и духовното развитие (ИНТЕРВЮ+ВИДЕО)

21.06.2018 г.
6553
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Здравейте Калин Кирилов, днес с Вас ще си говорим за отговорността да се работи със словото на Учителя – Беинса Дуно, и повод са двете книги върху които работите от известно време и вече, които излязоха от печат. Но от самото начало споделете със зрителите на Портал 12 – какво означава да поемеш отговорността да работиш със Словото?
Ами отговорност и дълбочина, защото преди цялото Творение е било Словото. „Началото бе Словото“. В началото бе Словото, а след това първото творение на Бога е Светлината, Виделината. „И рече Бог да бъде Виделина и биде Виделина.“ Словото на Учителя след тези години на събиране на Словото, на събиране на беседите, и възможността да работим с всички налични беседи, цялостното Слово т.е. около 3900 беседи, ни предоставя шанса и дълбочината да изследваме това Слово и по теми, и да ги създадем цялостно т.е. не откъслечно, не някак си субективно да правим тематични извадки или каквито и да е други извадки, изследвания, а да започнем от първата беседа и да стигнем до последната, по дадена тема. И тогава при нас се разкрива действително океана от Слово и се разкрива дълбочината на самата школа на Бялото Братство и Словото на Учителя.

Нещо много символично и така с послание, има на самата корица на книгата „Свещени методи и Виделината на Слънцето“ – изобразено е Слънцето как изгрява над океана от Слово..?
Така, това ми беше идеята за корицата, това е пълното издание на книгата „Виделината на Слънцето“ всички 1340 статии, мъничката книга тя е така... за вдъхновение. Тук символиката е такава, че ние разполагаме с един океан от Слово. Божие Слово, най-чистото Божие Слово след Христа е дадено на Всемировия Учител – Беинса Дуно, това мисля, че всеки истински духовен човек е стигнал до тези изводи или ще стигне един ден. Оттам насетне имаме тук Слънцето като – тази символика на корицата Слънцето имаме като изгряващ Господ и самата Виделина т.е. над океана от Слово винаги изгрява Господ.

Знаем, че Учителя  идвайки тук в България, учи хората особено преди 100 години ситуацията е била различна, да посрещат изгрева на Слънцето. И ако кажем, че сме усвоили практиката да посрещаме на Слънцето, какво води това след себе си? Какво вътрешно трябва да изгрее в нас?
Ами последните три години изследвайки темата за Слънцето, аз разбрах, че никак не сме усвоили тази практика, не сме я разбрали, не сме я възлюбили, не сме я приложили. Тъй като има 10-ки цитати, в тази книга който ги прочете нали, и така където прочете тази информация, в интернет тя свободно се разпространява, ще разбере, че има десетки, стотици неща, които не е чувал. Примерно съвсем до скоро хора не знаеха, че не изгрява само физическо Слънце, изгрява Духовно Слънце, Духовното Слънце изгрява тогава когато нашето физическо Слънце   е на Зенита по обяд, около 13 часа. Тогава изгрява точно от западната противоположна страна Духовното Слънце, ние не можем да го видим със сетивата, но то си изгрява. И същото третото Слънце е Божественото – то никога не залязва, но него може символично да го посрещнем вечер, когато нашето Слънце физическо залязва, то е винаги на Зенита – това е Божественото Слънце. Също така ние не сме сигурни колко време да посрещаме Слънцето и колко да го гледаме, много от хората не бяха сигурни, защото аз съм разговарял с последователи на Учителя и всякакви хора практикуващи този метод и т.н. и ги попитах „Ами колко време трябва да гледам Слънцето?“, казаха „Ами не знам, така гледаме си го“. А по Учителя Слънцето се гледа от 10 сек до 2 мин., в смисъл 1937 г. Учителя казва „Слънцето го гледаш, приемаш първия лъч до де е силно и после може да се прибереш“. Посрещане на Слънцето е до като Слънцето стане нали сфера, кръг след това е гледане към Слънцето нали и по други по-източни школи.

Преди малко точно това ми дойде да попитам, на практика отвъд зримостта, видимото Слънце, което ние виждаме, какво е това скритото след като толкова си работил по тези книги. Случи ли си при теб нещо на вътрешно ниво, което да ти разкрие до известна степен доколкото е позволено да кажеш, пред нашите зрители, какво има отвъд това Слънце?
Ами отвъд това Слънце има едно друго Слънце, от което това Слънце черпи. Централното Слънце на Галактиката, централното Слънце на Вселената и след това едно друго Слънце, което е Духовното Слънце. А всички тези Слънца, те са цял сбор от слънца, да си ги представим насложени едно в друго, те черпят от Господа и от Бога. И Учителя казва, че когато ние посрещаме Слънцето, ние посрещаме принципа, който стой зад това Слънце – Бога, Любовта, Виделината. И всичко това са символи – Слънцето, Луната, Земята, планетите, това са символи и не би следвало когато ние посрещаме Слънцето, да посрещаме някакъв си физически обект или да го посрещаме механически. Ако нямаме отношение към Бога, нашето посрещане на Слънцето ще е повече така физически акт, повече механически акт, повече ако щеш технически акт – занаятчийство става. Посрещането на Слънцето не е занаятчийство, то е дълбоко отношение както казах към принципа, който стой зад това Слънце.

И тук се срещаме с това противоречие, че съвременните учени, космически агенции, международни и т.н, сякаш умишлено фокусират вниманието и подхода  в глобален мащаб на хората към звездите, към Слънцето, към Луната, да бъде на много ниско ниво - материалистично?
Ами да, благодарение на техните изследователски средства и техните мисловни дидактически методи достигат до много елементарни и повърхностни изводи към този етап от развитието на човечеството. Но те след 200 години ще мислят по друг начин, след 2000 години по друг начин, дори и светските учени. Те еволюирайки самите светски учени ще станат духовни учени, ако искат да еволюират, ако искат да циклят ще си останат материални учени. А Учителят казва, че навсякъде има живот, отвсякъде извира живот, на всички планети, Слънцето е изпълнено с живот, разумен живот. Самото Слънце е едно свръхразумно същество, истински слуга на Бога, това го казва Учителя. Слънцето е слуга на Бога, ние от него трябва да се учим. То не закъснява нито една секунда, и ние ако закъснеем с една триста хилядна от секундата сме изпуснали първия лъч, това действително първия лъч е най-важен от цялото посрещане на Слънцето. Другото са някакви други практики или методи. Нали всеки е свободен да практикува каквото прецени.

Оказа се така, че цялата тази видимост, която ние наричаме реалност, нашата планета Земя, Слънцето, Луната, всички обекти, може би са повече същества или съществуват на някакво вътрешно ниво, отколкото материални, външни обекти?
Еми те са разумни същества, и населявани от същества. Сега на Земята, не всички същества са разумни, туй е ясно, даже твърде неразумни същества има. На Луната – книгата за Луната – вторият том, също – там е пълно с учени, учени някаква цивилизация от учени, които хората са свикнали да ги наричат извънземни или не знам как ги наричат, както искат така. Учителят има много цитати, в които заявява, че на Луната също има цивилизация, даже казва и точното бройка горе долу колко.

Но до колко това не е метафора?
Ами има много различни форми на материята – финна материя, астрална материя, духовна материя. Защо да няма астрални същества примерно на Луната?
Елеазар Хараш в интервютата казва, че те са на астрално ниво на Луната...?
Сега това доуточнение може да се види, може да се изследва. Нали ние един ден трябва така да еволюираме, че да можем спокойно да си пътуваме до Луната и до Слънцето,  и това ще стане един ден, с хората, които казвам еволюира духовно.  Които остане на материално ниво ще остане за други времена.

Като автор за книга за Луната, другата книга, която сега излезе – добре вие сте съставител- кажете това отражение, тази огледална функция на Луната,  спрямо Слънцето, как да я тълкуваме на духовно ниво?
Ние казваме огледална, ама тя не е огледална спрямо Слънцето, по-скоро уравновесяваща и огледална спрямо Земята. Луната е една необходимост, тя Луната не е такава необходимост за Слънцето, отколкото за Земята, защото ние без Луната – тя изтегля огромна част от злото на Земята. Луната действа като трансформатор спрямо слънчевите енергии, които идват към Земята, защото ние не можем да понесем тази мощ на Слънцето. Слънцето не излъчва просто светлина, виделина, топлина, излъчва такива вълни каквито ние нали, сега ги изследват намират ги, изучават ги, после ще почнат да изучават други вълни. Другите вълни, които идват сутрин преди изгрев това са най-мощните духовни т.е. ние ако се печем преди изгрева, тогава получаваме концентрат. Концентрат, който през целия ден не можем да го вземем, това е.

От езотеричните школи, има достатъчно доказателства, че растителния свят, също така при хората и при животните, Луната всеки месец играе абсолютно сериозно влияние..?
Да. Луната е сателит на Земята и пак казвам - необходимост. Тук лунните цикли твърде много влияят, Луната е елемент на чистене, помага това чистене, въздейства върху водата нали. Но тези неща са явни и са знайни, нас ни интересува духовното влияние на Луната и на Слънцето. Но разбира се, Луната е студена, Луната поражда – майка на религиите, тя поражда въображение, и фантасмагорство в крайното си не много позитивно влияние. Ние трябва да се интересуваме далеч повече от Слънцето отколкото от Луната. Луната си има своето място, но Слънцето е живот. Слънцето е злато, Луната е среброто, това са символиките, които трябва да се изучат, трябва да се прегледат, трябва да се прочете и да се приложат като методи, защото Луната я има пак  косвена връзка с методите – чистене. Това си е метод – чистотата.

Но въпреки духовния подход за разглеждане на Слънцето, Луната, аз искам да обърна внимание на следните въпроси. Първият е, че в някои от най-древните астро календари Луната липсва изобщо на небосклона. И другият е за т.нар. обратна страна на Луната. Каква символика има това, какво означава това?
Ами аз не мога да кажа, че съм изучавал езотерични школи, от които така или иначе без Христос, без новите принципи – Любов, Мъдрост и Истина, те самите техни учения, не се отричат, но отпадат и остават на втори или трети план от еволюцията. Луната, ако е липсвала в техните календари аз това не мога да го коментирам, възможно е, нали Луната е излъчена по какъв начин, кога, от Земята или от Слънцето или как се е създала има също доизяснявания на светската наука, макар че те мислят, че знаят – много хора мислят, че знаят какво точно се е случило. Е, не знаят, но има велики учители, Миропосветени, които знаят. За това тези неща се правят като извадки и се написват на книга, ако трябва да изучаваме темата за Слънцето и Луната, от всички 3900 беседи, просто малко така ще се поизгубим. Умът ни не може да го обхване това слово.

И за да приключа материалистичните въпроси по темата Луната, ще говорим и за Слънцето, защото хората имат въпроси и за това, за конспирации и пространство и т.н, гледаме да сме далеч от конспирации, загадки, мистерии, но все пак защо след като технологиите толкова много напреднаха, нито една държава не изстрелва мисии до Луната? Забранил ли е някой мисиите на Луната?
Прощавай, но ние не знаем точно какво се случва. Нас никои няма да ни информира какво правят правителства, частни организации, ние не сме нито обект, нито субект на правилната информация. Това, което ни заливат медии, това което ни залива като отровна информация, отровена храна, ние не можем да си мислим, че знаем всичко или пък, че някой ще ни каже. Така, че сферата на конспирацията си определя едно ниво. Нас ни интересува духовността, ние не можем да се интересуваме от конспиративни теми, лично аз отдавна съм го надживял този момент още 2006 г. Надживях го този момент конспиративния. Конспирацията съществува, но тя е предварително дезинформирана. Има конспирация, в конспирацията. Приключвам с тази тема.

Надявам се все повече хора да приключат с тази тема. Когато говорим за Слънцето и за практиката за посрещане на изгрева, направете своето лично обяснение каква е разликата, между това да се посреща изгрева над повърхността на морето и в планината. Какво символизират двата типа посрещане?
Ами първо при посрещане на Слънцето ние трябва да имаме, посрещане на Слънцето спрямо ъгъла на хоризонта т.е. да се опитваме да посрещаме Слънцето, когато действително изгрява, а не да го посрещаме от третия етаж, а пред нас да има блок от 8 етажа. Ще трябва да го чакаме към 7 часа, осем. Разлика, която е над морето и планината, символиката на планината е изкачване на личните върхове, всеки един връх може да представлява добродетел. Има различни преводи, символиката на Слънцето над морето е това спокойствие, този мир и покой, който цари.

Може би пътеката по морето..?
Да. Ами това е път към Светлината, път към Виделината, Пътят, Истината и Животът – това е Христос. Тази пътека ние трябва да я възприемем с очите си, и лъчите трябва да ги възприемем с очите си, с ума си и със сърцето си т.е. посрещането на Слънцето не значи да гледаме просто, а дълбоко отношение. Ето в тази книга, излязоха на повърхността, извлечени цялостни 12-13  формули.– от които 5-6 или 7 бяха доста непознати. Отделно формулата „Мога“ и формулата „Будя“, нали има и песен Изгрява Слънцето, в смисъл това е един сериозен как да го кажа, тежко духовно въоражение, в кавички казано, за посрещане на Слънцето т.е. когато ние имаме метода, когато имаме всички аспекти, ние сме по-подготвени, поне знаем какво правим и как да го правим и след това, ни се дават откровения да доразвием някак си метода, не механически да се задържим на едно ниво, което цял живот да повтаряме определено, само тези формули или някакви на нас, които ни харесват. Това е вече зацикляне, там няма необходимото развитие, Учителят не е казал – повтаряйте само едни и същи формули, моите при определени неща, при определени условия. Всеки трябва да развие и да намери собствената си формула, собственото си неизвестно за посрещане на Слънцето. Нали говорим конкретно за само един от тия методи, те са още десетки, стотици, заложени в Завета на Цветните лъчи на Светлината. Всички методи като почнем от метод, заповед към любов към Бога, безкористие, осияние, аз направих един – Свещени методи, всъщност е един огромен списък от добродетели, методи, състояния и качества, които съм ги написал тук в послеслова на книгата и отзад на корицата. Луната, пеенето – също е метод, паневритмията, мекота, истинност, честност, служене, пълнота, цялост, работа, честност, умереност, целомъдрие, въздържание, пост, пречистване, чистота, и така ако продължа да говоря, ще изговоря още 100 неща поне. От всеки един от тези добродетели – методи, ако се извлече от словото от тези 3900 беседи, те стават един метод – окултен метод, свещен метод, и на нас ни предстои огромна работа, да извлечем от словото тези методи – добродетели и как да ги прилагаме. Защото боравим с някакви наши си понятия за методи, наши  си представи за злото, и за практиките и за методите за това Слово и всъщност ние разполагаме с малки проценти от това Слово – 10% - 15%. Но аз ако тръгна да свиря на пиано или искам да стана пианист, на мен ми трябва пиано от 78 клавиша не от 13 клавиша или 18. Какво ще изсвиря?
И този ред на мисли, трябва да се направят цялостни тематични извадки, което няма да замести беседите, и аз нямам такава идея, но понеже ние много често се губим в това огромно Слово, ако го има тематично извадено по най-различни теми, методи, практики, за човешкото тяло – то има, има много хубави са, но те са един такъв как да кажа, едно такова предисловие към цялостното и да го наречем професионално съставителство. Цялостно съставителство, професионално съставителство е нещо съвсем друго, от това което се прави до момента нали, примерно има някой човек 20-30 беседи, или 20 – 30 тома от Учителя, ама те са над 100.

Можем ли да кажем, че на практика в двете книги за Слънцето и за Луната, е включено всичко по двете теми, което Учителя дава?
С минимални пропуски. Това са обективни, тематични извадки т.е. аз не съм вадил каквото на мене ми харесва, аз съм извадил всичко, ако има пропуски, възможният процент е минимален, във всяка една беседа след като има 1340 цитата, значи тук където се е говорило около 1330 беседи за Слънцето дори и по едно изречение, аз съм извадил това, което трябва да се извади. Защото това значи цялостно съставителство. Да не го кажа професионално, но е близко до професионалното, макар че тази дума не ми харесва.

Когато говорим за тези практики,  дадени от Учителя включително и за паневритмията, която е смъкната на Земята, какви са рисковете пред съвременния човек в начина му на прилагане? И по отношение на посрещането на изгрева и по отношение на паневритмията?
Да. Капани, които се крият по пътя на всяка една духовна школа, на всяка една духовна практика и методи, това са нашето донеразбиране на нещата. При Учителя е по-сложно, защото пак казвам трябва да имаме на лице, всичко което Учителя е казал по дадена тема, за да можем да го изучаваме правилно, да го прилагаме правилно, да го развиваме нали. Прилага се по Любов и от Любов. Не се прилагат така повърхностни, механични методи, и е опасно, когато някои методи или практики, тръгваш с нещо като рутина или спорт или масовизация. Словото Божие не е масовизация. Методите по Учителя не са масов спорт, не са мода. Те са свещенодействие, как да го нарека по друг начин. Всеки ще го нарече по някакъв си негов начин нали. Това е свещенодействие, което има... и цели по малко еволюция, и определени духовни резултати. Ние като посрещаме Слънцето, Учителя тук има един цитат – 365 дена като го срещаме Слънцето, човек става гениален, защото във всеки един от нас се крие по един малък Моцарт. Някаква тема, може да не е музикант точно разбира се. 365 дена посрещане на Слънцето, човек развива някаква форма на гениалност.

Хората, които буквално тълкуват нещата, ще кажат ама то не е възможно 365 дни, да го посрещаш тъй като има облачно време, Учителят е казал, че по време на облачно време не се посреща изгрева.
Не е казал, че не се посреща. Може и да не го посрещате, не значи че не се посреща, значи че може и да не го посрещате – това е въпрос на личен избор. Но Слънцето пак може да се визуализира, и ако ти посрещнеш и духовното обедно Слънце, и над Зенита Слънцето, което винаги присъства, и го посрещнеш като имаш отношение към Бога, като имаш отношение към Небето, не го посрещаш като физически обект, с който искаме да се храним. Слънцето не е светлинния хамбургер, не е фаст фуд от светлина, такова нещо няма. Та дори да го гледаме 30 минути, примерно по някакви източни традиции, или препоръки. Гледа се 2 минути, практиките и методите се прилагат, цялостно, по любов, прилагат се така сякаш искаш да се научиш да свириш на музикален инструмент – трябва много години работа. Няма да станеш пианист за 1-2  или 3-5 години, и за 10 може да не станеш, но ние хората сме така устроени, че очакваме днеска посрещам, утре вече съм експерт. Това не може да стане.

Въпреки, че много хора казват „Ооо, спи ми се, имам работа не мога“ и т.н. тук говорим за трениране на волята, но когато говорим за практика, аз мога да ви попитам чисто практично дайте няколко примера. Да кажем когато застанем да посрещаме изгрева, важно ли е по определен начин, да кажем някои хора си вдигат дясната ръка в посока на Слънцето, други затварят очи или ги вдигат при затворени клепачи нагоре. Има ли някаква важна практика, която би стимулира вътрешния процес, на израстване, на свързване с тази връзка със Слънцето?
Т.е. важни моменти от практикуването – да, има. Преди всичко, когато Слънцето изгрява, човек трябва да е в естественото си положение, трябва да е прав. Гръбнака му трябва да е вертикално спрямо Божественото Слънце, а не да е хоризонтирал, защото съществата идват с първия лъч, когато видят, че човек спи, те примерно носят му едно определено богатство за деня, за целия му живот, органично злато и информация и Слово и Любов и всичко му носят, обаче той спи. Този човек трябва да е изправен, трябва да е приготвен, даже трябва да е станал 10 минути  или 30 минути най-малко, да предполага че той посреща нещо велико, нещо което е симфония и нещо, което няма друга такава картина. Посреща светлия принцип, Виделина на света Христос, има много цитати с Виделина в Библията, вдига си дясната ръка или и двете ръце, това е начин за благославяне, приемане – предаване, нали. Това са антени или пък човека е, човекът който посреща Слънцето трябва да е един жив пентаграм. Разбираш ли – любов, мъдрост, истина, правда и добродетел. Живият пентаграм трябва да посрещне Слънцето, а не някакво си човече там дето иска да се храни само от Слънцето, да е жив и здрав, аз тази практика я уважавам също, но тя трябва да еволюира. Еволюирайки по Учителя, хората наистина ще имат духовни резултати, а не физически резултат, защото така Слънцето ще ни даде – здраве, вдъхновение до известна степен, но посрещайки го по Учителя и с дълбоко осъзнаване, тогава ние имаме общение с Виделината, с Господ нали – Заратустра от къде е получил това което е създал? Ахура Мазда – Слънцето има 108 свещени имена, по индуските традиции, има различни аспекти, колко имена има Слънцето, ми не са 108 много повече са, 150 най-малко. И практиката е такава, че трябва да имаме любов към Бога, на първо място трябва да имаме и любов към самата практика, към Слънцето, не да се покланяме на Слънцето, тука имаме 7 -8 цитата, които Учителя – Беинса Дуно, не точно заклеймява, но никога не е учил последователите му да са слънцепоклоници, такова нещо. Това е някакъв мит, който противниците на това учение си го създават. Няма такова нещо, тази книга го показва в азбучния показалец, слънцепоклоничество – отиваш, четеш и се информираш, нали за тези които не са информирани.

Аз искам така да препратя темата на разговора в противоположната страна, тъмната страна, по отношение на хората, които казват „Защо да посрещаме изгрева на Слънцето, след като мога да гледам цяла нощ звездите?“ нали много хора черпят вдъхновение от звездите. А и също така лека препратка, към т.нар. нощни хора, „нощната култура“, можем ли да направим една съпоставка, и вашето лично мнение?
Ами дневната култура, хората които са духовните хора, желаят да практикуват  и да живеят по новия начин, новото учение, те са хора на дневната култура, те са хора на Виделината, хора на Светлината, хората които искат да дадат. Нощната култура, кои се хранят нощем – предимно хищниците, какво търсят основно нощната човешка култура, „култура“ в кавички, това не е култура. Това не е цивилизацията, това е нещо си. Нощем какво се търси, търсят се някакви удоволствия, временни забавления, скрепяване с греха, и порока, не че всички, които правят нещо, го правят по този начин, гледайки звездите те също се вдъхновяват, но ние си имаме една основна звезда благодарение, на която тук расте живота. И чрез тази звезда Слънцето идват благата нали, Слънцето е най-яркият физически представител на Бога – това е по Учителя, най-ярки образ на Бог, описват Бог в другия свят като Слънце, ние можем да се учим от Слънцето и да даваме. А нощната култура е култура на залеза, на взимането, в рая има постоянен изгрев, в ада има постоянен залез, постоянен мрак, и съответно реципрочните, в ада се плаче,  на Земята се плаче, страда се, има щастие и страдание, в рая не би трябвало да има страдание – блаженство и много труд, много работа за Бога. Нощната култура, постепенно ликвидира нашата цивилизация, тя така или иначе вече си е към края, тия които искат да останат и да продължат нататък по правилния начин, трябва да се ориентират към дневната култура на Виделината и на Светлината. Да работят с методите на Светлината, ако искат да работят с методите на тъмнината, да си го направят този съзнателен избор, и да не се прехвърлят  - да не стават едни такива сили, ту бели, ту черни, когато както му изнася, защото това вече е още по-опасно за тях самите.

На мен лично ми се струва, че времето за сеитба мина обаче, и не знам дали вече не е изпуснат срока за сеитба, но искам друго да попитам Слънцето, въпреки, че то е основният източник на живот, ти както каза представител на Бога, Слънцето може ли да бъде и един инструмент за вразумяване т.е. да бъде и чрез един природен катаклизъм, който е лекота за него, да прати вразумяване на Земята?
Виж, няма да е само от Слънцето това вразумяване, том ІV от Свещени методи, това пречистване и чистота, ще дойде да го наречем - огън. Учителят използва този термин – огън, огън само, че огън от горе, от Слънцето под формата на силни космически вибрации, защото те всички вибрации, които идват от центъра на Космоса, минават през Слънцата, и ще дойдат до тука така или иначе. Другият огън е огънят отдолу, в центъра на Земята също има същества.

Пъкъла?
Не знам, аз не мога да го квалифицирам, но в центъра на Земята също има цивилизация от друг тип същества, това е пак по Учителя.

Може ли да кажа нещо по Учителя, което аз си спомням, той казва „Когато дойде денят, ако слънчевите лъчи достигнат до Земята, под прав ъгъл, резултатът ще е един, обаче ако вие промените поне малко в правилна посока мислите си, ако този ъгъл не е точно прав, а е малко по-смекчен, ще има оцелели.“?
Ами да, терминът, който той използва ще отскочите, защото на всеки  100 млн. години във въртенето на телата има изключения, и това изключения ще се засече със Земята и Слънцето, едновременно и Земята ще е в такова изключение и Слънцето. Тогава ще има един вид троен огън, огън горе от Слънцето, под формата на други и силни вибрации, огън отдолу от центъра на Земята, и за съжаление в зависимост, кои човек какво е възприел, какво е направил, до къде е стигнал в еволюцията си, огън отвътре, или пламък отвътре. Огънят отвътре, ако е под формата на омраза, ненавист и тези негативите, това ще е тотално разрушение, то няма как да издържи, аз ще го попитам този човек какво ще правиш ти човеко тогава? Ако има пламък отвътре, пламъкът на топлината, на Любовта, тогава като е Слънцето и другите методи по Учителя, ги е практикувал, той вече е настроен, устойчив, той се е имунизирал, тя тази дума не е много адекватна, и огънят отдолу – може да има някои засягания, защото те дори и духовните хора, дори и най- духовните хора ще се наложи да платят от сметката си кармическата сметка и на други хора. Така са съществата, съществата са скачени съдове. Никой няма да излезе сух от ситуацията, така че които е тук най-вероятно, но да не правим такива глобални прогнози. Просто нека да се настроим, като една съвършена, изчистена апаратура, физическа и духовна чрез Слънцето и чрез другите методи, да се подготвим за огънят дето предстои. Той огънят, ако е като любов също трябва да се подготвим. Даже това е най-силният огън, но той няма да ни повреди, ще ни измени – в Библията го има.

Ще се съгласите ли с мен, с това което бих казал дали според вас е така, че по-скоро ние не нас самите си ще подготвим за този момент практикувайки тези практики, дадени от Учителя, а по-скоро ще обработим една почва, която ще е за тези след нас, за идващата шеста раса..?
Ами и нас си подготвяме, и бъдещи поколения подготвяме, правим как да кажа, една всеобща генерална репетиция, и за нас самите, защото ние ще си подготвим бъдещи тела, чрез добродетелите ще си подготвим бъдещи тела, а не чрез пороците. И чрез пороците ще има тела, но тези тела ще имат копита, опашка и рога най-вероятно т.е. ще се върнем много назад. Много назад. Това по Учителя може да си го намерите. Това е.

На финала искам да попитам още нещо, когато говорим за изгрева, за ролята на зората, за очакването на самия изгрев, за миговете преди изгрева, за силата на зората..?
За това му казват на български език „по видело“ – Виделина, Веда, „по видело“ това е точно този момент, преди изгрева на Слънцето, тогава почват да пеят птичките, и казваш финал – не е финал, това е портал, Слънцето е портал също. Но няма квадратни портали, всичките портали в Космоса са сферични и кръгли, можеш да си смениш логото, ако искаш ей тъй на – светла идейка. На момента „по видело“ преди изгрева това е един от най-дълбоките, най-красивият момент за деня, най-добрия момент за молитва, практикуване, най-чистия въздух, съответно най-много прана, най-много енергия, евентуално за хората, които искат – най-много любов има тогава, най-много чистота. Тогава почват да пеят птичките – май месец, юни месец, тогава е най-осезаемо. Какви хора сме когато всички птички са будни при нас ние спим? До 8, 9, 10 – предната вечер сме препили или преяли – не дай си Боже.

Между другото откакто живея на село, вече втора година, се чувствам до известна степен засрамен от птичките, от дивите животни, които такъв пример дават за хармония според мен.
Ами и аз като музикант... птичките редовно ме засрамват нали, и тук третият том „Свещени методи“ е за пеенето и говоренето. Природата е тази голямата Библия, която ни учи. И ние от нея трябва да се учим, защото тя ни учи от този, който ни е създал. Кой е създал Природата? В природата го няма този хаос, който го има в човека, в човешката цивилизация. Какво по-природно нещо от Слънцето? Какво по-природно нещо от чистия въздух? От земята, от чистотата, чистата вода, чистата храна, това е другото общение с Бога, това са преводите на Божието слово, и ние трябва да се научим да четем от тази огромна Библия, природата, ние трябва да се вдъхновим и да приложим това Слово, не да го оставим като за литературно четене. Защото това не е голямото четене на Слово, Словото изисква приложение, не изисква теории, не изисква философии, Словото, Учителя и Господ, изискват приложение – и тогава трябва да се получи, раждането на тези синове божии. Само с четене не става, само със слушане не става, по любов, Любов към Бога, метод на методите, заповед на заповедите, любов към ближния, работа с добродетелите, живот с и в добродетелите, и Виделина по пътя. И пътя е Виделина. И Виделина на света Христос. И така Слънцето и Луната застават в жилището си, на мястото си, и всеки може да се ползва от това, и да възроди себе си. Да възлюби този метод, или някой друг метод, на някой паневритмията им е любим метод, молитвата, поста, и това са добродетелите.

И това са истинските пътеки към Бога..?
И това са истинските хора и ученици, а иначе си оставаме ниво кандидат ученици, което също е добро предисловие, но нека да станем ученици, защото кандидат ученичеството, трябва да приключим с него. Аз себе си възприемам за кандидат ученик, ама трябва да вляза вече в това ученичество, макар и няма да ми е лесно, и на всички други го пожелавам, защото ученик е велика дума.
Благодаря Ви, много.
 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12