Търси

Вижте списък с някои от най-невероятните лечебни свойства на глината

04.12.2017 г.
14158
1
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Макар да са позабравени днес, бентонитните и други лечебни глини са били използвани от различните култури през цялата история на човечеството. Глините съдържат хранителни вещества и помагат на тялото да се освободи от токсини. Много животни инстинктивно започват да ядат почва и глина по време на боледуване, за да пречистват телата си от отрови и за да си набавят витамини. Глините, които човекът използва с лечебни цели, са: бентонит (сив/кремав на цвят), зелена хума, жълта, червена, бяла (каолин), розова и синя хума. Цветът на глината се формира в зависимост от преобладаващите в нея минерали.

Хумата може да се яде и от нас – хората. В българските села все още има възрастни хора, които при здравословни неразположения ядат хума. Древната наука за ядене на хума се нарича геафания. Д-р Уестън Прайс в книгата си „Хранене и физическа дегенерация“ (Nutrition and Physical Degeneration) пише за някои култури, живеещи в Андите, Централна Африка, Австралия, че консумират хума под различни форми. Най-често носели топчета изсушена хума в торбичките си и разтваряли част от топчето във вода, като я приемали заедно с храната, за да предотвратят отравяне с токсини. А някои изследвания показват, че бентонитът много ефективно се справя със стафилококи с резистентност към антибиотици, както и с ешерихия коли и салмонела. Бактериите не могат да развият резистентност към хумата, както към антибиотиците. 

Какво е бентонит?
Бентонит е една от най-мощните лековити глини. При външно приложение може да се положи лапа от бентонит, да се сложи във ваната или да се нанесе върху кожата. Цветът на качествената бентонитна хума е сив или кремав, а ако е бял – имате повод да се съмнявате в доброто й качество. Когато я докосвате, чувството е фино и кадифено. Няма мирис. Бентонитът е съставен от отлежала вулканична пепел. Името идва от най-големите известни находища на бентонит, намиращи се във Форт Бентон, Уайоминг.

Как действа?
Бентонитната глина е уникална със способността си да произвежда електричен заряд, когато се намокри. При контакт с течност, електрическите компоненти се зареждат, като й позволяват да абсорбира токсини, тежи метали, нечистотии и химикали. Когато се смеси с вода, бентонитът се издува като пореста гъба. Чрез отрицателното електрично привличане токсините с положителен заряд се извличат в гъбата и се свързват с нея. След това хумата освобождава минерали за тялото като силиций, калций, магнезий, натрий, желязо и калий . Също така бентонитът снабдява клетките с кислород, като изтегля излишния водород и им позволява да го заменят с кислород. 
Бентонитът и другите видове лечебни глини са често използван продукт в детоксикиращи и почистващи продукти. Имат алкализиращ ефект върху тялото и когато се приемат правилно, може да помогнат за възстановяване баланса на чревните бактерии.

За какво помага хумата?

Лечебните глини имат доказан положителен ефект при:
- Храносмилателни проблеми, като киселинен рефлукс, запек, подуване на корема, газове и т.н.
- Кожни и алергични проблеми
- Диария и повръщане
- Детоксикиращ режим
- Грижа за устната кухина

Как да използвате хумата?
Всички видове лечебни глини не бива да се докосват с метални предмети, тъй като ще загубят голяма част от лечебния ефект. Използвайте стъклени, глинени, порцеланови, пластмасови или дървени съдове и бъркалки, за да смесите глината с вода. Хубаво е хумата да събере слънчева светлина. Оставете я на слънце за няколко дни, дори седмица. Колкото повече слънце поеме, толкова по-лечебна ще бъде.

За пиене
Всеки вид хума може да се пие. В една чаена чаша топла вода разтворете половин до една чаена лъжица хума. Оставете да се утаи за 10-15 мин. и изпийте течността без утайката. Пийте на гладно и не се хранете 1 час след приема на хума. Ако пиете лекарства или хранителни добавки, вземете ги в разстояние на 2 часа от приема на хума, за да не се намали ефектът. Консултирайте се с лекуващия лекар, ако сте в процес на лечение.

Ако имате домашен любимец, може и него да лекувате с хума. При някакво очевидно неразположение, като повръшане и диария, сложете хума във водата на животинката или впръскайте директно в устата със спринцовка или капкомер. Това много бързо ще облекчи състоянието.

Върху кожата
Смесете хумата с малко вода, колкото да стане на каша. Намажете с малко количество от тази смес раздразнените кожни участъци – пъпки, ухапвания от насекоми, порязвания, участъци със сърбежи, изгаряния. Оставете да изсъхне напълно и измийте. Този метод облекчава сърбежите от екзема, псориазис, шарка и др.

Като лапа върху кожата за лечение на по-сериозни ухапвания, изгаряния, порязвания, ужилвания, нанесете дебел слой от кашата и увийте с мокра марля или мека памучна кърпа. Сменяйте на всеки два часа.

Маска за лице: за здрава и гладка кожа нанесете върху лицето и шията, като избягвате зоните около очите и устните. Можете да я измиете веднага щом засъхне или да стоите с нея 20 минути, като няколко пъти напръскате лицето си с пулверизатор. Не бива да стоите със суха глина на лицето, защото изсмуква влагата от кожата. За сигурен ефект правете процедурата поне 1-2 пъти седмично, най-добре след баня, когато порите са отворени.

Такава маска може да се ползва и за лечение на раздразнена бебешка кожа, а може и да се сложи хума директно в коритото на бебето. Сухата хума действа като пудра за бебешкото дупе, като го предпазва от зачервяване.

За здрава устна кухина
Може да миете зъбите си с паста от хума и вода или да заместите водата с чай от лайка или смрадлика. Сместа може да се ползва до седмица, след това трябва да си направите нова. А може да си направите „пудра“ за уста и към сухата глина да добавите различни съставки за по-добър ефект и аромат. Към 4 с.л. хума може да добавите например: 1 чаена или най-много супена лъжица карамфил на прах, 1 с.л. канела, 1 с.л. ксилитол (естествен подсладител), 1 с.л. сода за хляб, няколко капки ментово масло или 2 с.л. сушена мента на прах. 

Може да съхранявате пудрата за зъби в стъклено бурканче с капачка, така ще издържи месеци наред без да си променя качествата. Намокряте четката за зъби и топите в бурканчето, за да полепне хубаво сместа. Добре е всеки член от семейството да си има собствено бурканче. Подобна смес убива бактериите в устата, заздравява венците, избелва зъбите и ги реминерализира. 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 1
  • стоил
    04.10.2020 г. 20:32
    благодаря

Коментари:

Спонсори на Портал 12