Търси

Вижте колко много ползи носи за здравето ходенето на бос крак

12.03.2016 г.
4077
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

По света все още има примитивни племена, които бягат на дълги разстояния боси или обути с „минималистични“ сандали. При приземяването на ходилото те не набиват пета, а стъпват първо на пръсти и след това на цяло ходило. Това е естественият начин за ходене и бягане – на бос крак или обути с възможно най-леки „босоноги“ обувки.

Ако в продължение на няколко месеца положите усилия да си създадете по-естествени навици, ще забележите, че стойката ви се е подобрила, а ставите ви болят все по-малко. Също така ще ви се подобри кръвообращението и малко по малко ще изчезне проблемът „студени крайници“.
 
Босото ходене ни помага също да се заземим. „Да се заземиш“ означава да се свържеш с енергиите на земята чрез ходене, седене или спане на открито в директен контакт с нея. При такова общение с повърхността на земята тялото на човек е залято от отрицателно заредени електрони и се изравнява със същото ниво на електрическа енергия като на земята.
 
Заземяването има следните ползи:
 - Намалява на възпалението чрез обезвреждане на излишните положителни електрони
 - Намалява на хроничната болка
 - Подобрява съня
 - Увеличава енергията
-  Намалява стреса и подпомага спокойствието чрез намаляване на хормоните на стреса
 - Нормализира биологичните ритми, включително сърдечния ритъм
 - Подобрява кръвното налягане и кръвния поток
 - Облекчава напрежението в мускулите и главоболието
 - Намалява менструални и хормонални смущения
 - Ускорява оздравяването – използва се също, за да се предотвратят рани от залежаване
 - Може да премахне неразположения при часова разлика
 - Съкращава времето за възстановяване от травма или спортна дейност
 - Намалява или премахва хъркането
 
Пролетта почти дойде, използвайте всеки слънчев ден и се разхождайте боси поне по 30 минути на ден. Може да правите това дори в парка – вярно, не е особено разпространена практика, но не е и забранено. А когато земята се затопли достатъчно, разходете се извън града и опънете палатка на някоя поляна. Старите български традиции гласят, че на земята можем да спим през месеците, в чието име не присъства буквата „р“ – иначе казано, от май до август.
 

Свързани публикации

алтернативно образование - Училище без стени
15.01.2016 г.
6014
16

Образование сред природата по модела Училище без стени, набира все повече популярност

Разпространението на училищата на открито може би е подпомогнато от нарастващото негативно отношение на родители и учители към стандартните тестове, и към това, че децата прекарват твърде много време с модерните смарт-устройства
Виж повече
Сред природата децата и младежите учат по-добре
22.01.2016 г.
8273
2

Училище сред природата работи успешно в родопското село Гудевица

Много родители и учители осъзнават вече, че остарелите методи на преподаване не са ефективни, не ангажират децата, не ги грабват. Децата имат нужда от нов подход, споделя Теодор Василев - един от създателите на Училище сред природата в родопското село Гудевица
Виж повече
Подобри себе си
27.01.2016 г.
1740
4

Станислав Илиев: Искам да изкарам градския човек от ежедневието му, където всичко е по план!

Животът започва където свършва комфортната ти зона. Именно затова чрез всички мои инициативи се стремя да изкарам градския човек от средата, където всичко се случва по план и е едно и също. На 30.01 /събота/ ще се проведе и поредното събитие на групата "Подобри себе си" - Предизвикай себе си, нощувай под звездите!, което ще се опита да направи точно това...
Виж повече
възпитание на децата - усет към Природата - разумност - сетивност при децата
29.01.2016 г.
3473
7

Любовта към Природата прави детето по-умно, по-изобретателно и по-малко разсеяно

Децата, които редовно излизат сред природата, са по-устойчиви на високо стресови ситуации. Възстановителните и здравословни ползи от природата се появяват дори само при съзерцание. В изследване се посочва, че при наличието на зелени площи пред прозореца на детската стая могат да бъдат намалени симптомите на Синдром на дефицит на вниманието
Виж повече
Нощувай под звездите
02.02.2016 г.
1391
3

Как премина инициативата Предизвикай себе си - Нощувай под звездите? (СНИМКИ)

За нощ сред природата и докосване до звездите времето и сезонът винаги са подходящи. Показаха ни го момичетата и момчетата, които се включиха в инициативата Предизвикай себе си - Нощувай под звездите.
Виж повече
Как природата ни влияе
18.07.2019 г.
4124

Времето прекарано сред Природата създава нужния баланс за мозъка

Времето прекарано сред природата позволява на префронталния кортекс – командният център на мозъка – да забави темпото и да си почива, както претоварен мускул.
Виж повече
Коментари 4
 • Mind Power
  14.03.2016 г. 10:53
  Първо е изкуствената настилка в урбанизираните територии, и вследствие на нея са обувките. Обувките не се произвеждат за краката, а за настилката, по която ходим. Така естествената дъговидна чупка в средата на ходилото с времето става все по-плоска - комбинация от гравитация, тежест на тялото, настилка и обувка. Костите се разтягат и изтъняват и след една определена възраст - вместо да имаме силно развит апарат при основата - става точно обратното - ставаме чупливи. Обикновено това започва да се случва след като спрем да растем. 25-30 годишна възраст нататък. Замислете се като ходим боси на морето и като пари, или в планината като опипваме боси терена, за да не стъпим на нещо боцкащо - как инстинктивно опипваме с пръстите първо и стъпваме с тях, а не с петата или цялото ходило наведнъж. Или как проверяваме дали водата е прекалено гореща ако сме се простудили и искаме да загреем краката с кофа гореща вода? - с пета ли пробваме или с пръстите първо?!?...
 • Йоан
  14.03.2016 г. 09:36
  Много вярно. Освен това има много точки по ходилата и като ходиш бос тези точки се масажират, отприщват се запушени енергийни канали, и като цяло хубаво му става на човек, даже без да знае защо и как ;)
 • Tanya Borisova
  13.03.2016 г. 17:14
  Чудесен коментар Радост,БлагоДаря!
 • Радостната Радост
  13.03.2016 г. 17:06
  Ако децата ходят боси в естествена среда, те ще развият своите пръсти и като цяло предната част на ходилото, с която по принцип трябва да се стъпва- Изобщо стъпването е отпред назад, от пръстите към петата, но днешната модна индустрия много добре се е справила с изопачаването на обувките... Даже и някои спортисти и атлети са заблудени и не бягат правилно. Семеен приятел, който е атлет, спортист и медицински специалист в направление опорно-двигателен апарат сподели доста интересни материали и видео по въпроса... Ходете боси при всеки удобен случай. Но най-важното, за да има ефект - боси на природна настилка, не на бетон. Естествената настилка зарежда енергийно, а изкуствената изцежда енергийно... :)

Коментари:

Спонсори на Портал 12