Търси

Везането – път към самовглъбяване и завръщане в настоящето

09.03.2018 г.
3281
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Будистките монаси твърдят, че за да държиш мисълта свободна, ръцете трябва да правят нещо.
Живеем във време в което умът ни е много по-зает от тялото. Както повечето хора и моята работа е дълбоко свързана с компютър. Изразходването на умствената енергия може да бъде много по-изтощително от това на физическата. След 8 часа работа на компютър, човек може да се чувства по-изморен отколкото, ако е прекопал лозе.
След работния ден ми беше трудно да накарам умът ми да не мисли за проектите върху които работех. Когато се научих да везя, започнах да го правя вечер след работа. Нямах търпение да се прибера вкъщи и да хвана ръкоделието. Това бе моя начин за самовглъбяване и завръщане в настоящето. Оказа се също, че това е един прекрасен начин да създам нещо красиво за себе си или да зарадвам някого.
Повторението на даден мотив позволява на ума да си почине, защото образът бързо се запомня и увлича в неговото изпълнение. Случвало ми се е да отлетя с мисълта си нанякъде и да започна да правя механични движения, като винаги допускам грешки и се налага да развалям току що изработеното (много неприятен момент).
Така стигнах до извода, че лечението на прекалено заетия ум са заетите ръце.
Забелязах още един ефект, който се появи. Когато работя с ръцете си – везане, чистене, подреждане, дори миене на чинии, в умът ми идват нови идеи и решения, по дадени въпроси върху които по-рано съм мислила. Появяват се като проблясъци и мигновено осветяват съзнанието ми.
Може би защото бродирането стимулира дясното полукълбо на мозъка, което е свързано с творчеството. Фокусирането върху дадена задача за дълъг период от време води до подобряване на нивата на концентрация и координацията на ръката и окото.
Цветовете също влияят благотворно върху настроението. А в българската везба, в повечето случаи те са пъстри, ярки и живи.
Безпокойството ни затруднява в творчеството.
Главата, сърцето и ръцете съответстват на нашите ум, чувства и воля. При везбената дейност те се хармонизират и ние се чувстваме бодри и спокойни.
“За работата на ума всякога е потребна Чистота.” казва Учителя Беинса Дуно.
Когато освободим умът си от оковите на измамните тревожни мисли, ставаме по-творчески и умиротворени. Даваме свобода на ума, изчистваме пътя на нашите мисли и вече спокойно може да тръгнем по него, за да видим къде ще ни отведе. Всичко започва с мисълта, след това минава през сърцето и се проявява чрез нашите постъпки.
Мисля си, че не случайно във везбената традиция е заложено, да се везе върху бяло платно, като символ на чистотата. Тя дава основата, на която се създават красивите картини на живота.
Затова ви желая да бъдете здрави с чисти мисли и желания и светъл ум!
Автор: Глория Ангелова
Vezba.org
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12