Търси

Веганство, спорт и енергийно хранене във фокуса на Летен веган фест Варна

24.06.2016 г.
3063
5
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Съвместими ли са веганството и спорта? Набавяме ли си достатъчно хранителни вещества чрез вегански режим на хранене? Това са едни от най-дискутираните въпроси относно храненето без животински продукти. По темата „Веганство, спорт и енергийно хранене“ днес говори Петко Политов в рамките на Летен веган фестивал. Лекцията протече при голям интерес, като слушателите и водещият в един момент заформиха дискусия.

Репортер на Портал12 зададе въпроса: Може ли да разчитаме само на храната, за да набавяме достатъчно хранителни вещества, при положение, че днес качеството на храната ни е под въпрос, или е нужно да използваме хранителни добавки? Отговорът на Петко Политов бе:

Да, можем да разчитаме само на храната, тъй като самите хранителни добавки са взети от храната, те се състоят от изсушени и пресовани храни. В природата храната идва с естествен пакет от ензими.

Бе засегната и темата за витамин В12.

В12 се произвежда от бактерии, които живеят в почвата. Тези бактерии се намират около дръжката на растението и там, където има мъхче. Когато ядем не пръскани и не прекалено измити пресни храни, ние си набавяме В12. Прекалената хигиена не е естествена. В12 се съдържа и във ферментиралите храни.

Водещият даде примерен режим на хранене при интензивен спорт.

Аз лично спазвам суровоядство, но не винаги това е възможно. Препоръчвам плодове, фурми, ядки. Най-важното е спортистът да е зареден с гликоген – това е най-доброто гориво за нервната система. Плодовете са най-добрата храна преди тренировка.

За възстановяването след тренировка водещият каза, че то се осъществява най-добре при наличие на гликоген в организма – при отсъствие на гликоген се получава мускулна треска.

По въпроса за хранителния ни режим и по-точно редно ли е да разчитаме само на външна литература или е по-добре да слушаме вътрешния си глас, който ни казва от какво имаме нужда, Петко Политов каза:

Отговорът е комбинация между двете. Съветвам ви да четете сериозни медицински изследвания и да ги четете винаги с едно на ум. Както и моята лекция – слушайте я с едно на ум. Аз съм несериозен източник, но това, което казвам, може да се провери. И слушайте тялото си. Ако усещате, че се мъчи – променете нещо.

И след това допълни:

Слушането на сигналите на тялото е нож с две остриета, защото тялото си търси това, с което е свикнало, без значение дали е полезно или вредно. Понякога тялото се мъчи при процес на изчистване. Може да ни се гади, да ни се вие свят, но ако искаме да променим храненето си към по-добро, трябва да си дадем време и да издържим периода на изчистване. Например преходът към суровоядство отнема около 10 дни. 

Свързани публикации

Летен веган фестивал | © 2016 снимка Портал12
24.06.2016 г.
3145
1

Летният веган фест отвори врати за всеки, който обича природата и животните

Летният веган фестивал е отворен за всеки и е с вход свободен. Председателят на БВО Александра Вали призова всички заинтригувани от темите на фестивала да дойдат и да се обогатят..

 

Виж повече
Коментари 5
 • Ирина
  30.06.2016 г. 07:59
  Янко Неделчев, всъщност не съм виждал по -агресивни хора от веган екстремистите, достатъчно е да влезнеш в която и да е веган и вегетарианска група във фейсбук за да станеш свидетел на собственото им самоизяждане;) Разбира се обяснението е просто - когато вървиш против природата си, Природата се отървава от теб;)
 • Янко Неделчев
  29.06.2016 г. 23:51
  Хей, определено ми прави впечатление, че месоядните субекти са доста агресивни :) Петко изрично е казал да имате едно на ум, докато четете и слушате...дори него. Но заваляха обиди и умозаключения... :) Live and let live :)
 • Вера Георгиева
  29.06.2016 г. 11:00
  Всеки сам си определя своята реалност в която да живее, мисли и се развива, която реалност е строго субективна. Според степента на осъзнатост на човек реалността му е повече и ли по малко манипулирана от силите действащи основно на материален план и стремейки се да ограничават развитието на човечеството. Смело твърдя, че хората отказали се от месото са направили крачка към своето освобождаване от контролираната маса.Месоядството е последствие от "грехопадението на човека". Вегетарианството е процес на изчистване на човека и издигането му нагоре. Всеки сам си носи отговорността за думите и деянията, с които се огражда.
 • Петко Политов
  28.06.2016 г. 23:52
  Благодаря на автора за статията! :C
 • Петко Политов
  28.06.2016 г. 23:51
  Човек не Веган - в статията, към която си препратил, пише да се внимава за витамина и че дефицитът се среща сред вегетарианци. Недостатъкът на Б12 е следствие от войната, която сме обявили на природата - живеем в прекалено стерилна среда и си носим кръста от това. Ако след 100 години не остане една неизконтролирана тревичка, ще си заслужаваме още стотина дефицита. Ако се върнем към по-нормални условия за живот, ще имаме по-малко дефицити. Ето едно изследване за абсорбирането на Б12 от почвата. http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF00012838

Коментари:

Спонсори на Портал 12