Търси

Валдорфско училище търси нов дом на село

25.03.2016 г.
4906
8
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В Стара Загора група родители осъзнават нуждата от подходяща учебна среда за децата си и се опитват да създадат валдорфско училище, където децата ще могат едновременно да се чувстват свободни и да учат по най-добрия начин – чрез преживяване.

Миналото лято малката група родители започва възстановяването на къща в село Хрищени, която да превърнат във валдорфско училище. Без никаква външна помощ, само с дарения от родители, вложен личен труд и базарите, които правят, групата успява само за 6 месеца да преобрази мястото. Точно преди цялостното завършване на ремонтите става ясно, че къщата е продадена и училището остава отново без дом.На страницата си родителите, подели инициативата за създаване на училището, пишат:
“Въпросът „Защо се случва, това...?”, намери най-хубавия отговор. Сега в продажбата виждаме възможността да бъдат внесени нови сили в работата за създаване на валдорфско училище в Стара Загора - силите на общността, която ще изгради училището заедно. Всичко, което направихме до момента, беше едно упражнение за това което предстои.”

Портал 12 потърси Наталия Дончева, един от двигателите в създаването на училището, за да ни разкаже както за изминатия път, така и за това как продължават от тук нататък.
Наталия ни разказва, че всички валдорфски инициативи стартират като самодейност на родители. Много е важно при развитието на една Валдорфска инициатива да се създаде общност между тези родители, поддръжниците на идеята и учителите,  които имат желание да бъдат първите в това училище или детска градина. Всъщност може би най-голямата трудност, която се среща, е създаването на самата общност от хора, които могат да изпълнят една морална идея с ентусиазъм и да я превърнат в дело, обобщава тя.
Съвременното общество учи хората да бъдат потребители и да очакват един готов продукт, за това и повечето родители търсят услуга, която вече да съществува и да могат веднага да я ползват, но за да се случи това, пионерите във всяка една идея отделят лично усилие, лично време и пропиват идеята с любов. Повечето хора се плашат, когато им кажем: ние регистрирахме НПО и искаме да създадем училище. Представят си всичко, през което трябва да се мине, за да се стигне до осъществяване на идеята, и това ги демотивира, а всъщност, ако всеки от общността даде по нещо мъничко от себе си, от свободното си време, от това което може и е научил да прави добре, всичко може да стане много по-бързо и с по-малко индивидуални усилия.“

Наталия ни разказва, че е много трудно да убедиш и местната власт в ползите от съществуването на едно такова училище.Те са търсили помощ от общината, заместник кмет и омбудсман, но за съжаление не са получили съдействие за осъществяването на идеята в град Стара Загора.

Родителите, които работят в момента за създаване на валдорфско училище, се надяват да намерят нов подходящ имот на село край града, за да бъде както най-лесно достъпно, така и в синхрон със самата педагогика и начина на преподаване.

„Искаме децата да общуват с природата, да имат много място да тичат, да се катерят, да чуват песента на птиците докато играят, вместо трафика по улиците на града. В момента се правят много детски площадки, но те са много стерилни. В тях може да се играе само по начин, който предварително е заложен и точно определен: може да се копае само в пясъчника и то на точно определена дълбочина, да се катери само на стената за катерене и то по предвидения и обозначен начин, т.е. предоставя се на децата едни начин на игра, който идва от външните обстоятелства, с които децата трябва да се съобразяват, вместо да използват въображението си и да изхождат от него в това, което предприемат.

... Докато двора… всъщност най-естественото, евтиното и най-обикновеното нещо, най-близко до природата, е най-дефицитно в момента. Там децата може да изкопаят дупка, ако искат да си засеят нещо или да я напълнят с вода, да направят вада, в която да пуснат вода и така да си направят река, по реката да формират острови или да строят мостчета и на следващия ден да продължат да надграждат играта, като така виждат смисъла в това, което правят. Това не може да се случи никъде в града.“В изкуствено подредената и „чиста“ среда се спира развитието на сетивата, тъй като децата имат достъп само до изкуствени материи. Всички съоръжения по детските площадки са неестествено създадени и обезопасени, така че децата губят чувството си за самосъхранение. Целта на образованието сред природата е детето да се научи да преценява рисковете, които поема, да развива чувство за равновесие, да може да се ориентира и да взема подходящи решения за себе си, да развива въображението си,и не на последно място, да изпита благоговение към природата, обяснява ни важността на връзката на детето с естествената среда Наталия Дончева.

 „Когато са в природата, децата откриват по нещо ново всеки ден и учат по най-естествения начин - чрез преживяване. Могат да обърнат всеки камък и да видят кой живее отдолу или кой спи там през зимата. Могат да засеят житни зрънца и да оберат житото на есен, сами да смелят зърното, да замесят и опекат хляб, както се прави във валдорфските училища на есенния фестивал. Могат да наблюдават и пипнат всякакви буболечки. Могат да тичат под дъжда и да цапат в локви. Всичко това им позволява сами да изучават света и сами да изградят понятията си, а не да ги получават наготово от нас възрастните или от телевизията например“.

В селата около Стара Загора несъмнено има изоставени училища, детски градини и големи частни имоти, които могат да бъдат предоставени за реализиране на тази прекрасна идея, чрез която в някое българско село ще прозвучи отново детски смях. Портал12 призовава кметове на села в  близост до Стара Загора, както и хора с подходящи имоти, да подкрепят реализирането на Валдорфското училище, което несъмнено ще бъде от полза както и на местната общност, така и на обществото ни като цяло.

Тук може да видите как 5 човека с много любов са превърнали едно място от къща в лошо състояние, в едно прекрасно училище: проект за валдорфско училище
 
Ще се радваме на Вашата отзивчивост да помогнете.
За контакти: 0888130739, 042622441
E-mail: new_waldorf_sz@yahoo.com
 

Свързани публикации

свободно учене - нови форми на образование
18.12.2015 г.
2573

Естественото учене стимулира децата, а не ги потиска както в повечето училища (ВИДЕО)

Естественото учене е в съзвучие с жизнената сила на децата, не я потиска, а напротив, освобождава я. По думите на Гаяне Минасян то освобождава заложбите и талантите на децата и не им краде от времето
Виж повече
Див Рошков
12.12.2015 г.
2391

Сдружение „Див Рошков“ търси връзката на децата с природата

Целта ни е да запалим децата да прекарват повече време сред природата, да я наблюдават, да я разбират, да пипат повече жив материал, да проследят един жизнен цикъл и изобщо ботаниката в една нова светлина, споделя Магдалина Чавдарова.
Виж повече
Сред природата децата и младежите учат по-добре
22.01.2016 г.
8222
2

Училище сред природата работи успешно в родопското село Гудевица

Много родители и учители осъзнават вече, че остарелите методи на преподаване не са ефективни, не ангажират децата, не ги грабват. Децата имат нужда от нов подход, споделя Теодор Василев - един от създателите на Училище сред природата в родопското село Гудевица
Виж повече
KhanAcademy.org е най-мащабният онлайн портал за образование в света.
15.02.2016 г.
1353
3

Кан Академията все повече навлиза в българското образование

Кан Академията (KhanAcademy.org) е най-мащабният онлайн портал за образование в света. Създаден в САЩ през 2006 г., порталът се превежда на над 100 езика, като българският е един от най-превежданите. Зад инициативата в България стои “Образование без раници”.
Виж повече
алтернативно възпитание
16.02.2016 г.
1197
3

В Русия показват полезен пример в алтернативното образование с театър за малки деца и бебета

Още една особеност на руския театър за малки деца – преосмислянето на класическата музика и танц. В московския театрален афиш има бебешка версия на балета на Чайковски „Лебедово езеро“, има и пластична фантазия на тема „Годишните времена“ на Вивалди
Виж повече
Всеки може да бъде отличник при демократичното образование
20.02.2016 г.
1592
3

Изключително голям интерес към Втората конференция за свободно развитие на образованието

При изключително голям интерес днес и утре се провежда Втората конференция за свободно развитие на образованието в "Рейнбоу плаза" в столицата, предаде репортер на Портал 12.
Виж повече
Валфдорска педагогика
24.02.2016 г.
1458

На форум в София научаваме повече за валдорфското образование и възпитание на децата

Форум “Образование и възпитание според развитието на децата от 3 до 14 г.”  ще се проведе в тази събота на 27 февруари 2016 от 10:00-14:00 ч, в БетаХаус София.
Виж повече
Кан Академия - образователна платформа за ученици, учители и родители
14.03.2016 г.
1352
3

Кан Академия България стартира кампания за набиране на средства за обучение

Кан Академия е образователна платформа за ученици, учители и родители, и всъщност за всеки, който желае да учи забавно и качествено
Виж повече
Коментари 8
 • Галина
  27.04.2016 г. 13:18
  Елате в тази група и ще измислим нещо :) https://www.facebook.com/groups/1606318809652167/?fref=ts:L
 • Наталия Дончева
  28.03.2016 г. 12:32
  Не се отваря линка от olx.bg
 • Галина
  27.03.2016 г. 22:44
  Мисля, че е добро предложение.:)
 • Neli Gosheva
  27.03.2016 г. 09:36
  Най-искрени поздравления за това с което сте се заели! Видях и в ,, Имот под наем без наем,, че си търсите подходящо място, пожелавам да си го намерите и да си го направите точно както е необходимо за постигането на прекрасните цели, които сте си набелязали. Успех!!!:S
 • Наталия Дончева
  25.03.2016 г. 18:51
  Да, аз и останалите родители имаме искрено желание да успеем да реализираме тази идея, и да създадем валдорфско училище край Ст. Загора.Благодарни сме, че успяхме да реализираме част от идеите си, дори и да е само като подготовка за това, което ни предстои. Сега се надяваме, да получим нужната ни подкрепа, за да могат повече деца да се обучават чрез методите на валдорфската педагогика.

Коментари:

Спонсори на Портал 12