Търси

Ваклуш Толев: Тайната на изкуството е да намерим Бога в човека

18.06.2018 г.
5141
Добавена от: Николай Василев
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Най-красивите светове, които човечеството е могло да остави, са благодарение на едно велико вдъхновение, благодарение на едно вътрешно откровение от един Лъч – Лъча на Изкуството, който за мен е и Лъч на Предсказанието, т.е. на ясновидството.
Изкуството поглъща в себе си почти всичко. Представете си тогава каква обширност и какво вътрешно усещане носи Лъчът на Предсказанието, за да можем да осъществяваме изкуството, потребността от което не може да бъде изчислявана, както душевността не може да бъде измервана! И най-същественото в изкуството е образът на човека, защото Творецът го е ваял по Свой образ от планетната плът и е вложил изкуството в душата му, която Го изразява! Човекът усвоява Сътворителя – в демонстрираната творчественост – Сам Себе Си Бог не усвоява!
Изкуството е едно овладяно пространство! То е статичен израз на уловена динамика!
С Лъча на Предсказанието се отбелязва цивилизацията и културното присъствие на историческия човек!
Този Лъч е един от най-ширните, един от най-просторните. Той не може да бъде предмет на лабораторен анализ, когато се касае за дарение, за освобождаване на божествеността – защото:
Без благоволението на Божия Дух не може да се прави изкуство. И първичното изкуство е стимулирано от божествеността като вътрешна пробуда на все повече обгръщащия се от материята Дух.
Лъчът на Предсказанието обхваща цялата ни същност: от ръката – делотворството, до сърцето – интуицията! Лъчът на Предсказанието е и търпение, и воля за осъществяване, както е Лъчът на Жизнелюбието. Изкуството има свое осъществяване – волята; има своя идеология – религията; има свое осмисляне – философията; има свое утвърждаване – науката! На изкуството, за да роди едно голямо въображение, му е нужна още и преданост, и деятелност. Необходима му е и идейност, която ще му сътрудничи, защото иначе ще се получи само преповтаряне. Идейността като вътрешно въображение ражда промените.

Не само изкуството взема от Лъчите, а и във всеки Лъч може да се сложи изкуство. Тайната на изкуството е да намерим Бога в човека. И когато не е бил търсен в отделния човек, създадени са богове. Хората на изкуството са правили богове: има ги изобразени, има ги в скулптури, има ги отляти. А когато изграждаме вън от себе си Бог, ние по неволя извеждаме своята божественост. Лъчът на Предсказанието разкрива боговете у нас! Изкуството наистина разкрива боговете в човека и прави история. То одухотворява историческия момент, то осъществява човека на Физическото поле. Но, разбира се, битието не се обуславя от нагледността, а от поточността на духовните ценности!

Изкуство без хармония не може. Но то е и борба да се надмогне обикновеното, за да се изведем в съвършеното. Изкуството е дар божествен, но не всякога е богознание!

Изкуство, което променя света, е творческо вдъховение; изкуство, което служи за живот, е вътрешно откровение!
 
Ваклуш Толев, Седемте Лъча на еволюцията
 
Николай Василев
Николай Василев
Николай Василев завършва кино- и телевизионна режисура в НБУ. Режисьор и автор е на редица документални филми и телевизионни продукции. Дебютният му филм "Пътят на Мъдростта" (посветен на учението на Ваклуш Толев), 2004 г., е отличен с награда от фондация "Култура Аними". Следват още много награди - за филмите: "Исполин", за "Бетон" - специалната награда "Джеймс Баучер", "Приказки", 2010 г. - награда "Jameson" за най-добър късометражен филм на София Филм Фест; "Диагноза", 2014 г. - специална награда на фестивала "Българската Европа", "Пътят към Тива" за най-добър документален български филм на фестивала Masters of art, 2014 г. и др.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12