Търси

Ваклуш Толев: Човекът не е грешник, а бог в развитие (ВИДЕО)

27.11.2016 г.
6071
13
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес, 27-и Ноември се навършват 3 години от кончината на Ваклуш Толев. По повод годишнината ви представяме видео кадри от 2000-а година, на режисьора Николай Василев, заснето в Родопа планина.


Ваклуш ТолевВаклуш Толев е роден на 7-ми януари 1923 г., в деня на Рождество Христово, в село Поповица, Пловдивска област. Учи право в Юридическия факултет на Софийския университет. Изключен е през 1946 г. по политически причини. Престоява дълги години по лагери и затвори. Там пише поезия, драми, философски есета, изучава немски, френски, английски език...

След излизането от затворите завършва богословие в Духовната академия, София. Работи в Пловдивската митрополия като библиотекар, където във взаимодействие с отдел „Култура“ на Община Пловдив, създава първата иконна изложба.

През 1991 г. е поканен да чете лекции по История на религиите в Пловдивския и Софийския университети. Започва да изнася лектории и публични слова в научни и културни центрове в цялата страна. От 1993 г. лекциите и словата излизат в списание „Нур“, което основно съдържа програмни теми и посланията на Учението Път на Мъдростта. По негова идея е създадено Сдружение „Общество Път на Мъдростта“, което работи за разгръщане духовния потенциал на нацията и на водещите принципи в духовно-културната еволюция на човечеството.

Ваклуш Толев е автор на Алманах „Послания на Планетния Логос“ както и на метафизичния труд „Седемте Лъча на еволюцията“. В началото на 2012 г. е публикувана книгата му "Беззаветен завет". Подготвя се за печат и „Мъдростта в скрижали“ – издание, съставено от афоризми, сентенции и мисли на автора.

Друг мащабен негов труд е трилогията „История и теория на мировите религиозни учения“, състояща се от „История на религиите“ и „Езотерични школи и мистични учения“ – част І и ІІ. Тези книги са един нов поглед върху присъствието на духовното и окултно знание в личното, социално и историческо битие на човечеството.

В една от последните му книги – първи том на „Духовните дарове на България“, се извежда културно-историческата роля и духовния принос на религиите в българските земи. През есента на 2012 г. беше публикуван вторият том, който ще се фокусира върху духовно-социалните феномени в България.

Ваклуш Толев е автор на идеята да се утвърди Ден и изгради Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи в националната ни история. В общочовешки план негово е предложението да се включи в „Хартата за правата на човека“ и клауза за правата на душата, като се премахне прилагането на „анатема“ в религиите и понятието „враг“ в социално-гражданските отношения.
Идеите на Ваклуш Толев са не само проницателни тълкувания в областта на религиознанието, философията, историята, социологията и пр., те са принос към бъдещето като визия за присъствието на човечеството в Третото хилядолетие. За първи път в света Ваклуш Толев дава Доктрината за йерархия на Духовните вълни и прокламира поредната Духовната вълна – на Мъдростта!

ВИЖТЕ ВИДЕО ИНТЕРВЮТО ЗА НАВЛИЗАНЕТО В ТРЕТОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ:
 
Коментари 13
 • Христин Кючуков
  24.01.2017 г. 12:05
  Човекът се превръща в Свръхчовек, минавайки през няколко трансформации.
 • Христин Кючуков
  24.01.2017 г. 12:02
  Ницше
 • Христин Кючуков
  24.01.2017 г. 12:00
  Много интересни идеи.Сравними са с идеите на Ницши ,,Стани това, което си."
 • христин кючуков
  24.01.2017 г. 11:58
 • Зорница Найденова
  21.01.2017 г. 23:45
  БлагоДаря :N

Коментари:

Спонсори на Портал 12