Търси

В очакване на масови наводнения, ЕС и НАСА изстреляха сателит за мониторинг на океаните

18.01.2016 г.
2479
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
ЕС и НАСА изстреляха вчера 17-и Януари 2016, сателит за глобален мониторинг на океаните и моретата. Във връзка с очакваните масови наводнения през следващите години, някои от които могат да потопят под вода цели региони от Европа, САЩ и др. страни, новият хай-тек сателит е резултат от спешната нужда за получаване на аналитична информация за нивото на водите.

Jason-3 е съвместна американо-европейска сателитна мисия за океанография с участието на НАСА, която ще продължи почти рекордно време: четвърт век. Сателитът излетя от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния в неделя, 10:42 ч PST (01:42 ч EST) на борда на ракетата SpaceX Falcon 9.

Jason-3 е международна мисия, водена от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) на САЩ в партньорство с НАСА, Френската космическа агенция CNES, и Европейската организация за разработване на метеорологични спътници.

"Джейсън-3 ще следи "пулса" на нашата планета и как се променя водното ниво в глобален мащаб чрез събиране на данни световните океани", заяви Стивън Волц от NOAA.

Мисията цели да подобри времето за точно прогнозиране на климата и океанските промени, включително и да следи силата на тропически циклони.

Минути след като Jason-3 се отдели от втория сектор на ракетата носител, космическият кораб се разтвори своите слънчевите панели. Сухопътните контролери на Земята успешно прихванаха сигналите на космическия кораб, а първоначалните доклади на телеметрията показаха, че спътника е в добро техническо състояние, заявиха от НАСА.

Jason-3 навлезе в орбита на около 15 мили (25 км) по-долу от изпратеният да обследва Земята Jason-2 (в орбита от 2008г.). Новият космически кораб постепенно ще се повиши в една и съща позиция на 830 мили (1336 км) в орбитата, само на около две минути зад Jason-2. Двата космически кораба ще летят във формация, което ще доведе до почти едновременни измервания за около шест месеца, с цел да се даде възможност на учените да направят прецизно калибриране на инструментите на Jason-3.

Очаква се мисията да подобри познанията за приливите и отливите в крайбрежните и плитки морета и вътрешни приливи в открития океан, като същевременно се подобри разбирането на океанските течения и водовъртежи.

Учените ще събират и данни за това колко от слънчевата енергия се съхранява от океана. Комбинирането на океанските течения и съхранение на топлината са данни от ключово значение за разбирането на глобалните климатични промени.
 

Свързани публикации

Церера - астероид - планета джудже
14.12.2015 г.
2770

Учени откриха странна светлина на астероида Церера, където най-вероятно има вода

Светлоотразителните петна по Церера са едни от най-трайните мистерии на мисията Даун. По време на посещението си, космическият кораб е каталогизирани над 130 светли петна по повърхността
Виж повече
термоядрен синтез - чиста енергия
16.12.2015 г.
8650
5

Германски учени откриха нова енергия, предричат края на ядрените централи съвсем скоро!

Учени и финансити от световни институции призоваха за инвестиции в чиста енергия и възобновяеми енергийни източници,като предричат края на употребата на ядрени централи да се случи до 10-20 години
Виж повече
екология в България - новини
23.12.2015 г.
1095

Коалиция за климата – България, публикува позицията си за споразумението от Париж

Според коалицията, основният сигнал към правителствата по света от новото споразумение е ясен: необходимо е правителствата, бизнесът и инвеститорите навсякъде по света да започнат веднага конкретна работа в посока зелена нисковъглеродна икономика, подхранвана от устойчив икономически растеж, базирана на 100% възобновяема енергия
Виж повече
звезден куп
09.01.2016 г.
2272

Учени заговориха за антигравитационни свръх-бързи пътувания в звездните купове

Според данни от най-новите изследвания, близостта на много звезди до планетите в звездните купове ги правят относително нестабилни, но за сметка на това отварят реални възможности за антигравитационни свръх-бързи пътувания през пространството
Виж повече
НЛО 2016
11.01.2016 г.
5482
1

Норвежки учени заснеха НЛО в Антарктида (ВИДЕО)

През 2013 г., доказателства за извънземни активности бяха открити в Антарктика, благодарение на Google Earth. На придобилите в начуните среди широка известност снимки можеха ясно да се видят два големи входа към някаква база или друг обект, погребан в леда
Виж повече
Коментари 1
  • Асен Йорданов
    26.01.2016 г. 10:44
    Всичко това, което прочетох е прекрасно и вярвам че ще стане, в противен случай планетата земя отива към своя край. Искам да попитам какво става с плазменните генератори, които Иран подари на всички дипломати и кога ще може да се закупуват.

Коментари:

Спонсори на Портал 12