Търси

В книгата 'Истинното Учение на Христа', Брат Михаил-Омраам говори за Първообраза на Съвършенството

17.04.2020 г.
2562
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В навечерието на този най-светъл празник, Възкресение Христово, излезе от печат новата книга на Омраам Микаел Айванов (Брат Михаил Иванов), озаглавена „Истинното Учение на Христа“. В нея се разглеждат съществени моменти от това Учение, като цяла глава е посветена на езотеричното и кабалистично разбиране на молитвата „Отче наш“.

Ето и още една важна идея от книгата, посветена на образа и подобието на Бога:
„Най-пагубното от всички робства за човека е изгубването на онази Светлина, идваща от всички светилища на Древността, които проповядвали, че човекът е Син Божий. Когато Иисус дошъл да разкрие тази Велика Истина на обикновените хора, Той бил разпнат.

Писано било вече в Стария Завет: „Богове сте!“,[1] но тази Истина била умишлено пренебрегвана… И все пак, спасението на хората е именно в признаването на тази Реалност: че всички те са чеда на един и същи Баща – Бог Отец, и на една и съща Майка – Природата, Всемирната Душа. Докато не осъзнаят това, те няма да познаят истинското си Естество, ще пропуснат Същността – и разбира се, ще страдат, защото е невъзможно човек да намери щастието и Блаженството, щом отхвърля тази основополагаща Истина за Божествената Същност на човека.

Да, защото Бог е вложил в човека една ядка, един зародиш, един Първообраз на Съвършенството, към което трябва все повече да се приближаваме, докато не станем едно с него. Именно за да насърчи Своите ученици да постигнат този съвършен Първообраз, Иисус им казал: „Бъдете съвършени и вие, както е съвършен Отец ваш, Който е на Небесата“.[2] А как може човек да стане съвършен като своя Небесен Отец, когато не знае какъв е Той, понеже никога не Го е виждал?... В действителност, не е необходимо да сме Го виждали. Тъй като във всяко същество, подобно на семе, посадено в земята, е вложен този Първообраз на Съвършенството на Небесния Отец, то, ако подхранвате това семе, ако го поливате, ако го оживотворявате, малко по малко ще се приближавате към Съвършенството – но трябва да имате Висок Идеал, за да сте способни да го храните и укрепвате, така че това семе да покълне, да расте и да се развива…

Въпросът е да приемете този Идеал съвсем сериозно и да се стремите към него. А дали ще съумеете да го постигнете... и за колко време... това не зависи от вас, не това трябва да занимава съзнанието ви! Може би не е имало никой, който да го е постигнал – Божественото Съвършенство е толкова далеч от хората! Ала трябва да го жадувате, да копнеете за него, защото именно този стремеж отключва качествата и Добродетелите, съществуващи като потенциални заложби вътре във вас.

Бог е съвършен – човекът не е, но може да стане съвършен, тъй като в началото на книгата Битие е писано, че Бог го е създал по Свой образ. „И рече Бог: „Да направим человека по образу Нашему и по подобию Нашему; и да владее над морските риби и над небесните птици, и над скотовете...“. И по-нататък: „И създаде Бог человека по образу Своему, по образу Божию създаде го“.[3] Думата образ се повтаря, докато повече не откриваме думата подобие... Защо? И каква е разликата между образ и подобие? Следователно Бог имал намерението да създаде човека по Свой образ и Свое подобие, но не го сторил – създал го само по Свой образ, т.е. със същите качества и способности, но без да му даде пълнотата на тези качества и способности: подобието.
За да разберете това по-добре, вземете като пример един жълъд: той е устроен по образа на своя баща, дъба, т.е. има като потенциални заложби същите качества като него, но не е подобен на него – вижте разликата между тях! Едва когато жълъдът се посади в земята, той ще стане дъб като своя баща. Човекът е създаден по образа на Бога, т.е. има в себе си Мъдрост, Любов, Могъщество и т.н., но в безкрайно по-малка степен от Господа. Когато се развие – с течение на времето, – ще стане подобен на Него, ще има Неговите Добродетели във всичката им пълнота.“


В момента книгата е с 40% отстъпка директно от издателството. Можете да си поръчате онлайн на неговия сайт или на посочения в сайта телефон, както и чрез съобщение до Фейсбук страницата на издателството.


[1] Виж Псалми 82:6; Йоана 10:34.

[2] Виж Матея 5:48.

[3] Виж Битие 1:26 – 27.
 

Спонсори на Портал 12