Търси

В българската шевица се крие код, който предпазва и акумулира енергия

21.04.2016 г.
34488
9
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

Влади Владимирова е имидж консултант, завършила един от най-престижните институти в областта - London Image Institute. Пред Портал12 Влади сподели вижданията си за значението и влиянието на българската шевица, както и за ръчното творчество – защо е важно всяка жена да се занимава с това и как то ни помага.

Българската шевица ни предпазва и ни дава сили
Българската шевица е нещо много специално и не е случайно, че е украсявала дрехите на нашите предци. Хората, които се интересуват, знаят, че шевицата ни не е просто украса на дрехата. Предназначението й е много по-дълбоко. В нея е вложена сила, послание, защита. Везана около пазвите на ризата, шевицата обхваща с влиянието си  гърлото и гърдите. По този начин покрива и предпазва зоната на пета (гърлена) чакра и стига до сърдечната чакра. Много от шевиците по литаците на жените, както и пендарите, обхващат и слънчевия сплит, който има отношение към успеха в материалния свят. Ментето и елека на мъжете са били бродирани или пък извезвани с гайтани отново носейки както естетическото, така и енерго-информационното въздействие.

Оказва се, че нашите баби са имали изключително дълбоко познание за значението на шевиците като геометрия - в по-голямата си част шевиците са стилизирани изображения, формирани като комбинации от геометрични форми. В предишното интервю вече споменахме, че пространството е геометризирано и всяка геометрична форма предизвиква съответни енерго-информационни феномени. Точно това е и причината шевиците ни да имат такава значимост за хората, които ги носят и съответното влияние върху телата ни.

На нивото на кръста – където се създава и заражда жизнената енергия, са носени пафтите. Пафтите представляват комбинация от ляво и дясно насочени спирали, които са свързани със съзидателната и разрушителната сила. Обединявайки, двете сили в едно, този накит е осигурявал защитен пояс около жената. Предпазвали са и втората чакра, свързана със съзидателната сила на жената – посочва Влади Владимирова и допълва - Самите пафти като форма са генератор на торсионни полета и са свързани със защитата на тази зона от външни въздействия, и с подсилване на женската енергетика.”

Българите в своята култура носят едно задълбочено знание за това каква е силата на традиционното ни облекло. Българката винаги е влагала формите и цветовете с майсторството на древен мъдрец и  затова и днес се забелязва все по-голямо внимание към народните носии и елементите им. Това е защото на подсъзнателно, на духовно ниво, ние имаме познанието за смисъла и силата на шевицата, споделя още Влади.

За шиенето и плетенето като форма на медитация
Според Влади Владимирова ръкоделието е много специфична форма на медитация. Всъщност медитацията е освобождаване на вниманието от всякаква мисъл и обикновено съсредоточаване върху нещо конкретно.

“Когато бродира, съзнанието на жената е абсолютно съсредоточено. Шиейки, имаме обвързване на рефлекса на ръката със съзнанието, с това да обмисляме какво правим. Същевременно имаме визуално възприятие и през цялото време наблюдаваме една фигура, която има своето енергийно въздействие върху нас” - обяснява Влади. По думите й, това би могло да бъде една изключително добра форма на възобновяване на женската енергия.

Вярно е, че да седнеш да шиеш изисква време, но това, което ни дава като състояние на покой, е безценно за нашето физическо и духовно състояние. Ръкотворенето е изконна даденост на българската жена. Начинът, по който българката може да помогне на себе си и на света е да се занимава с някаква форма на ръкоделие и съзидаване, защото това е част от същността ни. Колкото по-близко сме до нашата същност, в толкова по-голям мир ще бъдем със себе си.

Свързани публикации

психология - самоанализа - вглъбяване
03.02.2016 г.
4091
5

Влади Владимирова: Нужно е да се вглеждаме в себе си, за да разчупваме рамките, които сами си поставяме (ИНТЕРВЮ)

Често си позволяваме да се форматираме през клишетата, които идват отвън, а след това е изключително трудно те да бъдат разчупени, особено когато вече сме свикнали с тях и целенасочено ги поддържаме.
Виж повече
нашата визия силно повлиява живота ни
14.04.2016 г.
4314
1

Влади Владимирова: Стиловете на обличане са свързани с енергийните чакри

„Всеки стил на обличане, освен че има психологически ефект на външно изразяване и на обратно психично въздействие, е свързан и с енергетиката на човека.“ – обяснява Влади и допълва: „Стиловете са свързани с чакрите и стимулират енергетиката на жената."
Виж повече
Коментари 9
 • VS
  11.06.2019 г. 14:50
  Не смятам че в Лондон въпросната дама е получила "уникалните" знания за бълг. шевици, символите и значението, които нашите предходни поколения са вграждали в дрехите. Мойте уважения, литература за това има много, изследователи, етнографи и културолози в България имат подготовка! Учат и специализират... с един курс в Лондон, дамата много се величае! :D Иначе относно чакри! Такова нещо няма в бълг. културни традиции!
 • Странник.Бг
  19.05.2016 г. 07:10
  Обикновена геометрична шарка или спомен за древните божества на човечеството? http://strannik.bg/o/6254/simvolat-kanatitsa
 • БатБулгар
  07.05.2016 г. 07:56
  Алия Ошова ти имаш същите дарби като нашите прадеди! Ние днес имаме много технологии, но определено хората от древността са знаели повече.Без лаборатории и уреди, са знаели повече. Сега си представи ако са имали :)
 • Георги Георгиев
  04.05.2016 г. 15:21
  Една българка - мила българке, това, което си написала е същото, което пише в статията... Речника ти е остарял може би и най-вероятно не си чела източна, българска или западна холистична, езотерична и прочие литература... Говорим за едно и също нещо всички тук и няма никакви глупости :P :N Мир и Любов !
 • sasho
  03.05.2016 г. 18:42
  Приветствам написаното от "една българка".Точно така е .Преди години в училище,в час по трудово обучение ни караха да бродираме такива карета върху "панама".По големите помнят,във всеки дом имаше такива карета,възглавници и ковьори !

Коментари:

Спонсори на Портал 12