Търси

В Русия показват полезен пример в алтернативното образование с театър за малки деца и бебета

16.02.2016 г.
1222
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
За разлика от изключително вредните западни телевизионни сериали и анимации, пълни с агресия и вредни поведенчески модели, които се изливат от телевизионните екрани от сутрин до вечер, превръщайки децата в хипнотизирани консуматори на реклами и скрити послания, то в Русия дадоха пореден позитивен пример за качествено алтернативно образование.

​През последните три години в Русия и в нормалните театри за възрастни започнаха да се появяват масово уникални постановки за малчуганите, включително и в театри на международно равнище, съобщава Руски дневник.

театър за бебета и малки деца

През 2014 г. в Москва стартира проектът „Бейби Лаб“ – театрална работилница, която обедини режисьори, занимаващи се с театър за бебета. „Това е уникален проект, който няма аналог дори в Европа, тъй като у нас има системен подход към създаването на постановки – разказва продуцентът на проекта Екатерина Гаева. – Младият режисьор може в началото да мине през обучение, а след това да създаде собствено представление, да мине през пълния цикъл – от оформянето на идеята до излизането на сцена на готовия спектакъл“.

Обучението се провежда от европейски специалисти. Първите тренинги водел италианецът Роберто Фрабети от „Ла Барака“, който работи за най-малките вече повече от 30 години. От 300 предложения и заявки от цяла Русия били подбрани 25 от тях и след проведените тренинги „Бейби Лаб“ поставила на сцената 9 от тях.

„Всички постановки са оригинални“, разказва кураторът на проекта Варвара Коровина. „Даже тези, които използват известни книги, ги адаптират за малките зрители“.

Още една особеност на руския театър за малки деца – преосмислянето на класическата музика и танц. В московския театрален афиш има бебешка версия на балета на Чайковски „Лебедово езеро“, има и пластична фантазия на тема „Годишните времена“ на Вивалди. Да запознае руснаците с пластичните съставни части на бейби спектаклите в Русия гостувал и знаменитият японско-френски хореограф Ютака Такей.

„Руските режисьори се стараят да преведат на детски език голямото изкуство“, пояснява експертът от най-големия театрален фестивал в Русия „Златна маска“ Алексей Гончаренко. Фестивалът за възрастни бил заинтригуван от бейби театрите и през миналата година организирал поредица от премиерни спектакли за малчугани.

В момента в Русия има само един специализиран театър за деца до 4 години. Той бил създаден през 2013 г. от режисьорите-художници Олга и Юрий Устюгови под името „Първи театър“. В репертоара му присъстват пет заглавия, а неотдавна театърът стартира дългосрочния си проект „Театър за малките“, а първата му постановка е балетът „Жизел“. Особеност на този театър е това, че всичките му постановки са интерактивни – направени са на принципа на пърформанса, където зрителите се намират вътре в действието.

Роберто Фрабети, за разлика от тях, споделя принципа на крайно умерената интерактивност. Обаче спектаклите на „Първия театър“ се ползват с по-голяма популярност: през 2015 г. са ги гледали 4000 деца в Москва, Зеленоград, Челябинск, Перм, Казан, Вологда.

Ентусиазмът на младите режисьори често води до използването на нови необичайни техники при създаването на спектакли. Има представления, които се правят от пластелин направо пред очите на публиката, истории, които се разиграват с помощта на магнити, постановки, в които се използват конвенционални полиетиленови торби. Един от най-популярните спектакли е за годишните времена, в който децата разказват за зимата и лятото през своите усещания.
На зрителите предлагат да шляпат в локви заедно с куклените персонажи (от родителите се изисква да носят гумени ботуши и резервни дрехи), да хванат снежинка или да усетят на лицето си топло слънчево зайче. Разбира се подобни интерактивни подходи увличат и родителите.
„Режисьорът в бейби театъра има възможност да прави съвременно актуално изкуство, само е нужно внимателно да изучават целевата си аудитория. Нашите постановки са направени за малчугани, но благодарение на своята емоционалност и философия са интересни и на възрастните“, отбелязва Устюгов.

Много от техните постановки завършват с майсторски класове, има спектакли на английски език – специално за родители, които желаят децата им да учат чужд език от съвсем малки.
С особеностите на руския бейби театър европейската публика може да се запознае през февруари на фестивала за детски спектакли в Болоня, който се провежда от 26 февруари до 6 март.

Свързани публикации

свободно учене - нови форми на образование
18.12.2015 г.
2615

Естественото учене стимулира децата, а не ги потиска както в повечето училища (ВИДЕО)

Естественото учене е в съзвучие с жизнената сила на децата, не я потиска, а напротив, освобождава я. По думите на Гаяне Минасян то освобождава заложбите и талантите на децата и не им краде от времето
Виж повече
образование - свободно развитие на децата
18.12.2015 г.
2009

Втора национална среща за свободно развитие на образованието ще се проведе през Февруари (ВИДЕО)

Гаяне Минасян фокусира вниманието върху проблемите в българската обраователна система,  един от които е липсата на достатъчно информация за различните подходи в образованието на децата и за различно разбиране на образованието
Виж повече
семинар за образованието в център Серендипити
11.12.2015 г.
5404
8

Училище без стрес или другото възможно лице на образованието

В свободните училища няма властово разстояние – там учител, директор, чистач и ученик са равнопоставени, а децата със специални потребности са напълно пиети и приобщени
Виж повече
Див Рошков
12.12.2015 г.
2422

Сдружение „Див Рошков“ търси връзката на децата с природата

Целта ни е да запалим децата да прекарват повече време сред природата, да я наблюдават, да я разбират, да пипат повече жив материал, да проследят един жизнен цикъл и изобщо ботаниката в една нова светлина, споделя Магдалина Чавдарова.
Виж повече
KhanAcademy.org е най-мащабният онлайн портал за образование в света.
15.02.2016 г.
1372
3

Кан Академията все повече навлиза в българското образование

Кан Академията (KhanAcademy.org) е най-мащабният онлайн портал за образование в света. Създаден в САЩ през 2006 г., порталът се превежда на над 100 езика, като българският е един от най-превежданите. Зад инициативата в България стои “Образование без раници”.
Виж повече
Коментари 3
 • Лили
  16.02.2016 г. 22:00
  Не случайно при Валдорфската педагогика има театър, приказка и прочие елементи, които са важна част от обучителния процес.:L
 • Марлена Боянова
  16.02.2016 г. 18:50
  Това е наистина единствено по рода си :D Със сигурност е интересно и за бебетата, и за родителите, и за артистите. Бих участвала в бебешка постановка ;)
 • Жужа
  16.02.2016 г. 12:13
  Този подход много развива общата култура на децата, техните таланти и усещането за изкуство. :N

Коментари:

Спонсори на Портал 12