Търси

В Кабардино-Балкария откриха древни черепи с трепанация, при която хората оставали живи!

22.05.2016 г.
1738
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В Русия археолози откриха древни черепи с трепанация в горната част на фонтанелата. Находката от 13 черепа е необичайна с това, че отворите са на едно и също място при всички. 

"С колегите ни от Русия изследвахме култура през бронзовата ера и попаднахме на черепи със следи от трепанация по тях. Черепите се отличават от други подобни находки по това, че отворът е на едно и също място - в средата на задната част на главата."

Учените изследвали черепи, намерени в Ставрополския край, Кабардино-Балкария и района на Ростов на Дон. Находките датират от 5-3 хилядолетие преди н. е. 6 от черепите са на мъже, други 6 - на жени, а за един от черепите не е установено дали е на мъж или жена. Възрастта, на която тези хора са умрели, варира между 14-16 години и 50-69 години.

Най-интересното обаче е, че 8 от черепите са зарастнали след извършената трепанация, което е изключително смайващо! "Какви древни лекари или изследователи е имало, можем само да предполагаме. Факт е, че оцеляването след такава операция е истинско чудо", заяви антропологът Юлий Грески.

череп с трепанация

Учените открили също така, че някои от дупките в черепите са следствие на кюртаж (бавно издълбаване), а някои са пробити с прецизен остър инструмент. Най-голямата дупка открита от учените е с овална форма, с дължина около 9 см и около 4,5 см в ширина, най-малката - около 2,5 см в диаметър.

Каква е причината древните да са правили трапанация на мозъка?
Според учените намерените черепи не са били допълнително наранени, което предполага, че трепанациите на са заради разрешаване на някакъв медицински проблем. Още повече откритите черепи са на едно и също място.

Според Грески подобни черепи са открити преди години от археолози на териториите на България и Унгария. Те са датирани за периода X-XV-и век, а според някои конвенционални учени са символ на привилегированост към по-висша класа в обществото. Според по-авангардни учени обаче, предците ни са извършвали психо-енергийни експерименти чрез изкуствено стимулиране на определени зони в мозъка, включително чрез директно привнасяне на билки.

Свързани публикации

допамин - ключът към психическото състояние на съвременния човек
23.01.2016 г.
43417
17

Добрите нива на допамин в мозъка са ключ към добро психично и физическо здраве

Допаминът се образува в резултат на химичен процес в мозъка, който ни позволява да постигнем добро психично състояние. Независимо дали е хоби или професионална дейност - трябва да бъдем активни, защото пасивността и ленивостта - убиват!
Виж повече
Как природата ни влияе
18.07.2019 г.
4118

Времето прекарано сред Природата създава нужния баланс за мозъка

Времето прекарано сред природата позволява на префронталния кортекс – командният център на мозъка – да забави темпото и да си почива, както претоварен мускул.
Виж повече
чрез осъзнаване се свързваме и творим реалността
29.03.2016 г.
5666
1

Невролози и будисти постигат съгласие: Съзнанието е навсякъде!

Цял един ден Кох разговаря с Далай Лама, като двамата имат различни подходи. Кох предлага съвременни научни теории по този въпрос, а Негово Светейшество контрира с древни будистки учения. И все пак, в края на тяхното обсъждане, двамата мислители се споразумяват за почти всяка точка.
Виж повече
Коментари 1
  • Росица Йосифова
    23.05.2016 г. 10:52
    :C:|

Коментари:

Спонсори на Портал 12