Търси

В Италия монтираха паметник на българският кан Алцек. Откриват го на 7-и Юни

26.05.2016 г.
3006
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 24-ти май, по случай Денят на българската писменост и култура" в италианския град Челе ди Булгерия бе монтиран паметник на основателя на града - българският кан Алцек. Статуята е висока почти 3 метра и се намира в самия център на града. Това е първият паметник на български владетел в Европейския съюз.

паметник на Алцек - Италия

Инициатор и организатор на проекта е Фондация "Български Център Просветление - Дамян Попхристов" със съдействието на Българското посолство в Рим в лицето на посланик Марин Райков, който лично е посетил Челе ди Булгерия преди 2 години и е направил предложение пред италианците за поставянето на паметник. Изпълнител на проекта е фирма "Treasure" oт Варна с управител Николай Нинов, скулптор е Дишко Дишков.

Официалното откриване ще се състои на 7-ми Юни тази година с тържествена церемония, на която ще присъстват много официални лица от областта, българският посланик в Рим и делегация от град Велики Преслав, побратимен с Челе ди Булгерия.

Очаквайте снимки и видео от откриването на паметника на кан Алцек, първо в Портал12 TV.
Коментари 1
  • Иван
    31.05.2016 г. 08:39
    Такива "титли"като "хан","кан""канче","хаванче""канички",и подобни Българските Владетели НИКОГА не са ИМАЛИ!!!ТИТЛАТА на БЪЛГАРСКИТЕ Владетели е ИМПЕРАТОР и КНЯЗ!!!Стига с тези ИЗМЕШЛЬОТИНИ!!!

Коментари:

Спонсори на Портал 12