Търси

В Холандия започват изграждане на независими високотехнологични селища

01.06.2016 г.
1535
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Широко известно е, че днешните агресивни земеделски техники се отразяват тежко на околната среда - както на земята, използвана за земеделски култури и животновъдство, така и на атмосферата.

Една нова визия за по-устойчива общност се заражда в Холандия с план за изграждане на редица високотехнологични селскостопански селища, който ще бъде завършен догодина.
Разбира се, комуналните стопанства не са нова идея, с общности като амишите и колективното селско стопанство от по-нов вид. Тук обаче не става дума за поредния опит да се пресъздаде прост, пасторален живот. Идеята е да се впрегне силата на днешните технологии, за да се създадат "независими от системата квартали", които осигуряват удобствата на модерния начин на живот и в същото време ще са самодостатъчни и устойчиви.


селища за устойчиви общности


Жителите ще отглеждат собствената си храна, ще си произвеждат енергия, ще обработват отпадъците на местно ниво и ще рециклират водата, която използват.

Идеята е, че чрез комбинация от устойчиво земеделие и стопанисване на земята, с независимо управление на технологична инфраструктура, селищата ReGen Villages ще бъдат “енергийно положителни”. Те ефективно ще генерират излишък от енергия, който ще бъде подаван обратно в заобикалящите електрически мрежи, и ще отглеждат половината от цялото количество храна, която ще консумират жителите на общността.


независими устойчиви общности

Компанията ReGen, която разработва проекта, ще създаде независими квартали първо в двете най-трудни климатични зони. Ако холандското селище постигне успех, проектът ще изгради такива общности в области с по-хладен климат из Северна Европа. След това ще се насочи към Индия и Африка. Целта е да има екологична алтернатива на вече установените практики за строителство и градоустройство, защото иначе човечеството няма да успее да спаси планетата.


вертикално земеделие

Може би идеята звучи твърде фантастично, но в действителност е напълно възможно да се осъществи. Проектът току-що беше представен на Венецианското биенале от датската архитектска фирма Effekt. Проектът, който ще бъде конструиран в Алмере, на 20 минути от Амстердам, първоначално ще бъде домакин на 25 пилотни домове, с оглед да станат общо 100 до момента на завършване.

Пет принципи стоят в основата на проекта ReGen. Това са:
- енергийно позитивни домове;
- органична храна, отгледана наблизо;
- микс от възобновяема енергия и съхранение на енергия;
- рециклиране на водата и отпадъците;
- овластяване на местните общности

проект


Нашият модерен начин на живот е крайно неустойчив и това изисква по-устойчиви решения за бъдещето

- казва Саймън Линде, партньор в проекта.

Технологията вече съществува, въпросът е да приложим науката в архитектурата на всекидневния живот. Дошло е време да предефинираме разработването на жилищните пространства за следващите три милиарда души, които идват на планетата.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12