Търси

Увеличават се инициативите срещу отсичането на дръвчета за Коледа

23.12.2015 г.
1642
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
През последните години се наблюдава все по-разпространяваща се тенденция за Коледа да не се купуват отсечени дръвчета, а да се украсяват изкуствени или пък такива, които са със запазена коренова система и след празниците биват засаждани. Според официалната статистика на Европейския съюз, всяка година на Стария континент биват отсичани около 90 млн. елхички, които след празниците биват изхвърляни или изгаряни.

Тази негативна тенденция е на път да се промени благодарение на редица инициативи във всички държави, които показват обществена ангажираност към този тип разхищение и неуважение към Природата. Официалните статистики сочат също, че за миналата година, заявките за покупки на живи коледни елхи, които да бъдат впоследствие засадени, са се увеличили до 50 млн.броя. Това стимулира стопанствата произвеждащи елхи да въведат нови начини за заявки, продажби, обратно изкупуване и залесяване на дръвчетата, които са били продадени.

В България също има инициативи за промяна на отношението към природата и дръвчетата покрай коледните празници. Инициативата в социалните мрежи ""НЕ УБИВАЙ ДЪРВО", призовава да се използват изкуствени елхички и в никакъв случай да не се купуват отсечени. Организаторите даже дават награда от домашни коледни сладки на тези, които се снимат до коледни елхи, които не са отсечени. Повече вижте тук 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12