Търси

Увеличава се броят на практикуващите 'гъвкаво вегетарианство'

12.07.2016 г.
3078
6
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В последните години много се говори и пише за храната и здравословния начин на живот. Сред много хора храната е издигната като важен фактор и за духовното развитие, а вегетарианството и веганството навлизат все повече в модерния начин на живот. Паралелно с това сериозно се увеличава броят на практикуващите 'гъвкаво вегетарианство' (флекситарианство). 

Когато изборът е труден
Как да се храня? Кои храни са най-подходящи за мен? Как да съм отговорен към природата, да съм здрав и в същото време да ми е вкусно?

Да стана ли вегетарианец, пескатарианец, лакто-ово-вегетарианец, веган, фрутарианец, праноед, сокопиец или слънцеяд? Кой метод ще ми се отрази най-добре физически, умствено и духовно?

Може би вече сте изчели достатъчно материали по темата и все още търсите най-добрия начин на хранене за себе си. Може би на теория сте възприели вегетарианството, но ви е трудно да го приложите на практика. Ако ви се наложи да се вкарате в словесна рамка спрямо начина си на хранене, като за начало защо не опитате да сте флекситарианец?

Думата “флекситарианец” идва от английските “flexible” и “vegetarian” - буквално “гъвкав вегетарианец”. Това означава, че човек не си определя строго и постоянно вегетарианско меню, в което винаги отсъстват месо и животински продукти, а често импровизира и следва свои собствени правила. Всъщност единственото правило при този вид хранене е баланс в количествата - да изядеш точно толкова, от колкото имаш нужда.


“Аз съм това, с което се храня”
Флекситарианец може да бъде човек, който консумира месо и животински продукти, отгледани в местни ферми, в най-подходящи условия. Може да бъде някой, който яде месо само по време на социални събития, само по време на религиозни или семейни празници. Избирайки гъвкаво вегетарианство, може да решите да ядете месо и млечни само по време на пътувания в други държави, за да опитате чуждата кухня. А може и да направите избор да следвате старите традиции - сами да отглеждате и “обработвате” животните, които искате да консумирате.

Изборът зависи изцяло от вашата лична съвест и информираност за това кой подход е най-справедлив спрямо уважението към природата, условията, в които се намирате и личните ви потребности. Ако имате нужда да ядете месо, а в същото време ви е грижа за това как и откъде то е стигнало до чинията ви, винаги имате възможност да изберете “по-малкото зло”.

Реално погледнато да ядеш месо 4 пъти в годината не е като да го ядеш всеки ден. Ние сме това, което ядем. Затова, до колкото е възможно, правете отговорен и информиран избор, с който се чувствате добре, и винаги се хранете с любов и благодарност.

Автор: Анна Бончева / Портал12

Свързани публикации

Петко Политов © 2016 Снимка: Портал12
24.06.2016 г.
3014
5

Веганство, спорт и енергийно хранене във фокуса на Летен веган фест Варна

По темата „Веганство, спорт и енергийно хранене“ днес говори Петко Политов в рамките на Летен веган фестивал. Лекцията протече при голям интерес, като слушателите и водещият в един момент заформиха дискусия.
Виж повече
Яна Данаилова | © 2016 Снимка: Портал12
27.06.2016 г.
3714
2

Яна Данаилова: Най-много полезни вещества усвояваме от суровата храна

Привържениците на тази диета вярват, че тя води до усвояване на по-голямо количество полезни вещества, тъй като, хранейки се с растителна храна, човек поглъща и слънчевата енергия, натрупана в растенията.
Виж повече
Валентин Грандев - Лекция на Летен веган фест 2016 - Варна | © 2016 Портал12
30.06.2016 г.
5366
3

Валентин Грандев представи формула на здравето и полезното хранене (ВИДЕО ЛЕКЦИЯ)

В своята лекция Валентин Грандев на кратко ни запозна с основни принципи в храненето, които водят до оздравяване и дълголетие. Лекторът ни посъветва да се обърнем към традициите, като посочи факти, с които обясни защо да намалим количеството на храната, която приемаме, по какъв начин ни вреди месото и как да консумираме млечни продукти.
Виж повече
Коментари 6
 • Росен
  12.09.2016 г. 11:30
  Кога очакваме най-накрая да навлезе дълго очаквания и справедлив израз флекственица - гъвкава девственица, която само 4-5 годишно не е девствена и го прави само с проверени мъже?
 • Аха
  12.09.2016 г. 11:07
  Значи, човек който прави секс и с мъже, и с жени, но с едните по-рядко, не е бисексуален, а флексихетеросексуален. Пълна глупост!
 • Ivalina Deneva
  17.07.2016 г. 17:58
  В миналото нашите прадеди са се хранели така. Няколко пъти в годината са яли месо от домашно отгледано животно и то само по време на зимните празници.
 • Виолета Демирева
  15.07.2016 г. 12:41
  Точно така е: "Творецът обича всички ни..." - всеки от нас има значение за еволюцията, всеки има място под слънцето, без значение докъде е стигнал с изводите относно ненасилие и т.н. Яжте каквото мислите, че е правилно, важното е да се яде с благодарност, любов и благоразположение ;)
 • Зорница Найденова
  14.07.2016 г. 12:20
  Пак е по-добре от заклет ежеседмичен месоядец :D И аз понякога ям риба от проверен източник. Но всъщност няма значение кой какво и как яде - Творецът обича всички ни такива, каквито сме и ни оставя сами да изберем как да еволюираме.

Коментари:

Спонсори на Портал 12