Търси

Упражнението Мога на Учителя Дънов трансформира съзнанието и подготвя за вътрешно посвещение

31.03.2019 г.
12047
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Наближава стартът на новия цикъл на упражнението "Мога", което Учителя дава в специалния четвъртъчен курс за сестри - цикълът от беседи „Великата Майка“. Именно чрез упражнението „Мога“ , той подготвя съзнанието на ученичките си за енергиите на Новата Ева.
Днес имаме възможност да използваме новия прилив на вълната на Словото, като се влеем в нея и използваме шанса да го оживим в нас.   Това е благодатен момент да повдигнем съзнанието си, да пробудим скритите в нас знания, да станем цялостни, с други думи възможност за трансформация.
споделя Христо Вътев по повод упражнението.

Това упражнение изглежда обикновено - заставаш на изток и спрягаш глагола “мога” и си представяш изгряващото слънце, което хармонизира сърцето ( това е съзнателният живот според Учителя), умът (това е самосъзнателният живот), душата (това е подсъзнателния живот), силата на Духа (това е свръхсъзнателният живот), волята и тялото. И когато изпълняваме този опит ние се учим, радваме се и се ползваме от плодовете на тази хармония.
Самата дума “ Мога” има голяма сила, за която Учителя казва, че е “велика дума в българския език”, а за да се отключи нейната мощ следва да поставим пред нея личното местоимение Аз.

Упражнението за спрягане на “мога” в беседи от 1917 г.

Аз сега ще ви говоря за глагола "мога". Какъв опит правихте вие досега? Вие го употребявахте само в първо лице: мога. Отсега нататък ще го употребявате във всички лица: мога, можеш, може, можем, можете, могат. Като срещнете спънка, ще кажете в себе си, в душата си: „Мога, можем, може! Мога аз. Можеш Ти, Господи, който си в мен, в моята душа. Може великият Ти Дух, който ме ръководи!” След това ще употребите и трите лица в множествено число. Вашата Вяра и вашата Чистота ще помагат на всички, които са горе, да съдействат на Божествената идея да се осъществи в Живота ви. В този Път се иска Божествено търпение и постоянство, докато Виделината преодолее във вас. Този опит ще го правите по всяко време, когато се усещате слаби. Ще го правите сутрин между 4 и 7 ч. Точно в 4 ч. сутринта който може да стане и да започне драговолно своя опит. Когато изгрява сутрин Слънцето, ще кажете:
(в 1 лице): Мога! – Така да изгрее моето Слънце в моята душа.
(във 2 лице): Можеш! – Така да изгрее Божието Слънце в моята душа.
(в 3 лице): Може! – Така да изгрее Слънцето на моя дух.
(в 1 лице мн. число): Можем! – Така да изгрее Слънцето на нашите Ангели.
(във 2 лице мн. число): Можете! – Така да изгрее Слънцето на Великия Господ на Мира в нашите души.
(в 3 лице мн. число): Могат! – Така да изгрее Слънцето на всички Слънца в нашите духове.

Така трябва у вас шест слънца да изгреят. На всяко слънце ще се спирате по четири минути; общо  двадесет и четири минути ще се употребяват за изгряването на шестте слънца.

Правилото, което трябва да следвате е следното: ще станете тихо, спокойно, след като се умиете, ще застанете тихо без всякакво смущение - нищо да не ви плаши.

Ще вземете едно тефтерче и всяка сутрин в продължение на шест месеца ще си отбелязвате в колко часа сте станали и колко пъти сте закъснели.

Като изговорите тези думи, ще почувствате една приятност под лъжичката и духът ви ще се повдигне.

Трябват ви шест години, за да разберете как изгряват тези слънца. Този опит продължавайте шест месеца, а също го предавайте, препоръчвайте го на някои свои приятелки. Ще започнете на 6-ти април.

Ще отбелязвате в тетрадките си какво е времето, като го разделите на отделни графи: ясно, облачно, дъждовно, ветровито. Всички състояния са добри. Ако е дъждовно или облачно, не се оплаквайте никога през тези шест месеца.
Ще гледате всичко това да приложите. И от вашите другарки ще искате обещание, че ще го изпълнят.

През първия месец, като изговаряте всички шест точки, ще наблягате най-много на първата; през втория месец ще изговаряте пак всички, но ще наблягате на втората точка и т.н.
Искам да произведете една благоприятна вълна и от всичко, което ви се случва през тези шест месеца, ще се стараете да си извадите поука, да извадите добрата страна от неприятността и да намерите полза от нея.

След като изгреят шестте слънца едно след друго, ще има резултат. През тези шест месеца ще гледате да бъдете в добри отношения с мъжете си, с децата си, с обкръжаващите ви и ще говорите само полезни работи.

Ако някой път се излъжете и кажете нещо лошо за някого, ще си го запишете в тетрадките - ще бъдете искрени спрямо себе си.
 
Защо трябва да изгрее вашето Слънце? За да възрасти у вас всичко, което е Добро!

От 06-и Април 2019:

Аз мога, Ти Можеш, Той/Тя може, Ние можем, Вие Можете, Те могат  - Да започнем всички упражнението “Мога”.
 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12